• BIST 9079.97
  • Altın 2302.765
  • Dolar 32.318
  • Euro 35.0939
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 12 °C

Kürdistan Sosyalist Partisi bugün resmen kuruluyor

Kürdistan Sosyalist Partisi bugün resmen kuruluyor
Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), İçişleri Bakanlığı'na kuruluş dilekçesini bugün veriyor. PSK'nin siyasi parti sıfatı kazanmasıyla birlikte Türkiye'de "Kürdistan" adıyla kurulmuş üçüncü parti faaliyete geçmiş olacak.

Geçtiğimiz yıl Mehmet Emin Kardeş'in genel başkanlığında Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-T) ile Mustafa Özçelik'in genel başkanlığında Kürtçe adı Partiya Azadiya Kürdistanê olarak ilan edilen Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) partileşmişti. Bu iki partinin ismiyle ilgili yargı süreçleri devam ediyor.

Merkez Diyarbakır olacak

Milliyet'ten Namık Durukan'ın haberine göre iki partinin isim değişikliğine yönelik dava süreci devam ederken "Kürdistan" adıyla üçüncü parti bugün kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı'na verecek. Dün Ankara'da Mesut Tek'in başkanlığında partileşme için ilk adım atıldı. 96 kişiden oluşan Parti Meclisi ilk toplantısını gerçekleştirdi. Kürdistan Sosyalist Partisi(PSK) adıyla bugün İçişleri Bakanlığı'na resmi başvuru yapılacak. PSK'nin kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı'na vermesi ile birlikte Türkiye'de "Kürdistan" adıyla üçüncü parti kurulmuş olacak. Diyarbakır merkezli faaliyet yürütecek olan PSK bünyesinde HAKPAR'dan da çok sayıda Kürt siyasetçinin yer alması bekleniyor.

Kendi adımızla var olmak istiyoruz

Tek, parti adında "Kürdistan" ismine yer verilmesinin gerekçesini, "Öteden beri Türkiye'de yasaklı olan sosyalizm değil Kürdistan'dır. Biz bir kez daha söylüyoruz ki, Kürdistan bizim için kırmızı çizgidir. Bazı arkadaşlarımızın isim değişikliği talebi bu bakımdan tarafımızdan reddedilmiştir. Biz siyaset sahnesinde kendi adımızla var olmak istiyoruz. Mahkemenin bunu engelleyeceğini tahmin edebiliyoruz. Fakat biz de mücadelemize devam edeceğiz" sözleri ile aktardı.

Yasal faaliyet tartışma konusuydu

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAKPAR), uzun yıllar Kürdistan Sosyalist Partisi'nin (PSK) yasal kolu olarak faaliyet gösterdi. Ancak PSK lideri Kemal Burkay'ın Avrupa'dan Türkiye'ye gelmesi ve HAKPAR'ın başına geçmesi ile 7. kongrede PSK liderliğine Mesut Tek getirilmişti. Tek'in de Türkiye'ye dönüş kararı alması sonrası Kürdistan Sosyalist Partisi yasal bir parti olarak Türkiye'de faaliyet kararı aldı. Bu kapsamda kısa süre önce yeni bir parti için girişim başlatıldı. PSK'nın onursal lideri olarak kabul edilen Burkay'ın kurulacak parti içinde yer alması beklenmiyor. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89