• BIST 9553.07
  • Altın 2478.301
  • Dolar 32.4927
  • Euro 34.5668
  • İstanbul 24 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 8 °C

Kolombiya ve FARC, 52 yıl sonra ‘barış’ı imzaladı

Kolombiya ve FARC, 52 yıl sonra ‘barış’ı imzaladı
Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında dört yıl süren görüşmelerin ardından 52 yıllık savaşı bitiren nihai anlaşmaya “Çok yaşa Kolombiya, çok yaşa barış” nidaları arasında imzalar atıldı.

Marksist-Leninist gerilla örgütü FARC, Kolombiya hükümetiyle savaşına 1964’te başlamıştı. Latin Amerika’nın en uzun süren silahlı çatışmasında, 220 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Diğer gerilla grupları ve sağcı paramilislerin de dahil olduğu savaşta, yaklaşık 5 milyon kişi de evini terk etmek zorunda kaldı.

FARC için siyasi mücadele başlıyor

Kurşunu andıran bir kalemle dün akşam Kolombiya’nın Cartagena kentinde imzalanan anlaşma, FARC’ın silahlı mücadeleyi bırakıp, şiddetsiz siyasal bir hareket haline geleceği anlamına geliyor. FARC’ın şu anda yedi bine yakın savaşçısı bulunuyor.

Yaklaşık 300 sayfalık anlaşmaya göre militanlar, Birleşmiş Milletler gözetiminde altı ay içinde silahlarını teslim edecek. FARC için 268 koltuklu Kongre’de, iki seçim döneminde kontenjan belirlenecek, hükümet tarafından silahlı saldırılardan korunacaklar.

kolombiya-baris2.jpg

Toprak reformu yapma sözü veren hükümet, köylülerin toprak işletebilmesine ve kredi alabilmesine olanak tanıyacak.

Anlaşmada son söz halkın

Uluslararası hukukçuların da olacağı özel mahkemeler kurulacak ve savaş süresince işlenen cinayet ve işkence gibi suçlar hakkında güvenlik güçleri ve gerillalardan sorumlu olanlar cezalandırılacak, hafif suç işleyenler af edilecek.

Hükümet ile FARC, dünyanın en fazla uyuşturucu üreten ülkelerinden biri olan Kolombiya’da uyuşturucu ticareti ve üretimine karşı birlikte mücadele edecek.

kolombiya-baris6.jpg

Tüm bu maddeler, Kolombiya halkına referandumla sunulacak ve 2 Ekim’deki oylamadan sonra yürürlüğü girip girmeyeceği belli olacak.

‘Çok yaşa barış’

Tarihi imzaları, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile gerilla lideri Timoleon Jimenez, mermi şekli verilmiş bir kalemle attı.

Santos ile Jimenez’in ellerini havaya kaldırması sırasında kalabalıktan “Çok yaşa Kolombiya, çok yaşa barış” sesleri yükselirken, tüm davetliler beyazlara bürünmüştü.

kolombiya-baris9.jpg

İmza töreninde konuşan Santos, aynı ülkenin vatandaşlarının 52 yıldır birbirini öldürdüğünü belirterek, “Çok açık bir şekilde ve yüksek sesle daha fazla savaş istemediğimizi söylüyoruz” diye konuştu.

FARC lideri Timoleon Jimenez de FARC adına savaşta yaşanan acılardan dolayı özür diledi.

Törene Küba lideri Raul Castro, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İspanya Kralı Juan Carlos ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de katılırken, Avrupa Birliği anlaşma yürürlüğe girdiğinde FARC’ı terör örgütleri listesinden çıkaracaklarını açıkladı.

Anlaşma, Güney Amerika’nın dördüncü büyük ekonomisi için de umut verdi.

‘Bir rüya gibi…’

Töreni Bogota kentine konan dev ekrandan izleyen 50 yaşındaki hukukçu Melquis Pulecio, “Savaştan çok yorulduk. Savaşın içine doğmuştuk” dedi.

Ülkenin güneyindeki gerillalar da tarihi anlaşmayı takip ediyordu.

FARC saflarında 18 yıldır savaşan 32 yaşındaki Paula da onlardan biri. Paula için barış anlaşması, ‘uzun bir süre bombardıman sonucunda öleceği endişesi taşımayacağı’ anlamına geliyor. “Bu benim yeniden doğuşum” diyor Paula. “Bir rüya gibi…”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89