• BIST 9563.79
  • Altın 2482.753
  • Dolar 32.4986
  • Euro 34.7453
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 13 °C

Kenan Evren’in adını sildirdi

Kenan Evren’in adını sildirdi
İstanbul’daki Kadıköy Kenan Evren Anadolu Lisesi’nin ismi, sessiz sedasız değiştirildi.

Evinin karşısında bulunan Kadıköy Kenan Evren Anadolu Lisesi’nin adının kendisine işkenceleri, acıları ve baskıları hatırlatmasına daha fazla dayanamayan Nesrin Aslan’ın başlatmış olduğu sivil yurttaş girişimi sonuç verdi. Kenan Evren Anadolu Lisesi’nin ismi, İstanbul Anadolu Lisesi olarak değiştirildi.

12 Eylül darbesinin mimarı Kenan Evren’in ismi Türkiye’de yüzlerce okulda var. Yaşayanlar için kâbus olan bu duruma vatandaş isyan ederek kendi çabalarıyla hukuk mücadelesine soyunuyor. İstanbul Kadıköy’deki Kenan Evren Anadolu Lisesi’nin adı 15 Aralık 2010′da sesiz sedasız bir yurttaşın girişimleriyle tarih oldu. İstanbul Kadıköy’de Kızıltoprak Zühtüpaşa Mahallesi’nde bulunan Kadıköy Kenan Evren Anadolu Lisesi’nin ismi Nesrin Aslan isimli 51 yaşındaki kadının başlatmış olduğu sivil yurttaş girişimi ile değiştirildi. Okulun ismi artık İstanbul Anadolu Lisesi olurken, bu değişiklik okulun web sayfasından da duyuruldu.

Tabelası da değişti

Girişimi başlatan Nesrin Aslan, okulun isminin bizzat 12 Eylül mağduru olan kendisi için çok rahatsız edici olduğunu, kendisine her gün o dönem çekilen acıları, baskıları, işkenceleri hatırlattığını ifade ederek, “Bu değişiklik talebi çok insani bir talep. Yüksek politika mevzusu olarak görmedim ben bu mevzuyu. Kendi geçmişimize tarihimize biraz bu gözle bakalım istiyorum. Yıllarca bize öğretilen şanlı tarih mi kanlı tarih mi?” diye de sordu.

12 Eylül’ün toplumun yaşadığı bir travma olduğunu anlatan Aslan, hiç kimsenin o dönemi hatırlatan bir durumla karşı karşıya kalmak gibi bir dayatmaya maruz kalmaması gerektiğini ifade etti.

İlk olarak Marmaris’te Kenan Evren Lisesi isimli bir okulun adının değiştiğini haberlerde izleyince, Aslan da, “Neden bizim mahalledeki bu okulun adı da değişmesin” diye düşünmüş. Bunun üzerine genç bir arkadaşı ile yaklaşık bir sene önce sosyal paylaşım sitesi facebookda, “Kenan Evren Anadolu Lisesi’nin adı değişsin” adlı grubu kurmuş.

Eğitim Sen 2 no’lu Şube İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvuru yaptı.

Facebook grubuna binlerce insanın katılmasından sonra birçok siyasi partiden de destek almışlar. Ancak “bu işi nasıl resmi bir talebe dökeriz, imza mı toplasak” diye düşünürken Eğitim Sen 2′Nolu Şube, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’ne isim değişikliği için başvuru yapmaları yönünde yardımcı olmuş. Böylece, resmi dilekçeyi İl Milli Müdürü’ne Eğitim Sen 2 No’lu Şube yetkilileri iletmiş. Aslan, gelişen süreci “İmza toplamayı da düşündük ama imza toplama girişimlerinin çok fazla sonuç vermediği biliyordum. Bu nedenle, resmi bir kurumun başvuru yapması daha erken sonuç almamızı sağlar diye düşündük” diye anlatıyor.

O dönem için cesaret isteyen bir talepti

Kendilerinin isim değişikliğini dillendirmeye başladıkları dönemde, 15. maddenin anayasada olduğunu, dokunulmazlıkların yer aldığını hatta, Evren yargılansın mı yargılanmasın gibi tartışmaların bile yapılamadığı zor bir dönem olduğunu hatırlatan Aslan, isim değişikliği taleplerinin o dönem için cesaret isteyen bir iş olduğunu vurguluyor.

Aslan’a göre, girişimin olumlu sonuç vermesinin en önemli nedenlerinden biri de, kararlı bir şekilde hareket etmek. Toplumun büyük bir kısmının aslında okulun isminden rahatsızlık duyduğunu ancak kimsenin değişim için hareket etmediğini ifade eden Aslan, 12 Eylül’ün en belirgin sonuçlarından birinin apolitik ve duyarsız bir toplum yaratılmış olması olduğuna dikkat çekiyor.

İsim değişsin dedik, alternatif sunmadık

İsim değişikliklerini İl Milli Eğitim’e iletirken, bir isim önermediklerini çünkü bu isim önerisinin de bir nevi dayatma olacağını anlatan Aslan, gönlümüzden, insanlığa hizmet etmiş Avrupa’da, dünyada tanınmış bir isim olabileceğiydi. “Kendimiz bir isim belirleyip dayatmadık” diyen Aslan, “Kadıköy’de Haydarpaşa Anadolu Lisesi vardı, Kadıköy Anadolu Lisesi vardı, İstanbul Anadolu Lisesi de eğitim kurumu için uygun bir isim olarak tabeladaki yerini aldı” diye kaydetti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89