• BIST 8718.11
  • Altın 2247.249
  • Dolar 32.3316
  • Euro 35.1899
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Berlin -1 °C

Kemal Kerkuki: Haşdi Şabi ve Irak Ordusu’nu istemiyoruz

Kemal Kerkuki: Haşdi Şabi ve Irak Ordusu’nu istemiyoruz
Bağdat hükümeti Kerkük'e Irak Ordusu ve Haşdi Şabi girsin istiyor, kentte bulunan Peşmerge güçleri ise bunu reddediyor. Al Jazeera'ya konuşan KDP'nin Kerkük komutanı, Musul operasyonunu ve kentteki son IŞİD saldırısını değerlendirdi.

IŞİD’i Musul’dan çıkartmak için Bağdat yönetimine bağlı güçler ve Peşmerge’nin başlattığı operasyonun beşinci gününde beklenmedik bir saldırı oldu. IŞİD, Kerkük’ü vurdu.

Kerkük’ün batı tarafını koruyan Kürdistan Demokratik Partisi'ne (KDP) bağlı Peşmerge güçlerinin komutanı Kemal Kerkuki, IŞİD’in bu son hamlesine şaşırmadığını söylüyor, “Böyle bir saldırıyı bekliyorduk” diyor. Kerkük’te bazı ihmaller ve yanlışlıklar olduğunu kabul etse de IŞİD’ın tehlike olmaktan çıktığını savunuyor:

“DAİŞ uğraşıyor. Ancak bölgemizi ele geçiremez. Defaatle denediler ve kırıldılar. Geride çok cenaze bıraktılar, yapamadılar. DAİŞ istiyor ki bu gibi eylemlerle Musul üzerindeki baskıyı azaltsın. Ama bizim çok Peşmergemiz var ve eğitimliler. İyi silahları var. Onlardan hiç korkumuz yok. DAİŞ’ı nasıl durduracağımızı öğrendik.”

Federal kürdistan Başkanı Mesut Barzani’nin silah arkadaşı ve eski Kürt Parlamento Başkanı Kemal Kerkuki, iki yıldır IŞİD'e karşı verilen askeri mücadelenin içinde. Komutasındaki cephe hattı Kerkük’ün Dibis ilçesinden başlayıp güneydeki Molla Abdullah bölgesine kadar uzanıyor.

Kerkük’ün batısındaki bu hat çok önemli. Kentin yıllardır savaşlara ve mücadelelere konu olan doğal zenginliklerinin kimin elinde olacağını bu cephe belirliyor. Bu konuda hedeflediği noktaya ulaşsa da, Kerkuki Havice’deki IŞİD varlığından endişeli:

“Petrol bölgeleri, doğal gaz, elektrik, su, yüksek noktalar... Hepsi bu kahraman Peşmergelerin elinde. DAİŞ ise Sünni Arapların bölgesinde, Havice çevresine yayıldılar. Halkla karıştıkları için, sivillere zarar olmasın diye ağır ilerliyoruz.”

Kerkük'ün batı cephesinde sıkıntıları olmadığını savunan Kerkuki, Musul operasyonu için takviye birlikler gönderdiklerini de söylüyor. 

67011.jpg

Haşdi Şabi ve Irak Ordusu’nu istemiyoruz

Musul operasyonu başlamadan yalnızca iki gün önce Irak Başbakanı Haydar İbadi Kerkük’ü ziyaret etti. Valilikte yaptığı görüşmelerden sonra o da soluğu stratejik batı cephesinde aldı. Kerkuki, harita üzerinde İbadi ve beraberindeki heyete, bölgedeki son durum hakkında bilgi verdi.

Irak Başbakanının IŞİD’e karşı yapılacak büyük operasyon öncesinde yaptığı bu ziyaret şüphesiz Bağdat yönetiminin Musul’dan sonra Kerkük konusuna yöneleceğinin en büyük işareti. Kerkuki’ye göre hem İbadi hem de Haşdi Şabi komutanı ve Bedir Tugayları lideri Hadi El Amiri, güçlerinin bölgeye gelmesi için teklifte bulundu:

“Irak Başbakanı Sayın Haydar İbadi geldi ve bölgeyi denetledi. Havice’nin kurtarılması ile ilgili süreç hakkında konuşurken, buraya takviye Irak gücü gönderebileceklerini söylediler. Biz yeterli sayıda Peşmergemiz olduğunu ve başka hiç bir güce ihtiyaç duymadığımızı söyledik.”

Kerkuki Peşmerge, Irak Ordusu ve Haşdi Şabi’nin birbirine karışmasını sakıncalı buluyor. Emir komuta zincirinin ve sorumluluk hissinin zarar göreceğini düşünüyor.

Taraflardan birinin yapacağı olumsuz davranışın bütün ortaklara mal olmasından endişeleniyor. Bir grubun, başarısızlıklarını diğer grupların üzerine yıkacağına ve bunun da IŞİD karşıtı cepheye zarar vereceğine inanıyor.

Konu ‘şimdilik’ teklif olarak kaldı. Kerkuki de ‘şimdilik ihtiyacımız’ yok diyerek diplomatik bir dille teklifi geri çevirdi. Ama Musul operasyonu tamamlandıktan sonra İbadi’nin ve Amiri’nin bölgeyi yeniden ziyaret edeceğini öngörmek çok da zor değil.

IŞİD’in kalesi Havice

Havice, Kerkük’ün batısında, Musul’un güneyinde... Bölgedeki IŞİD varlığı hem Kerkük’ün güvenliği hem de Musul operasyonunun selâmeti açısından kritik bir nokta.

Birçok askeri uzman, Havice alınmadan Musul operasyonunun başlatılmasını taktik bir hata olarak değerlendiriyor. Zira Irak güçleri her an arkalarında bıraktıkları önemli bir düşman unsurunun tehdidi altında olacak.

Öyle anlaşılıyor ki Merkezi Irak hükümeti ve Federal kürdistan Yönetimi arasında Havice ile ilgili tam bir mutabakat sağlanmadı. Kerkuki ‘Şimdiye kadar Bağdat yönetimi ile birkaç görüşme yapıldı, ancak somut bir anlaşma sağlanmadı. Biz açıkça burada ordu ve Haşdi Şabi gücüne ihtiyaç duymadığımızı söyledik. Onlar Havice’nin kendi taraflarına düşen alana istedikleri kadar güç yığsınlar. Oradan istedikleri kadar DAİŞ’i vursunlar. Ama buraya karışmasınlar’ sözleriyle Havice’deki ‘taktik tercihin’ Bağdat ve Erbil arasındaki ‘siyasi’ hilaflar nedeniyle yapıldığını açıkça ortaya koyuyor.

Batı ve kuzey cephesinde KDP Peşmergeleri, güney ve doğu cephesinde Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Peşmergleri, güneyde Türkmen ve Arap Haşdi Şabi güçleri...

Buna bir de Musul operasyonu nedeniyle kuzeye kaydırılan Irak Ordu birlikleri eklendi. Kerkük’ün etrafındaki bu güçler IŞİD’e karşı savaşmak dışında çok az konuda anlaşıyor. IŞİD tehdidi bittiğinde de, aslında hepsinin üzerinde hem fikir olduğu belki de tek konu ortadan kalkmış olacak... (Al Jazeera)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89