• BIST 9693.46
  • Altın 2509.906
  • Dolar 32.5696
  • Euro 34.7707
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 8 °C

Kandil'den dönen HDP heyeti açıklama yaptı

Kandil'den dönen HDP heyeti açıklama yaptı
HDP heyeti, İmralı'da PKK Lideri Abdullah Öcalan ile geçtiğimiz günlerde yaptığı görüşmenin ardından dün Kandil'de KCK yürütme kurulu üyeleriyle bir araya geldi.

HDP heyetinin görüştüğü KCK yetkilileri, çözüm süreci konusunda hükümetin ağırdan alan, zamana yayan politikalarının süreci tehlikeye attığını belirtirken, ayrıca hükümetin olası bir tampon bölge girişiminin de içerideki süreci bitireceği ve buna asla izin vermeyecekleri yönünde uyarılarda bulundu.

KCK, HDP heyeti vasıtasıyla Kobanê için bütün gençlere direniş çağrısında bulunurken, IŞİD konusunda destek veren kurumları sert dil ile eleştirdi.

HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken, Pervin Buldan ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreya Önder'den oluşan HDP heyeti, İmralı'da PKK Lideri Abdullah Öcalan ile geçtiğimiz günlerde yaptığı görüşmenin ardından dün Kandil'de KCK yürütme kurulu üyeleriyle bir araya geldi. HDP heyetinin KCK yetkilileriyle 8 saati aşan görüşmesinin Ankara'da hükümetin "çözüm toplantısıyla" eş zamanlı yapılması dikkat çekti. Kobanê, Şengal ve Mahmur başta olmak üzere Kürdistan ve Ortadoğu'daki gelişmeler, Türkiye de yürüyen çözüm süreci ve Ak Parti'nin tutumu ile genel olarak siyasi süreç gelişmelerinin ele alındığı toplantıya ilişkin HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken bilgiler verdi.

Kobanê için gençlere 'direnişe katılın' çağrısı

Baluken, "KCK yetkilileri, Kürt halkının kazanımlarına yönelik kapsamlı bir saldırının devam ettiğini IŞİD çeteleri tarafından Rojava ve Kobanê'ye bugüne kadarki en şiddetli saldırının devreye konulduğunu, bu saldırılar karşısında Kobanê ve YPG'nin kendi öz gücü ve imkanlarıyla tarihini bir direniş gösterdiğini ifade ettiler. Kobanê'nin tüm Kürdistan için hayati önemde olduğunu ve her dört parçadaki Kürtlerin Kobanê'yi yakından takip etmelerini ve gereken desteği sunmalarını istediler" bilgisini verdi. KCK yetkililerinin Kuzey'deki gençlere, "Kabonê direnişinde aktif olarak yer alın" çağrısını paylaşan Baluken, şu bilgileri verdi: "Özellikle Bakur'daki halkımızın ve gençliğin her anlamda Kobanê direnişiyle birlikte olması gerektiğini Kobanê direnişinde aktif olarak yer alması gerektiğini bunun tarihi bir görev ve sorumluluk olduğunu belirttiler. Kobanê'deki direnişte IŞİD'e karşı bir araya geldiğini söyleyen devletlerin, ülkelerin herhangi bir destek sunmadığını bu konuda ortaya çıkacak sonuçlardan, bugüne kadar IŞİD'i büyüten bölgesel ve küresel güçlerin de sorumlu olacağını belirttiler. Kobanê'de yeni bir Şengal katliamı yaratılmak istendiğini, YPG öncülüğündeki direnişin sadece Kobanê'yi savunmak değil Kürt halkının ve insanlığın onurunu koruma amaçlı olduğunu vurguladılar. Bu gelişmelerin ulusal konferansın ne kadar önemli olduğunu tekrar ortaya koyduğunu, bu konuda yetmezliklerin aşılması için tüm Kürt parti ve örgütlerinin tarihi bir görev ve sorumlulukla karşı karşıya olduğunu belirttiler."

'Tampon bölge arayışı çözüm sürecini de tehdit eder'

KCK yetkililerinin özellikle son dönemlerde Türkiye tarafından gündemleştirilen tampon bölge tartışmalarını yakından takip ettiklerini ve bu konuda Türkiye'nin olası bir girişiminin asla kabul etmeyeceklerini kendileriyle paylaştığını belirten Baluken, ayrıca KCK yetkililerinin Türkiye yönelik "böyle bir girişim içerideki çözüm sürecini de tehdit eden ciddi riskleri beraberinde getirir" uyarısında bulunduğunu dile getirdi.

AKP oyalayan ve ağırdan alan yaklaşımından vazgeçmiyor

Baluken, çözüm sürecine ilişkinde kapsamlı görüşmeler yaptıklarını ve KCK yetkililerinin çözüm süreci bağlamında AKP'nin yaklaşımından duydukları rahatsızlıkları dile getirdiklerini söyledi. Baluken, "İçeride yürüyen çözüm süreciyle ilgili AKP'nin devletçi ve milliyetçi tutumundan vazgeçmediğini ve anadilde eğitim verecek okullara karşı saldırıların bu durumu gösterdiğini ifade ettiler. Kurumlara ve halka yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunu ve AKP'nin çözüm ile ilgili niyetini de bu saldırılarla dışa vurduğunu ifade ettiler. AKP'nin bir yandan asimilasyon insanlık suçudur deyip öte yandan anadilde eğitim talebine karşı bu kadar pervasız saldırılar içerisinde olmasının büyük bir çelişki olduğunu ve bu tutumunda çözüm sürecini zedelediğini dile getirdiğini paylaştılar" diye konuştu.

Öcalan tek taraflı yürütüyor

Çözüm sürecine ilişkin olarak KCK'nin "Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın büyük bir özveri ve kararlılıkla bu süreci bugüne kadar getirdiğini, süreçle ilgili artık yapılması gerekenin söz söylemek değil adım atmak olduğunu" kendileriyle paylaştığını dile getiren Baluken, KCK'nin talep ve beklentilerini de şu sözlerle dile getirdi:

"İmralı'da yaptığımız görüşmede Sayın Öcalan'ın belirttiği, Sekreterya, izleme heyeti, müzakere heyetinin genişlemesi konusunda ve yine Kürt halkı adına müzakereleri yürüten Sayın Öcalan'ın koşullarının değiştirilmesi gerektiği konusuna bir an önce adım atılmasını beklediklerini ifade ettiler. Bu konuda heyetimizde önümüzdeki günlerde hem hükümet ve devlet yetkilileriyle bazı görüşmeler yapma hem de İmralı'da Sayın Öcalan ile görüşme yaparak toplantının içeriğini aktarma konusunda resmi başvurumuzu yapacağız" diye konuştu.

Hükümet ağırdan alıyor, zamana yayıyor

Baluken, Kandil'e gitmeden önce devlet ve hükümet heyetiyle görüştüklerini de belirterek, Hükümetin yol haritası konusunda ağırdan alan zamana yayan bir tutum içerisinde olduğunu söyledi. Baluken, "Hükümet tarafından Eylül ayı sonu itibariyle bazı çalışmaların netleşeceği, yol haritasının belirleneceği söylenmişti. Bu tarihe kadar bu mekanizmalarının (sekreterya, izleme kurulu, heyetin genişletilmesi ve Öcalan'ın koşullarının değiştirilmesi gibi), genel ilkelerin somutlaşması gerekiyor. Bunların somutlaşmasından sonrada yol haritasının belki kamuoyuyla paylaşılması gerekiyor" dedi. Baluken, kendilerinin Kandil'de hükümetin Ankara'da yaptığı görüşmelerin eş zamanlı yapılması konusunda sorulan sorulara ilişkin yorum yapmaktan kaçındı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89