• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 14 °C

Kalbe iyi gelen besinler hangileri?

Kalbe iyi gelen besinler hangileri?
Hastalıklara karşı beslenmenize dikkat etmeniz çok önemli. Sağlıklı ve dengeli beslenmeyle pek çok hastalık riskini düşürebilirsiniz.

Kalp ve damar sağlığınızı korumada da süper bir besin olmadığını bilin ama kalbinizi ve damarlarınız için kalkan olacak besinler mevcut. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet, Fitoterapi Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili, kalp ve damar hastalıklarına karşı tüketmeniz gereken besinleri anlattı; önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

ÇOCUKLARDA BİLE GÖRÜLÜYOR

Kronik hastalıklar içerisinde kalp ve damar hastalıkları dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Artık çocukluk yaşlarına kadar inen hareketsizlik, obezite ve sağlıksız beslenme kalp hastalıklarına tam anlamıyla davetiye çıkarıyor. Hazır gıda tüketimi, aşırı alkol alımı ve sigaranın yanı sıra stres de kalbi vuran faktörler arasında. Bu nedenle kalp hastalıklarının görülme sıklığı son yıllarda hızla artıyor. Tedavisinde sağlıklı beslenme büyük önem taşırken, fayda sağlayan ve kaçınılması gereken besinler var. İşte o besinler…

Sarımsak: Damar tıkanıklığını önlüyor, kan basıncını ve kan yağlarının düşmesini sağlıyor. Ancak pıhtılaşma önleyici veya antihipertansif ilaç kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışın.

Fındık, ceviz, badem: Kötü kolesterolü düşürüyor, iyi kolesterolü artırıyor, kanda pıhtılaşmayı azaltıyor, trigliserid seviyesinin düşmesini sağlıyor. Her gün 2-3 ceviz, 8-10 adet çiğ badem ya da fındık tüketin.

Domates: Domatese kırmızı rengini veren likopen kalp hastalıkları riskini azaltıyor, kolesterolü düzenliyor. Yapılan çalışmalara göre, domatesi pişirerek tüketmek daha faydalı.

Ispanak: Potasyum ve posadan zengin olan ıspanak kan basıncını kontrol ediyor, kolesterolü düşürüyor, kalp kasının düzenli çalışmasını sağlıyor. Semizotu ve brokoli gibi sebzeler de kalp dostu.

Elma: Günde bir elma özellikle pektin içeriği ile kötü kolesterolü düşürerek kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.

Kuru fasulye, nohut, mercimek: Kuru baklagiller içerdikleri posa sayesinde kandaki kötü kolesterol LDL düzeyinin düşmesine yardımcı oluyor.

Yeşil çay: İçerisindeki polifenolik bileşiklerle; kalp krizinin en önemli nedeni olan pıhtı oluşumunu önlüyor, kötü kolesterolü düşürüyor. Her gün 1-2 fincan tüketebilirsiniz. Böbrek rahatsızlığı olanlar hekimine danışmadan yeşil çay tüketmemeli.

Zeytinyağı: Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyor, kötü kolesterolü düşürüyor. Günde 2-3 yemek kaşığını aşmayın.

Balık: Balık kalp damar hastalıklarını önlüyor, kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolü artırıyor, kalp ritmini düzenliyor. Diyabet tek başına kalp hastalıklarına zemin hazırladığından hem diyabet hem kalp hastalığı olanlar haftada 2 gün balık tüketmeli. Ancak balığı kızartmayın, ızgara yapın.

‘HAMUR İŞİ’ DEMEYİN!

Kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlamamak için kaçınmanız gereken gıdalar var. Tercih ettiğiniz ürünün sağlıklı olup olmadığına bakarken pişirme şeklini de es geçmeyin. Sakatat, krema, mayonez, ketçap, bulyon, hamur işi ve kızartma, tereyağı, şarküteri ürünleri, kavurma eti, turşu, salamura besinler, tütsülenmiş gıdalar, hazır gıdalar ve soya sosu gibi yiyeceklerden kalp ve damar hastalarına zemin hazırladığı için uzak durun.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89