• BIST 8980.39
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 9 °C

İşte HDP'den bakanlık teklifi alan isimler

İşte HDP'den bakanlık teklifi alan isimler
Başbakan Davutoğlu'nun kabinede yer alması için teklifte bulunduğu isimler belli oldu. Davutoğlu, CHP'den Deniz Baykal'a, MHP'den Tuğrul Türkeş'e bakanlık teklif etti. HDP'den ise sürprizler var.

1 Kasım'daki erken seçime kadar ülkeyi yönetecek geçici hükümette yer almaları için Başbakan Davutoğlu tarafından bakanlık teklif edilen isimler belli oldu. 

Başbakan Davutoğlu, CHP'den Antalya milletvekili Deniz Baykal, İstanbul milletvekilleri Erdoğan Toprak, İlhan Kesici ile Ankara milletvekilleri Ayşe Gülsün Bilgehan Toker ve Tekin Bingöl'e teklifte bulundu. 

Davutoğlu'nun bakanlık teklifinde bulunduğu HDP'li milletvekilleri ise, Levent Tüzel, Müslüm Doğan ve Ali Haydar Konca oldu. Beklentiler, Celal Doğan ve Altan Tan gibi isimlere teklif götürüleceği yönündeydi. 

Bakanlık teklif edilen MHP'li milletvekilleri ise, Kenan Tanrıkulu, Tuğrul Türkeş ve Meral Akşener... 

HDP'liler batı illerinden

Başbakan Davutoğlu, hükümete katılacağını açıklayan HDP'den teklif götürdüğü isimleri batı illerinden Meclis'e giren vekillerden seçti.

Ali Haydar Konca, 7 Haziran seçimlerinde HDP’nin Kocaeli’den seçilen ilk milletvekili olarak Meclis’e girdi. Hukukçu. 1980 askeri darbesine kadar birçok şehirde kaymakamlık yaptı. 1989 seçimlerinde siyasete Sosyal Demokrat Halkçı Parti’den belediye meclisi üyesi olarak siyasete girdi. Bir süre sonra partiden istifa etti. Konca son olarak Silopi’de çıkan olayların ardından ilçeye giden milletvekili heyetinde yer almıştı.

Pir Sultan Abdal Derneği’nin Başkanlığını yaparken HDP’den İzmir milletvekili adayı olan Müslüm Doğan, seçim kampanyası sürecinde Alevilerin sorunlarına dikkat çekti. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması gerektiğine vurgu yapan Doğan, 7 Haziran seçimlerini Aleviler için “varoluş ya da yokoluş seçimi” olarak tanımlamıştı.

Bakanlık teklif edilen bir diğer HDP'li olan Levent Tüzel iki dönemdir HDP İstanbul milletvekilliği yapıyor. HDP çatısı altına katılmadan önce Emek Partisi’nin Genel Başkanlığı’nı yapan Levent Tüzel, Meclis’te işçi hakları, çevre sorunları gibi konularda aktif görev yapan isimlerden biri.

Yarın 18:00'e kadar süre

Teklifte bulunulan isimlere, yanıtlarını vermeleri için yarın 18:00'e kadar süre verildi. 

CHP ve MHP, geçici hükümette yer almayacaklarını açıklamıştı. HDP'nin kararı ise geçici hükümete katılmaktan yana.

Davutoğlu, bakanlık teklif ettiği isimlere gönderdiği mektupta şu ifadelere yer verdi:

"25. 08.2015 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçici bakanlar kurulunu kurmak üzere Başbakan olarak atanmış bulunmaktayım. Geçici bakanlar kurulu üyeliği için şahsınıza bakanlık teklif ediyorum.

Anayasanın amir hükmü gereğince, teklif edilen bakanlık görevini kabul etmemeniz halinde yerinize bağımsızlardan atama yapılacağından, geçici bakanlar kurulunun kurulması için öngörülen Anayasal süre dikkate alınarak, bakanlık görevine ilişkin teklife 27/08 tarihi saat 18.00'e kadar yazılı olarak yanıt vermeniz konusunda gereğini rica ederim.

Ahmet Davutoğlu
Başbakan"

AK Partili isimlere henüz teklif yapılmadığı, teklifin diğer partilerin milletvekillerine olduğu gibi aynı şekilde mektup yoluyla yapılacağı öğrenildi. 

CHP ve MHP'li vekiller bakanlık teklifini kabul etmediklerini bildirmeleri halinde, yerlerine bağımsız isimler getirilecek. (Al Jazeera)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89