• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 12 °C

İşte 'Demokratikleşme Paketi'

İşte 'Demokratikleşme Paketi'
Başbakan Erdoğan, Başbakanlık Yeni Bina'da düzenlediği basın toplantısıyla yeni "Demokratikleşme Paketi"ni açıkladı.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

SEÇİM SİSTEMİNDE 3 ALTERNATİF 
Erdoğan, yeni seçim sisteminde 3 farklı alternatifi tartışmaya açacaklarını söyledi. Buna göre ya yüzde 10 seçim barajıyla devam edilecek, ya baraj yüzde 5'e çekilip 5'li gruplandırmayla daraltılmış bölge seçim sistemi uygulanacak ya da ülke barajı tamamen kaldırılarak dar bölge seçim sistemi getirilecek. 

SİYASİ PARTİLERE DEVLET YARDIMI 

Siyasi partilere yapılacak devlet yardımının kapsamını genişlettiklerini dile getiren Erdoğan, "Yardım alabilmek için yüzde 7 olan mevcut oranı yüzde 3'e çekiyoruz. Yani seçime katılan partilerden yüzde 3'ü geçenlere hazineden devlet yardımı yapılacaktır" dedi. 



TEŞKİLATLANMADA YENİ DÜZENLEME 
Erdoğan, siyasi partilerin teşkilatlanmalarına da kolaylık getirdiklerini artık bir ilçede teşkilat kurabilmek için o ilçenin beldelerinde teşkilat açma zorunluluğunun kaldırıldığını dile getirdi. 

EŞ GENEL BAŞKANLIK 

Erdoğan, dünya genelinde eş genel başkanlık sistemini incelediklerini dile getirerek, bu sistemi yasal hale getireceklerini söyledi.

SİYASİ PARTİLER KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK

Yapılması öngörülen değişikliğe göre oy verme hakkına sahip olan herkesin siyasi partilere de üye olmasının önü açılacak. 

FARKLI DİL VE LEHÇELERDE SİYASİ PROPAGANDA 

Erdoğan, farklı dil ve lehçelerde siyasi propaganda hakkının da sağlanacağını dile getirdi. 



NEFRET SUÇLARI
 
"Nefret, ayrımcılık, yaşam tarzına müdahale gibi suçlarla daha güçlü mücadele edeceğiz" diyen Erdoğan, bunun ihlali halinde yaptırımın artırılacağını söyledi. Erdoğan, ayrımcılıkla mücadele ve eşitlik kurulu kuracaklarını da dile getirdi. 

"Yaşam tarzına müdahaleyi engelleyeceğiz" diyen Erdoğan, "Bir kimsenin inanç, düşünce veya kanaatlerine müdahale edenlere 1 ila 3 yıl arası ceza verileceğini söyledi. 

X, Q, W 

Erdoğan, Kürtçede kullanılan x, qw harflerinin kullanımına getirilen cezai müeyyideyi de kaldırdıklarını söyleyerek "Bir nevi klavyelere özgürlük getiriyoruz" dedi. 

PARASI OLANA ANADİLDE EĞİTİM 

Paketin en merakla beklenen noktası anadilde eğitim talebine ilişkindi. Erdoğan, "Özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitim verilmesini mümkün hale getiriyoruz. Farklı dil ve lehçelerde özel eğitim kurumları açılabilecek. Bu tür kurumların açılmasına ve denetimine ilişkin esasları MEB belirleyecek" dedi. 

KÖY VE KENT İSİMLERİ 

Erdoğan, köy isimlerinin değiştirilmesinin önündeki yasal engeli kaldırdıklarını söylerken il ve ilçe isimlerini değiştirilmesi için de yasal düzenleme gerektiğini, bu talepleri de dikkate alacaklarını söyledi. 

HACI BEKTAŞ-I VELİ ÜNİVERSİTESİ 

Paketle beraber Nevşehir Üniversitesi'nin ismi Hacı Bektaş-ı Veli üniversitesi olacak. 



KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI 
"Kişisel verilerin korunması hakkınana yasal güvence getiriyoruz. Kişilerin özel bilgileri ilgisiz kişiler tarafından kullanılamayacak" diyen Erdoğan, yardım toplamadaki kısıtlamaları da kaldırdıklarını söyledi. Erdoğan, "Vatandaşımız yardımlarını istediği yere verebilecek" dedi. 

BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI KALDIRILACAK 

Erdoğan'ın açıklamasına göre kılık kıyafet yönetmeliği de değiştirilerek kamu kurumlarında başörtüsü yasağı kaldırılacak. 

'ANDIMIZ' KALDIRILIYOR 

İlkokullarda okutulan 'andımız' kaldırılacak. 

MOR GABRİEL MANASTIRI 

Mor Gabriel Manastırının arazisi hak sahiplerine teslim edilecek. Bir il üniversitesinde Roman dil ve kültür enstitüsü kurulacak. TOKİ eliyle Roman konutları kurulacak.

  • Yorumlar 15
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89