• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 8 °C

İsmail Beşikci: Kürdler için tek yol devletleşmektir

İsmail Beşikci: Kürdler için tek yol devletleşmektir
Federal Kürdistan’nin başkenti Hewler’de İsmail Beşikci Vakfı’nın şubesi açıldı. İsmail Beşikci Vakfı Hewler Şubesi açılışına Federal Kürdistan Kültür Bakanı ve Hewler Valisi katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan İsmail Beşikci ‘’Kürdler için tek yol devletleşmektir’’ dedi.

Açılışa Sosyolog İsmail Beşikci’inin yanı sıra, kuzey ve güney Kürdistanlı aydın, siyasetçi, sanatçılar ile Kültür Bakanı Xalit Doskî katıldı.

Açılışın sonunda kürsüye gelen Sosyolog İsmail Beşikci, vakfın açılışında katkı sahibi olan vakfa ofis bağışında bulunan İşinsanı Yakup Süt ile Barzani Yardım vakfı Başkanı Musa Ehmed’e ve emek sarf eden tüm dostlarına teşekkür etti. Teşekkürlerinin karşılığını çok önemli çalışmalar vereceklerinin altını çizdi.

Federal Kürdistan’ın petrol ve doğalgazdan elde ettiği gelir ile büyük bir ilerleme sağlayacağını belirten İsmail Beşikci ‘’Hewler sadece petrol alım-satım merkezi olarak değil, Kürd tarihi, kültürü, sanatı, ulusal bilincinin geliştiği merkez olarak da anılmalıdır’’ dedi.

Kürdlerin bir aydınlanma dönemine geçtiğine dikkat çeken Beşikci, bu dönemde Federal Kürdistan Yönetimi’nin iki önemli sorumlulukla karşı karşıya olduğunu belirtti.

‘Federal Kürdistan Yönetimi Kürdistan’ın bağımsızlığını artık gündeme almalı’

Bu önemli iki sorumluluk hakkında Beşikci şunları söyledi: ‘’2014 Haziran ayı öncesi IŞİD savaşı başlamadan KBY Kürdistan topraklarının %65’ini kontrol ediyordu. Sadece Hewler, Duhok ve Süleymaniye kontrollerindeydi. Bağdat hükümeti 140. Maddenin gereklerini yerine getirerek Kürdistan İdaresi Dışında Kalan Kürd Bölgeleri’nde yapması gerek referandumu yapmıyordu. IŞİD ile mücadeleyle birlikte Peşmerge Güçleri Kürdistan topraklarının % 90’ını geri aldı. Şengal’in kurtarılmasıyla %95’i kurtarıldı. KBY bunu fırsat bilerek Kürdistan İdaresi Dışında Kalan Bölgeleri Federal Kürdistan’a katmak için resmi çalışma yapmalıdır. Bu süreçte bu bölgelerde referandumu gündeme getirmelidir. ’’

KYB’nin artık bağımsızlık çalışmalarını başlatması gerektiğini belirten Beşikci, bunu Bağdat ile barış ve diyalog ile yapması gerektiğini belirtti.

Bağdat ile bir anlaşmaya varılmaması halinde ise Federal Kürdistan’ın tıpkı 1991’de Kosova gibi tek taraflı bağımsızlığını ilan etmesi gerektiğinin altını çizdi. Beşikci bu konuda şunları dile getirdi: ‘’KBY önünde en iyi örnek Kosova’dır. Kosova 1991’de Sırbistan’a rağmen bağımsızlığını tek taraflı ilan ettiğinde ne Avrupa, ne de ABD gibi güçler Kosava’yı tanımadı. Sırbistan ile bir çatışma süreci yaşandı. Kosova en sonunda 2008’de yeniden bağımsızlığını ilan etti ve tüm büyük ülkeler tarafından kabul edildi ’’

AB ve ABD’nin Kürdistan’ı desteklediğini belirten Beşikci, İran, Türkiye gibi bölge ülkelerinin ise Kürdistan’daki gelişmelere karşı çıktığını anti-Kürd ittifakı güttüğünü belirten Beşikci Kürd partilerinin bir olması halinde bu ittifakı anlamsızlaştıracağını kaydetti. Beşikci bu çerçevede Federal Kürdistan’daki iki büyük partinin (PDK ve YNK) stratejik anlaşmasını yeniden güncellemesi gerektiğini söyledi.

Sosyolog İsmail Beşikci konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: ‘’Kürdlerin uluslararası topluluğa dahil olması için tek yolu vardır: O da devletleşmektir.’’

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89