• BIST 9079.97
  • Altın 2308.523
  • Dolar 32.3143
  • Euro 35.0465
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 11 °C

'IŞİD ilerleyişini durdurduk'

'IŞİD ilerleyişini durdurduk'
Kobani'de IŞİD ile karşı savaşan Kürtlerin IŞİD ilerleyişini durdurdukları açıklandı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan (CENTCOM) yapılan açıklamaya göre, ABD askeri güçleri, Suriye ve Irak sınırları içerisinde tespit edilen hedeflere Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de desteği ile hava saldırıları düzenlediğini duyurdu.

Savaş uçakları ve insansız hava araçlarının kullanıldığı dört saldırı düzenlediği ifade edildi. Saldırıların Halep’in batısına IŞİD’in kontrolünde bulunan noktalara yapıldığı vurgulandı.

Açıklamada, hedeflerin başarışla vurulduğuna dair ön izlenimlere sahip olunduğu, verilen hasarla ilgili tespit çalışmalarının sürdüğü duyuruldu.

Bölgedeki Al Jazeera kaynakları son saldırılarda Halep kentinin batısında yer alan IŞİD’e ait gıda ve lojistik destek depolarının hedef alındığını söyledi. Aynı bölgede bulunan ve IŞİD’in kendisine yeni katılan üyelerini eğittiği bir eğitim kampı da vuruldu.

Suriyeli kaynaklara göre Halep’teki hedeflere yönelik saldırılarda 14 IŞİD üyesi ve sivil hayatını kaybetti.

Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi (LCC) ise ABD öncülüğündeki koalisyonun, Kobani kasabasında IŞİD'in bulunduğu alana düzenlediği hava saldırılarında 12 sivil ve çok sayıda IŞİD üyesinin öldüğünü duyurdu.

Açıklamada ayrıca, Rakka kentine bağlı Ayn İsa'da IŞİD'in kotrolündeki 93. Tümene de saldırı düzenlendiği, koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının Halep'in kuzeyindeki Munbic beldesine bağlı Karakozak köyü civarlarını da bombaladığı ifade edildi.

Petrol rafinerileri vuruldu

Amerikan ordusu, bu günkü ilk saldırılarda Suriye'de IŞİD'in kontrolündeki 12 petrol rafinerisinin hedef alındığını duyurdu.

CENTCOM, 13 hava saldırısında, El Mayadin, Elbu Kemal, Haseke ile Deyr Ez Zor’da IŞİD’in kontrolünde bulunan 12 petrol rafinerisinin hedef alındığını açıkladı.

Hedef alınan küçük ölçekli rafinerilerin IŞİD’in eylemlerine yakıt katkısı sunduğu ve gelecekte operasyonlarını sürdürmesi için de ekonomik kazanç sağladığı kaydedildi.

Her biri günde 300-500 varil petrol üreten bu rafinerilerin IŞİD’e günlük 2 milyon dolar kaynak temin ettiği bildirildi.

Operasyondaki kayba ilişkin ABD'den bir açıklama gelmezken, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, gece düzenlenen saldırıda 14 IŞİD üyesi ile 5 sivilin öldüğünü öne sürdü.

“IŞİD’in Kobani’ye ilerleyişi durduruldu”

Bu arada IŞİD’e karşı mücadele veren Kürt güçleri Kobani bölgesindeki gelişmelerle ilgili bir açıklama yaptı. Reuters’in haberine göre Kobani’nin 6 km yakının kadar ilerleyen IŞİD güçleri şiddetli çatışmaların ardından durduruldu.

Bölgede yaklaşık 20 köyü ele geçiren IŞİD dün son olarak Kobani’ye bağlı Berkıl Dağı, Tel Gazel köyü ile Rubi ve Dunger Bicok mezralarının kontrolünü ele geçirmişti.

Hollanda koalisyona katılıyor

Hollanda Başbakan Yardımcısı Lodewijk Asscher, Hollanda’nın 6 F-16 uçağıyla ABD’nin liderliğindeki koalisyonun Irak’taki IŞİD mevzilerine düzenlediği hava saldırılarına katılacağını açıkladı.

Asscher, hükümetin Lahey’de düzenlediği olağanüstü toplantının ardından, “Hollanda, 6 tane F-16 uçağını Irak’ta teröre karşı mücadelesi için yürütülen kampanyanın ilk aşamasına katılmak için bir yıl boyunca hazır tutacak” dedi.

Diğer yandan ismini açıklamayan ABD’nin iki yetkilisi, AFP haber ajansına Ürdün savaş uçaklarının dün Suriye’de IŞİD ve benzer silahlı gruplara devam eden hava saldırılarına katıldığını söyledi.

Ürdün, Salı günü ABD’nin öncülüğünde IŞİD’e karşı mücadele koalisyonunun Suriye'ye düzenlediği hava saldırılarına katıldığını doğrulamıştı. Koalisyonunun yanında yer alan diğer 4 Arap ülkesi ise, Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar idi.

Reuters’e konuşan ve ismini açıklamayan ABD’nin yetkilisi, ABD’nin iki gündür devam eden hava saldırılarında Horasan lideri Muhsin El Fadli’nin öldürüldüğüne inandığını söyledi. (Al Jazeera, AFP ve Reuters)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89