• BIST 8718.11
  • Altın 2246.816
  • Dolar 32.3324
  • Euro 35.1911
  • İstanbul 8 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 1 °C
  • İzmir 7 °C
  • Berlin -3 °C

Iraklı Hristiyanlar: Haşdi Şabi IŞİD’den daha kötü

Iraklı Hristiyanlar: Haşdi Şabi IŞİD’den daha kötü
Musul’da IŞİD’den kaçarak Duhok’a gelen Hristiyanlar, Haşdi Şabi’nin uygulamalarının IŞİD zulmünü geride bıraktığını söylüyor.

Ninova’ya yerleşen bir Hristiyan, “Haşdi Şabi planlı bir şekilde tarihi yerlerimizi ve kiliselerimizi tahrip edip yerlerine mezhep temelli eğitim yerleri açıyor” diyor.

Irak’ta orduyla birlikte hareket eden Haşdi Şabi, Musul’a bağlı Hemdaniye ve Bertılla ilçelerindeki kiliseleri yıkıp, yerlerine mezhep temelli okullar açıyor.

Ninova Ovası’ndaki bileşenler, IŞİD’den kurtarılan bölgelere yerleşen Haşdi Şabi milislerinin korkusundan geri dönemediklerini ifade ediyor.

Rudaw’ın haberine göre Ninova’ya yerleşen Amir Yagu adlı bir Hristiyan, “IŞİD saldırısında Bertılla’dan kaçıp Duhok’a geldik. Şimdi de Haşdi Şabi milislerinin korkusundan geri dönemiyoruz” dedi.

Amir Yagu, “Bertılla ve Hemdaniye bizim için tarihi yerler. IŞİD İslam adına kiliselerimizi yağmaladı. IŞİD’in gitmesi için 3 yıl bekledik. IŞİD’den sonra yaşamın normalleşeceğini umuyorduk ancak şu anda durumumuz çok daha kötü” diye konuştu.
Mezhep okulları açıyorlar

Çoğunluğunu Hristiyanların oluşturduğu ve yaklaşık 40 bin nüfusa sahip Bertılla’nın Kasım 2016’da IŞİD’den kurtarıldığını dile getiren Yagu, “Şimdiye kadar tek bir Hristiyan bile bölgeye dönemedi. Bir gün kasabama dönmeyi umut ediyorum. Gün geçtikçe bu bölgelerin durumu daha da kötüye gidiyor. Haşdi Şabi planlı bir şekilde tarihi yerlerimizi ve kiliselerimizi tahrip edip yerlerine mezhep temelli eğitim yerleri açıyor” dedi.

İran ve Haşdi Şabi ortaklığı

İsminin açıklanmasını istemeyen bir başka kişi de Rudaw’a yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

Haşdi Şabi, Bertılla’da İmam Humeyni Okulu’nun yanı sıra, sağlık merkezi ve 2 yeni mezhep okulunun daha temelini attı. Çalışmaların hepsi İran Konsolosluğu ve Haşdi Şabi Komutanlığı bünyesinde yapılıyor.
 

Bölgedeki yönetim Haşdi Şabi’de. Haşdi Şabi bölgeyi Şiileştirmek için çalışıyor. Bertılla’da tüm sokak ve caddeler mezhepsel simgelerle dolu. Hemdaniye’de de durum aynı. İlçede Haşdi Şabi bünyesinde Hristiyan birlikler var ancak bunlar hiçbir yetkiye sahip değiller.

Vatikan’a iletildi

Kürdistan Parlamentosu Hristiyan Üyesi Wehide Yagu, Haşdi Şabi’nin bölgeyi Şiileştirmeye yönelik girişimlerinden haberdar olduklarını söyledi.

Wehide Yagu, “Ninova’nın Şiileştirilmesi Vatikan’a, uluslararası örgütlere ve insan hakları örgütlerine ulaştırıldı. Çünkü yapılanlar Hristiyanlara yönelik açık bir zulümdür. Bağdat’ın buna sessiz kalmaması gerekiyor” şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89