• BIST 9530.47
  • Altın 2480.006
  • Dolar 32.427
  • Euro 34.7227
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 11 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 2 °C

Irak seçimlerinde İbadi önde, Sadr ikinci

Irak seçimlerinde İbadi önde, Sadr ikinci
Dün yapılan Irak seçimlerinin ardından oy sayımı devam ediyor. ABD ve İran tarafından desteklenen İbadi ipi göğüslemiş gözüküyor.

 

Irak’ta dün düzenlenen genel seçimde kullanılan oylar sayılmaya devam ediyor.  Reuters’a bilgi veren bir Yüksek Seçim Komisyonu üyesi ve bir güvenlik yetkilisi, Başbakan Haydar İbadi’nin partisinin en fazla oyu aldığını, Şii din adamı Mukteda es Sadr’ın lideri olduğu ittifakının da ikinci sırada olduğunu söyledi.

IŞİD’in Irak’ta yenilgiye uğratılmasının ardından düzenlenen ilk seçimde katılım oranı yüzde 44,52’yle sınırlı kaldı. Yüksek Seçim Komisyonu’nun oyların yüzde 92’si sayılmışken açıkladığı bu oran, önceki seçimin çok gerisinde kaldı.

SADR KOMÜNİST VE SEKÜLERLERLE İTTİFAK YAPTI

Reuters’ın derlediği seçim sonuçlarına göre özellikle güney bölgesinde yoksullar ve gençler arasında Sadr’a yönelik yoğun bir destek var. Sadr seçime 2016’daki yolsuzluk karşıtı protestolara destek veren komünistler ve seküler bağımsız siyasetçilerle ittifak yaparak girmişti.

Ülkenin önemli bir kısmının IŞİD tarafından işgal edilmesinin ardından dört yıl önce göreve başlayan İbadi ise IŞİD karşıtı mücadelede hem ABD’nin hem İran’ın desteğini almıştı. İngiltere’de mühendislik eğitimi alan İbadi, göreve başladığında “karizması olmadığı” için eleştirilse de IŞİD karşısında kazanılan zafer ve yolsuzluk karşıtı politikaları ülkedeki popülerliğini artırdı. Ancak İbadi’nin kazandığı sandalye sayısı ülkeyi tek başına yönetmesine yeterli gözükmüyor. Kesin sonuçların açıklanmasının ardından İbadi’nin koalisyon görüşmelerine başlaması bekleniyor.

BBC İzleme Servisi’nin haberine göre Goran Hareketi, Demokrasi ve Adalet Koalisyonu, Kürdistan İslami Birliği ve Kürdistan İslami Grubu, Talabani ailesinin etkili olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği’ni (KYB) seçim usulsüzlüğü yapmakla suçladı.

Ortak açıklamada Süleymaniye ve Kerkük’te elektronik oy kullanımı sürecinde hile yapıldığı iddia ediliyor. Irak Kürdistanı’nda iktidarda bulunan Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) de KYB’yi usulsüzlükle suçladı ve oyların tekrardan sayılmasını talep etti. KYB sözcüsü Saadi Ahmet Pira ise Erbil’de düzenlediği basın toplantısında bu iddiaları reddetti.

Dört partinin ortak açıklamasının ardından KYB destekçisi bir grup, Süleymaniye’deki Goran Hareketi merkezine silahlarla saldırdı. NRT kanalına konuşan Süleymaniye Acil Hastanesi Direktörü Umed Muhammed, 10 kişinin kurşun yaralarıyla hastanelerine kaldırıldığını söyledi.

HÜKÜMET NASIL KURULACAK

Irak anayasasına göre hükümetin kurulması 90 günlük bir sürece yayılıyor.

Bunun için önce Pazartesi günü Yüksek Seçim Komisyonu’nun resmi sonuçları yayınlaması beklenecek. Devlet Başkanı Fuad Masum, 15 gün içinde parlamentoyu ilk oturumunu yapmaya davet edecek. Bu oturumda meclis başkanı ve iki vekili seçilecek. İlk oturumun ardından 30 gün içinde yeni devlet başkanı da parlamento tarafından seçilecek. Yeni cumhurbaşkanı 15 gün içinde parlamentoda en fazla vekile sahip partiye hükümeti kurma görevi verecek. Başbakan adayının bir kabine oluşturması ve parlamentodan onay alması için önünde 30 günü bulunacak. Kabinenin belirlenmesinin ardından parlamento hem hükümet programını hem de tek tek bakanları oylayacak. Bakanları göreve başlayabilmesi için parlamentodaki vekillerin çoğunluğunun desteğini alması gerekiyor. Eğer parlamento kabineyi onaylamazsa cumhurbaşkanı 15 gün içinde başka bir siyasi grubun liderine hükümeti kurma görevi verecek. (BBC Türkçe)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89