• BIST 9645.02
  • Altın 2414.245
  • Dolar 32.582
  • Euro 34.8071
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 5 °C

Irak Dışişleri Bakanı: ‘Kürtler’le yeni bir sayfa açacağız’

Irak Dışişleri Bakanı: ‘Kürtler’le yeni bir sayfa açacağız’
Dışişleri Bakanı Caferi, bugün Ankara Sheraton Otel'de düzenlenen kahvaltıda gazetecilerle bir araya geldi.

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, Bağdat ile Erbil arasında petrol kaynaklarının kullanımı konusundaki sorunlara ilişkin, "Biz bu meseleyi geçmişte olmuş bitmiş olarak görüyoruz. Yeni bir sayfa açacağız" dedi. 

Dışişleri Bakanı Caferi, bugün Ankara Sheraton Otel'de düzenlenen kahvaltıda gazetecilerle bir araya geldi. Türkiye'deki temasları hakkında bilgi veren ve gazetecilerin sorularını cevaplayan Caferi, Irak'ın Türkiye üzerinden Avrupa'ya petrol ve doğalgaz satabileceğini dile getirdi.

Irak'ın IŞİD'le mücadele konusunda da eğitim, donanım ve istihbarat paylaşımı konusunda uluslararası toplumdan yardım talep ettiğini hatırlatan Caferi, bunun dışında Irak'ta yabancı askeri üs kurulması ya da yabancı askerlerin Irak topraklarında savaşmasına karşı olduklarını yineledi.

Caferi, Ankara ziyaretinin Türkiye'ye petrol satışı konusunda merkezi hükümet ile Kürdistan Bölgesi arasındaki yaşananlarla ilgisi olup olmadığı sorusuna karşılık, “Kürt bölgesiyle olan mesele ise iç meselemizdir. Evet, belli bazı sorunlarımız var ama bu sorunlarımızı Irak'ın ulusal çerçevesi içinde ele almaktayız ve o doğrultuda sorunlarımızı çözmekteyiz” dedi.

Meselenin anayasal çerçeve içinde çözülmesi gerektiğine dikkati çeken Caferi, petrolün Irak'ın milli serveti olduğunu ve petrolden elde edilen gelirlerin herkese ait olduğunu söyledi. Caferi, "Biz bu meseleyi geçmişte olmuş bitmiş olarak görüyoruz. Yeni bir sayfa açacağız" dedi.

Caferi, Kürdistan Bölgesi’nin, Türkiye'ye üzerinden petrol satışıyla elde edilen ve Halkbank’a yatan para konusunda da, şunları söyledi:

"Biz şundan eminiz ki petrol satışından elde edilmiş gelirler emin eldedir. Ziyaretimiz sırasında değinmedik ama bu değinmeyeceğiz anlamına gelmiyor. Daha sonra yapılacak olan görüşmelerde birçok konu detaylı olarak ele alınacak. Bu da onların başında gelmektedir."

Irak savunmasının bir parçası olan Peşmerge Güçleri’nin Kobani'de bulunmasının merkezi hükümet için de stratejik bir öncelik olup olmadığı yönündeki soruya karşılık, Caferi şunları kaydetti:

"Güvenlik bölünemez. Aynı şekilde terörizm de bölünemez. Gerek Irak Silahlı Kuvvetleri gerekse onun şemsiyesi altında görev ifa eden bütün güvenlik birimleri herhangi bir görev üstlendikleri zaman merkezi hükümetin kararıyla bunu yapmaları gerekmektedir.”

Kerkük'ün durumuyla ilgili nüfus sayımı yapılmasının düşünülüp düşünülmediği sorusu üzerine Caferi, Irak kanunlarına göre Kerkük'le ilgili imar, kentin durumunun normalleştirilmesi ve nüfus sayımı yapılması olmak üzere üç husus bulunduğu söyledi.

Caferi, "Nüfus sayımının 2007 sonunda yapılması gerekiyordu. 2006'da hükümeti teslim ettik. Sonrasında olan olaylardan dolayı nüfus sayımı yapılamadı. Dileğim sayımın yapılması. Ona göre de gerekli diğer tedbirleri alma imkanına sahip olacağız" şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89