• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 6 °C

'Irak başaramazsa Sincar'da gerekeni biz yaparız'

'Irak başaramazsa Sincar'da gerekeni biz yaparız'
Şengal'e ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Irak yönetimi başaramazsa Sincar'da gerekeni biz yaparız" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-AB Zirvesi'ne katılmak üzere İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Bulgaristan'ın Varna şehrine hareketi öncesi Şengal ve Minbic’e ilişkin açıklamalarda bulundu.

PKK’nin çekilmesi ardından Irak ordusunun Şengal’e girmesini değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Irak'tan bu konulara ilişkin bir yetkili Türkiye'ye gelecek. Görüşmelerden sonra sağlıklı bir neticeyi alırız" dedi.

"Irak yönetimi başaramazsa Sincar'da gereğini biz yaparız” diyen Erdoğan şunları söyledi:

"Dün akşam itibarıyla Irak merkezi yönetiminin Sincar'a yönelik bazı operasyon girişimlerini ben de istihbarat örgütümüzden aldım. Bunun tabi netice itibarıyla tamamen bitip bitmediği konusunda takipteyiz. Müdahaleleri olmuş olabilir. Irak'tan bu konulara ilişkin bir yetkili Türkiye'ye gelecek. Görüşmelerden sonra sağlıklı bir neticeyi alırız. Eğer bunu başarmakta sıkıntı varsa, ikili görüşmelerimizi yapalım. Orada gereğini de biz Sincar'da yaparız. Çok fazla tahammülümüz yok. Bildiğiniz gibi 60-70 kilometre mesafede olan ve terör örgütünün giriş çıkışlarının yoğun olduğu yerlerde isminin şu bu olması önemli değil. Bütün mesele bize yapılan herhangi bir tacizde bilecekler ki Türkiye hemen gereğini yapacaktır.

"Münbiç bizim için yeni değil"

Münbiç bizim için yeni bir şey değil. Obama döneminden beri üzerinde durduğumuz bir konuydu. Obama’nın bize söylediği ‘Bunlar burada duramaz, Fırat’ın doğusuna çekilecek.’ Obama’nın sözlerine benzer sözler verdiler bize. Biz kendilerine ‘Buralar YPG’nin değil. Buraların yüzde 90’ı oradaki Arap nüfusa aittir. Size de bize de düşen buraları sahiplerine teslim etmektir.’ Sayın Tillerson’ın ziyaretinde kendisiyle konuştuğumuzda bize Münbiç’in güvenliğini beraber sağlayalım teklifiyle geldi. Bundan ne anlaşılır? ‘Buralara girme niyetimiz yok, terör örgütünü çıkartalım, güvenliğini ABD-Türkiye sağlayalım…’ Bizim bulunduğumuz nokta bu. Güvenliği sağlamada beraber hareket edebiliriz. Burada ‘Çıkmayız’ gibi yaklaşımlar Trump’ın iradesi değildir gibi düşünüyorum. Putin’le de Trump’la da görüşmeleri yapıyoruz.

Biz Münbiç’le ilgili ne diyoruz? Türkiye olarak biz kesinlikle buralarda işgal kuvveti olarak bulunamayız. Buraların sahipleri kimse sahiplerine teslim edelim… ABD’nin üzerine düşen, bizim üzerimize, Rusya’nın üzerine, İran’ın üzerine düşen görev budur."

Erdoğan, dün Trabzon'da yaptığı konuşmada, Şengal’e askeri operasyon başlattığını açıklamıştı. Erdoğan konuşmasında, “Afrin ile bu iş bitmeyecek dedik. Sincar'a (Şengal) da gireceğiz dedim. Oraya da operasyonlar başladı.” açıklamasında bulunmuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89