• BIST 9079.97
  • Altın 2323.673
  • Dolar 32.366
  • Euro 34.9506
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 7 °C

Hevsel Bahçeleri UNESCO korumasına alınıyor

Hevsel Bahçeleri UNESCO korumasına alınıyor
Diyarbakır Kalesi ve Surları'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne seçilmesi ile ilgili 'alan yönetimi ve alan sınırlarını belirleme çalışması' başladı.

Diyarbakır Kalesi ve Surları'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne seçilmesi ile ilgili 'alan yönetimi ve alan sınırlarını belirleme çalışması' başladı. Yapılan koordinasyon toplantısında alan sınırı Ongözlü Köprü, Hevsel Bahçeleri, Dicle Vadisi, Suriçi'nin tamamı ve sur dışı koruma bandının alana dahil edilmesi konusunda görüş birliğine varıldı. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden üç uzman Diyarbakır Surları'nda teknik bir gezi düzenledi. Evrim Ulusan, Gökhan Çete ve İpek Özbek'ten oluşan ekibe, büyükşehir belediyesi yetkilileri ile müze müdürlüğü uzmanları eşlik etti. Ekip sur içi ve dışı ile çeşitli noktalardan surlarla ilgili kayıtlar tuttu, fotoğraf çekti. Daha sonra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yıldız koordinasyonunda 'alan yönetimi ve alan sınırlarını belirleme toplantısı' yapıldı.

26102

Bakanlık uzmanları, sadece Diyarbakır Kalesi ve Surları'nın değil, Suriçi'nin bütünü, Ongözlü Köprü, Hevsel Bahçeleri, Dicle Vadisi ve Sur dışındaki bir koruma bandının da 'alan sınırı' olarak belirlenmesi gerektiğini bildirdi. Toplantıya katılanlar da Suriçi'nin bütün olarak 'sit alanı' ilan edildiğini, Surların korunması için alan sınırlarının dış tarafa taşınması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Diyarbakır Surları'nı himayesine almıştı.

UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİ

Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) dünyadaki kültürel ve doğal mirasın ortak bir sorumlulukla korunması için 1972 yılında Dünya Mirası Sözleşmesi'ni kabul etti. 'Dünya Mirası' kavramını geliştiren sözleşmeye bugüne kadar 187 ülke taraf oldu. Sözleşme kültürel ve doğal varlıkları korumada dünyanın en etkili belgesi sayılıyor.

Sözleşme gereğince oluşturulan ve yılda bir kez toplanan Dünya Mirası Komitesi, Dünya Mirası Listesi'ni oluşturuyor. Uluslar arası öneme sahip benzersiz olan, doğal ve kültürel varlıklara 'Dünya Mirası' statüsü tanınıyor ve bu varlıklar tüm insanlığa ait miras olarak kabul ediliyor.

2010 yılı itibari ile Dünya Miras Listesi'nde 704'ü kültürel, 180'i doğal, 27'si karma olmak üzere toplam 911 dünya mirası varlık bulunuyor. Türkiye'den 9 kültürel ve doğal varlık Dünya Miras Listesi'ne alındı. İstanbul'un Tarihi Alanları, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Hattuşa (Boğazköy)-Hitit Başkenti, Nemrut Dağı, Xanthos-Letoon, Hieropolis-Pamukkale, Safranbolu ve Truva Arkeolojik Siti Dünya Mirası Listesi'ne alındı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89