• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 5 °C

'HDP’yi büyüterek bunu herkese göstermek istiyoruz, PKK’ye de...'

'HDP’yi büyüterek bunu herkese göstermek istiyoruz, PKK’ye de...'
Hürriyet liderler buluşmasının ikinci konuğu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş oldu.

Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek’in haberine göre, Hürriyet liderler buluşmasının ikinci konuğu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş oldu. Buluşmaya, Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, yazarlardan Taha Akyol, Ertuğrul Özkök ve Ahmet Hakan katıldı. Demirtaş’a ise İstanbul İl Başkanı Ayşe Erdem ve Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç eşlik etti.

HDP BAŞKANLIĞA TAMAMEN KARŞI

Demirtaş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a “HDP’liler nefes aldıkça seni başkan yaptırmayacağız” diye seslendiği tek cümlelik grup toplantısının fikir babasının Sırrı Süreyya Önder olduğunu söyledi.

Demirtaş, “Sadece Tayyip Bey’in değil, Ahmet Bey’in de başkanlığına karşıyız” diyerek, HDP’nin başkanlığa tamamen karşı olduğunu ifade etti.

“Öcalan anlaştı. İstedikleri karşısında Erdoğan’ın başkan olmasını sağlayacak” eleştirilerine de yanıt veren Demirtaş, Öcalan’ın şu anda Erdoğan’ın başkanlığını desteklemediğini söyleyerek şunları söyledi:

55367

“Cumhurbaşkanı’nın savunduğu ile bizim savunduğumuz sistemler iki ayrı uçtadır. İkisinin aynı anda olması mümkün değil. Dolayısıyla uzlaşmamız, anlaşmamız mümkün değil. Başkanlığı desteklersek 40 yıllık mücadelemizin sonucunu Tayyip Bey’e hediye etmiş oluruz. Bu kadar emekle bu hale getirdiğimiz bu partiyi nasıl getirir Tayyip Erdoğan’ın başkanlığına feda ederiz? Tarihi fırsatı partizanca kullanırsak büyük krediyi küçük bir eşya almak için kullanmış oluruz.”

“TÜRKİYE İÇİN TEHLİKELİ”

Başkanlık sisteminin şu anda Türkiye’de sağlıklı bir şekilde tartışılmadığını anlatan Demirtaş, bunun en önemli nedeninin de Tayyip Erdoğan’ın ve AKP’nin bir “dikta modeli” dayatması olduğunu iddia etti. Demirtaş “Türkiye bir model arıyor olsaydı, AK Parti model önerseydi tartışırdık. Ama bu tartışılan başkanlık sistemi Türkiye için tehlikedir ve kolayca atlatılacak bir tehlike de değil” dedi.

Başkanlık sistemi ile ilgili AKP’ye açık ya da kapalı hiçbir taahhütlerinin olmadığının altını çizen Demirtaş, AKP’nin HDP’yi sıkıştırıp başkanlığa “evet” demesini istemiş olabileceğine dikkat çekti. Demirtaş’a göre, başkanlık konusu HDP için pazarlık konusu bile değil.

“PROVOKASYON TUTMASIN”

Demirtaş, bir süredir yaptığı provokasyon uyarısı için, “Seçim öncesinde provokatif şeyler olabilir. Ülkenin doğusunda, batısında farklı mekanizmalar harekete geçebilir. Provokasyonların önüne geçmek bizim elimizde olmayabilir. Siyaseten önüne geçmeye çalışıyorum. Herkesi sağduyuya çağırarak provokasyon tutmasın diye uğraşıyorum. Ciddi duyumlar da var. İnşallah gerçekleşmez” diye konuştu.

“YANLIŞLAR YAPTIK YÜZDE 7’YE ÇAKILDIK”

AKP’nin 2002’deki rüzgarını yakalamak için uğraştıklarını belirten Demirtaş, Kürt siyaseti açısından siyasi özeleştiri yaptı. “AKP’den daha iyi yaparız” diyen Demirtaş, gerekçesini ise şöyle açıkladı:

“Çünkü tek ‘Türkiye partisi’ projesiyiz. AKP, 2002’de doğru bir politika ile baskılanan kimlikleri özgürleştirmeyi vadetti. Ancak sadece muhafazakar kimliği özgürleştirmeye çalıştı. Samimiyetini kaybetti. Biz bu hataya düşmeyeceğiz. Ben solcuyum, solculuk yapacağım demek lükstür. Toplumda herkesin derdi var. ‘Gelip sizi kurtaracağız’ ya da ‘Ben değiştim, bunu size de aşılayacağım’ yalan. Biz de geçmişte bu tarz siyaset yaptık. Bu siyasetle 7’lerde çakılı kaldık. Bu tarz siyaset yüzde 50 alsanız da sorunları çözmez. HDP aynı zamanda Kürt siyasetine yanlışlar yaptı ve şu anda ‘Yanlışlarımızı düzeltmeliyiz’ diyoruz. HDP’yi büyüterek bunu herkese göstermek istiyoruz. PKK’ye de göstermek istiyoruz. Başarılı olsak yüzde 7’ye çakılı kalmazdık.” (Hürriyet)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89