• BIST 9079.97
  • Altın 2307.885
  • Dolar 32.316
  • Euro 35.0335
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 11 °C

HDP'li vekil Mithat Sancar: 'Nusaybinliyim ama kentime giremiyorum'

HDP'li vekil Mithat Sancar: 'Nusaybinliyim ama kentime giremiyorum'
Beş gündür sokağa çıkma yasağının sürdüğü Mardin’in Nusaybin ilçesine kimse sokulmuyor.

HDP Mardin milletvekili Mithat Sancar, Nusaybin’in girişinde diğer vekillerle bekleyişlerini sürdürüdüklerini kente kimsenin sokulmamasının içeride yaşanan hak ihlallerinden endişelerini arttırdığını belirtti.

bianet’e konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin milletvekili Mithat Sancar, Nusaybin’in girişinde diğer vekillerle bekleyişlerini sürdürüdüklerini kente kimsenin sokulmamasının içeride yaşanan hak ihlallerinden endişelerini arttırdığını belirtti.

Gıda, su, elektrik sıkıntısı var

“Ben Nusaybinliyim, burada doğdum, burada büyüdüm. Şimdi kendi kentime giremiyorum, hem de bir milletvekili olarak. Bundan daha büyük bir hukuksuzluk, ayıp olabilir mi?”

“Nusaybin’e Mardin’den gelen Kızıltepe yolu, Cizre yolu, Midyat yolu, hepsi kapalı. Yani Nusaybin’e ulaşan tüm yollar kapalı. İlçede hem sokağa çıkma yasağı hem de abluka var. Almanya, Avusturya, Hollanda'dan gelen vekil, gazeteci ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de olduğu heyet de 15 kilometre kala ilçeye sokulmadı.

“İçeriden haber almaya çalışıyoruz. Operasyon adı altında yine Cizre’de gördüğümüz olaylar yaşanıyor. Havan toplarıyla mahallelere ateş açılıyor. Yıkılan evler, yaralanan insanlar var. Bir saat önce 15 kişinin yaşadığı iki ev yıkılmış. Bodruma sığınmışlardı. Onlar tahliye edildi. İçeride gıda, su, elektrik sıkıntısı var.

“Biz sadece vekiller olarak değil, insan hakları örgütleri temsilcilerinin de yer aldığı bir heyetle ilçeye girmek istiyoruz. Kimsenin içeriye sokulmaması içeride yaşanan hak ihlalleri konusundaki şüphelerimizi arttırıyor.”

Sıkıyönetim rejimi uygulanıyor

Sancar, sokağa çıkma yasağının hukuksuz olduğunu belirterek ilçede olağanüstü, hatta sıkıyönetim rejimi olduğunu belirtti.

“İller Kanunu’na göre sokağa çıkma yasağı ilan ediliyor. Ancak bu kadar uzun süre, kesintisiz sokağa çıkma yasağı ilan etmek için mülki idare amirlerinin yetkisi yok. Bu fiili bir olağanüstü hal, hatta sıkı yönetim rejimidir. Anayasa askıya alınarak hukuk devre dışı bırakıldı.

Batı bu zulme sessiz kalmasın

"Burada sivil halkın güvenlik gerekçesiyle rehin alınması durumu yaşanıyor. Güvenlik sorunu olabilir, silahlı kişilerin belli mahallerde mevzilenmesi söz konusu olabilir, ancak buna karşı uygulanacak yöntem bir şehri günlerce rehin almak olamaz.

"Hükümet ülkeyi ikiye bölmüş durumda. Bu tarafta bir hukuk devletinden bahsetmek mümkün değil. Bu kadar hukuksuzluk, baskı ve zulüm er ya da geç batıdakini de etkileyecek. Vicdanlara çağrıda bulunuyorum,  bu zulme göz yummayın, sessiz kalmayın.”

İki kişi öldü

Mardin Nusaybin’de sokağa çıkma yasağının ardından 3 Ekim’de Yenituran Mahallesinde motosikletiyle seyir halinde olan 24 yaşındaki Şahin Turan vurularak hayatını kaybetti. Yine Nusaybin'de Fırat mahallesinde evinin önünde vurulan 51 yaşındaki Ahmet Sönmez yaşamını yitirdi. Valilik, 3 Ekim'de dokuz örgüt üyesinin öldürüldüğünü açıklamıştı. (Fotoğraf: @ozgurpazarcik)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89