• BIST 9693.46
  • Altın 2509.906
  • Dolar 32.5696
  • Euro 34.7707
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 8 °C

HDP'li Meral Danış Beştaş tahliye edildi

HDP'li Meral Danış Beştaş tahliye edildi
Tutuklu olarak yargılanan HDP milletvekili Meral Danış Beştaş'ın tahliye edilmesine karar verildi.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş için tahliye kararı verildi. Beştaş adli kontrol şartıyla serbest bırakılacak.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın “Silahlı terör örgütüne üye olmak”, “Suç işlemeye alenen tahrik etmek”, ”Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” ve “Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma” iddiasıyla, 8 yıldan 23 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşması Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Beştaş, avukatı olan eşi Mesut Beştaş ile birlikte davanın ilk duruşmasına Silivri Cezaevi’nden SEGBİS sistemi ile katıldı. İfadesinde 81 günden bu yana Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunduğunu belirten Beştaş, “Bunun 33 gününü bir odada, tek başıma ve ağır tecrit koşullarında geçirdim. İstanbul’a sevk edildiğimde hukuksuz bir şekilde bileklerime kelepçe takıldı. Milletvekili olarak sanık sandalyesinde oturmam hukuksuzdur” dedi.

‘BİZ ŞİDDETSİZ BİR ÇÖZÜM İÇİN VARDIK’

HDP’lilerinin tutuklanmasını siyasi bir operasyon olarak nitelendiren Beştaş, “Bu yaşananlar ilerleyen süreçte uluslararası yargıda çok ciddi sıkıntılar yaratabilecek bir durumdur. Biz Magna Carta kanunlarının bile 800 yıl gerisindeyiz. Türkiye bunu hak etmiyor. HDP olarak Sur ilçesinde sivillerin hayatını kurtarmak için çaba sarf ettik. Biz şiddetsiz bir çözüm için vardık. Şiddet olaylarının çözüm olmadığını söyledik. Bizim tek derdimiz, çatışmaların arasında kalan sivilleri kurtarmaktı” şeklinde konuştu.

‘OLAYLARIN FAİLLERİ ORTAYA ÇIKARILMADI’

6-8 Ekim Kobani eylemlerinin yaşandığı sırada çözüm sürecinin önemli bir aşamada olduğunu dile getiren Beştaş, şunları söyledi:

“Kobani düşseydi, IŞİD, Türkiye ile sınır komşusu olacaktı. O dönemde Türkiye’de YPG-YPJ terör örgütü değildi. Resmi görüşmeler vardı. Salih Müslim, Türkiye’ye davet edildi. Davutoğlu eşbaşkanımız ile görüşmek isteyince, Demirtaş ABD ziyaretini kesip geldi. Görüşülen tek konu da Kobani’ydi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti sadece Türklerin değil, Kürtlerin de devletidir. Merkez Yürütme Kurulu toplantısı olduğunda ben Ankara’da bile değildim. Zaten Kobani ile ilgili resmi bir MYK kararı da yoktu. MYK sadece çağrı yaptı. Bunların hiçbiri de şiddet çağrısı değildi. Çağrı demokratik bir protestoya yönelikti. 6-8 Ekim olaylarından büyük üzüntü duyduk. Yasin Börü olayında büyük bir algı operasyonu yapıldı. Ama olayların failleri ortaya çıkarılmadı. Burada asıl provokatörlerin yargılanması gerekirdi.”

YURT DIŞI ÇIKIŞ YASAĞI GETİRİLDİ

HDP milletvekili İmam Taşçıer’i tanık olarak dinleyen ve avukat savunmalarını alan mahkeme, duruşmaya kısa bir ara verdi. Daha sonra kararını açıklayan mahkeme Meral Danış Beştaş’a yurt dışı yasağı koyarak, adli kontrol kararı ile tahliye etti.

Yaklaşık 5 ay tutuklu kalan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan da bugün tahliye edilmişti. 

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89