• BIST 8718.11
  • Altın 2247.714
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1694
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Berlin -1 °C

HDP'den referandum mektubuna yanıt: Destekliyoruz

HDP'den referandum mektubuna yanıt: Destekliyoruz
Diyarbakır’da oluşturulan Bağımsızlık Referandumunu Destekleme İnisiyatifi’nin TBMM’deki Kürt milletvekillerine birer mektup göndererek 25 Eylül’de Kürdistan’da yapılacak bağımsızlık referandumuna destek talebin HDP yanıt geldi.

HDP Meclis Grubu adına açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili ve Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, "Bu yöndeki bütün çabalara bütün desteğimizi veriyoruz." dedi.

Kürdistan'ın bağımsızlık referandumuna destek ve dayanışma amacıyla inisiyatif tarafından HDP milletvekillerine gönderilen mektubun ellerine ulaştığını dile getiren Ahmet Yıldırım, inisiyatifin Kürdistan'ın bağımsızlık referandumu için dayanışma ve destek alma çabasının önemli olduğunu söyledi.

"İRADE BEYANINI SELAMLIYORUZ"

Bu tarihi aşamalarda kararı alınan bağımsızlık referandumunun kıymetli olduğunu vurgulayan Yıldırım şunları söyledi:

"HDP olarak kendi sorumluluklarımıza göre Kürdistan parçalarındaki diğer sosyal ve siyasi gelişmeleri dikkatlice takip ediyoruz. Bize göre her bir Kürdistan parçası, tarihi şart ve zorluklardan ve aktüel faktörlerden dolayı farklı özelliklere sahipler. Ve her bir parçanın sorunları o parçanın koşul ve zorluklarına göre çözümlenmelidir. Bu perspektif etrafında, Kürdistan Bölgesi tarihi bir direniş, mücadele ve Bağdat Hükümeti ile olan ilişkileriyle birlikte, bugün kendi sorunlarını çözmek için kendine bir yol çizmiş durumda ve kaderini tayin edecek yeni bir aşamaya gelmiş bulunmaktadır. Biz bu kararı saygıyla değerlendiriyoruz ve irade beyanını selamlıyoruz. Bizim kanaatimize göre, Ortadoğu temel bir sorundur ve bu meselenin çözümü Ortadoğu’ya huzur ve barış getirecektir."

"BAŞINDAN BERİ DESTEK VERİYORUZ"

Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani öncülüğünde Kürdistan'daki siyasi partilerlerin aldığı 25 Eylül'de bağımsızlık referandumunun gerçekleştirilmesi kararının alındığı hatırlatmasını yapan HDP Grup Başkan Vekili Yıldırım, HDP bir bütün olarak başından beri bu kararı desteklediğini ve dayanışma içerisinde olduğunu söyledi. Yıldırım, "Çünkü referandum halkın iradesine yaslanıyor ve meşruluğunu halkın iradesinden almaktadır. Biz bunu tartışmayacağız ve perspektif olarak bu yöndeki bütün çabalara bütün desteğimizi veriyoruz." dedi.

MEKTUBUN İNTİBALARINA ELEŞTİRİ

Mektubun ima ve intibalarının HDP'nin göz önünde bulunan çabalarını ters yüz ettiği eleştirisinde bulunan Ahmet Yıldırım şunları söyledi:

"Mektubunuz parti yetkililerimizin açıklaması ve Merkez Yürütme Kurulu’muzun kararından sonra elimize ulaştı. Mektubunuzda partimiz ve milletvekillerimizden isteğiniz şeyler zaten parti yetkililerimiz tarafından yapılmış bulunmaktadır ve yapılacaktır da. Elbette HDP olarak, Kuzey Kürdistan ve Türkiye’de yerlerin(bölgelerin) reel-politika durumlarına göre siyasi çerçevemizi açıklıyoruz ve ilişkilerimiz sorunların çözümü temeline dayanarak parti, kurum ve dernekler ile gelişmektedir. Ama bazı esaslar temelinde, kurum, kuruluş, şahıs ve siyasi partilerle bir mutabakatın olması gerekmektedir. HDP de hiçbir zaman bunun uzağında ve dışında kalmamış ve kalmayacaktır."

KÜRTÇE OLMAMASI DA ELEŞTİRİLDİ

Açıklamanın sonunda mektubun toplumu temsil eden kodlar gibi olmamasından yakınan Yıldırım ayrıca mektubun Kürtçe olmamasını da eleştirdi:

"Mektubumun sonunda belirtmek istiyorum ki; keşke mektubunuz toplumumuzu temsil eden kodlar gibi olsaydı ve keşke Kürtçe yazılmış olsaydı. Çünkü mektubunuzun kompozisyonu Kürtçe yazılmayı farz kılmaktadır ve umuyorum bu husus bugünden sonra sizin tarafınızdan göz ardı edilmeyecektir. HDP olarak, biz onlarca kez ve farklı farklı platformlarda Kürdistan Bağımsızlık Referandumu süreci için desteğimizi belirtmiş bulunmaktayız ve şüphesiz bu tavrımızı bugünden sonra da sürdüreceğiz. Gerek parlamentodaki etkinliklerimizde gerek de siyasi etkinliklerimizde her zaman bu sürece ilişkin desteğimizi belirtmiş ve bunu tarihi bir sorumluluk olarak görüyoruz."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89