• BIST 9548.09
  • Altın 2501.797
  • Dolar 32.4872
  • Euro 34.5381
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 6 °C

HDP ve DBP: Lice sorumluları yargılanmalı

HDP ve DBP: Lice sorumluları yargılanmalı
HDP ve DBP Lice’de bir kişinin hayatını kaybetmesinin ardından yaptıkları açıklamada, sorumlu askerlerin açığa alınarak yargılanmasını talep etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Lice’de bir kişinin hayatını kaybetmesinin ardından yaptıkları açıklamada, sorumlu askerlerin açığa alınarak yargılanmasını talep etti. Konuyla ilgili KCK ve Genelkurmay Başkanlığı da açıklama yaptı.

HDP açıklamasında olaya karışan askeri yetkililerin açığa alınmasını isteyerek, saldırının demokratikleşme, çözüm, barış ve müzakere söylemlerinin yoğunlaştığı bir dönemde gerçekleştirilmesini ‘manidar’ bulduğunu belirtti.

Olayda yaralananlar bulunduğu, yaşamını yitiren Mehdin Taşkın’ın ön otopsi raporuna göre başından tek kurşunla vurulduğu öne sürüldü.

HDP açıklamasında şunlar ifade edildi:

“Diyarbakır’ın Lice İlçesi’ne bağlı Sîsê köyünde bulunan mezarlığa yerleştirilen Mahsum Korkmaz heykelinin yer aldığı alana, heykeli yıkmak amacıyla askeri bir müdahalede bulunuldu, alandaki yurttaşlarımızın üzerine ateş açıldı, pek çok yurttaşımız yaralanırken, Mehdin Taşkın yaşamını yitirdi. Mehdin Taşkın, ön otopsi raporuna göre başından tek kurşunla vuruldu” denildi.

“Konunun askeri bir saldırı ile karşılık bulması, heykelin yerinden alınması, mezarların bir kısmının asker kurşunlarıyla tahrip edilmesi, asker ve sivil bürokrasinin, siyasi iktidarın çözümden ve müzakereden ne anladığını göstermiştir.

“Çözüm ve barışla sonuçlanması gereken müzakerelerin en önemli yaklaşımlarından biri de karşılıklı anlayış ve değerlere saygıdır.

“Yitirilmiş olan canların anıldığı ve yer aldığı mezarlara ve o alanlarda yaratılan sembollere tahammülsüzlük kabul edilemez. Halkın değerlerine hakaret ederek, askerler vasıtasıyla bu değerleri çiğneyerek halkın gönlü değil öfkesi kazanılır.

“Bu yaşanan saldırı Lice’de ilk değildir. Son bir yıl boyunca kalekol protestolarında Medeni Yıldırım’la başlayan katliam, Ramazan Baran ve Hacı Baki Akdemir ile devam etmiştir. Abdullah Akkuyu isimli yurttaşımız ise yoğun bakımda yaşam mücadelesi vermektedir. Bunların hepsi silahla öldürme ve yaralamadır. Lice’deki bu saldırganlık daha ne kadar devam edecektir?

“Bu saldırının demokratikleşme, çözüm, barış ve müzakere söylemlerinin yoğunlaştığı bir dönemde gerçekleştirilmesi son derece manidardır. AKP iktidarı, asker ve sivil bürokratlar, halkın değerleriyle oynama hevesinden bir an önce vazgeçmelidir. Hükümet bu tür saldırgan tutumların oluşmasına zemin hazırlamamalı, müzakerelerin adil bir barış ve onurlu bir yaşamla sonuçlanması için gereken adımları hızla atmalıdır. Sağduyulu davranmak, var olan çatışmasızlık durumunun yara almaması için çaba ve hassasiyet göstermek temel yaklaşımımız olmalıdır.”

DBP’den açıklama

DBP de, Lice’de bir kişinin hayatını kaybetmesinin ardından yaptığı açıklamada, sorumlu askerlerin açığa alınarak yargılanmasını talep etti.

DBP açıklaması özetle şöyle:

“Sosyal medyaya yansıyan fotoğraflara göre askerler Mahsun Korkmaz’ın heykelini yıktıktan sonra 1990′lı yılların savaş görüntülerini hatırlatırcasına heykelin başına ayaklarını koyarak fotoğraf çekmiştir. Bu, bir halkın değerlerine açıkça hakaret etmektir. Demokrasi ve özgürlük mücadelesi tarihi direnişle dolu olan bu halk bu hakareti asla ama asla kabul etmeyecektir.

“Şimdiye kadar olduğu gibi AKP hükümeti yine halkın en büyük değerleriyle oynama çabası içerisindedir. Böylesi bir durumun yaşanmasının “demokratiklesme” söylemlerinin yoğunca geliştirildiği bir döneme denk getirilmesi manidardir. AKP hükümetini bu tür saldırgan tutumlardan vazgeçmeye çağırıyoruz.

“Sivillere ateş açma emrini veren askeri yetkililer hakkında derhal soruşturma açılmasını, soruşturma boyunca yetkililerin açığa alınmasını talep ediyoruz.

“Saldırıda yaralanan yurttaşlarımıza şifa, yaşamını yitiren Mehdin Taşkın’a rahmet, yakınları ve halkımıza başsağlığı diliyor, hesabının sorulacağını belirtiyor, Kürdistan halkını değerlerini güçlü sahiplenmeye çağırıyoruz. ”

KCK: AKP ateşle oynuyor

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Lice’de bir kişinin hayatını kaybettiği asker saldırısıyla ilgili açıklama yaparak “AKP, bu tehlikeli oyundan derhal vazgeçmeli, saldırılarına son vermelidir.” dedi.

Açıklamada, mezarlığa helikopter ve zırhlı araçlarla yapılan müdahalede mezarlığın ateşe verildiği belirterek Mahsum Korkamaz’ın anıtının yıkıldığı belirtildi.

KCK açıklamasında “Lice’deki şehitler mezarlığına yapılan saldırı, tarihsel arka planı olan, Kürtleri yok sayma, inkar, ret ve soykırım zihniyetinden başka bir şey değildir. AKP, bu tehlikeli oyundan derhal vazgeçmeli, saldırılarına son vermelidir.” denildi.

Genelkurmay: Birliklerimize ateş açıldı

Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde konuya ilişkin yapılan açıklamada, operasyonun “terörist heykeline” karşı yapıldığı ve “heykel operasyonuna katılan birliklerin 19 Ağustos 2014 tarihinde saat 09.45′te üs bölgelerine geri döndükleri” açıklandı.

“Üs bölgelerine dönen birliklerin araçlarında yapılan incelemede, araçlara çok sayıda merminin isabet ettiği, atılan mermilerden birisinin bir Kirpi aracının koltuğuna ve bir merminin de 1′inci Jandarma Komando Alay Komutanının da içerisinde bulunduğu Taktik Tekerlekli Zırhlı Aracının camına isabet ettiği tespit edilmiştir.

“Birliklerin emniyetini havadan sağlayan helikopterlere de ateş açılmış, taarruz helikopterlerinin karşılık vermesi sonucu ateş kesilmiştir. Taarruz Helikopter Kolunda bulunan iki helikopterde toplam altı mermi izi tespit edilmiştir”

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89