• BIST 8853.72
  • Altın 2239.248
  • Dolar 32.3388
  • Euro 35.0797
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

HDP ve DBP Kışanak ve Anlı için çağrı yaptı, Valilik yasakladı

HDP ve DBP Kışanak ve Anlı için çağrı yaptı, Valilik yasakladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasına karşı saat 11'de İstanbul ve Diyarbakır'da eşzamanlı eylemler yapılacak. Diyarbakır Valiliği, eylemin "kanunsuz" olduğunu söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasını protesto etmek için vatandaşları İstanbul ve Diyarbakır’da saat 11.00’da eyleme çağırdı.

Çağrının ardından yazılı bir açıklama yapan Diyarbakır Valiliği, saat 11.00’da yapılacak eylemlerin “kanunsuz” olduğunu söyleyerek “Diyarbakır halkının sağduyu göstereceğine ve bu tür yasadışı çağrılara itibar etmeyeceğine olan inancımız tamdır” dedi.

Diyarbakır’da ve İstanbul’da 3 bölgede eylem

Belediye Eşbaşkanları Kışanak ve Anlı dün akşam saatlerinde gözaltına alınmasının ardından, HDP ve DBP “Gelin hep birlikte saat 11.00’de irademize sahip çıkalım” çağrısı yaptı.

Bugün saat 11.00’da Diyarbakır’da belediye binası önünde toplanılacak.

İstanbul’da ise saat 11.00’da Kadıköy Boğa heykelinde, Taksim Galatasaray Meydanı’nda ve Bakırköy Meydanı’nda eşzamanlı eylemler yapılacak.

Valilik: Yasak

Diyarbakır Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

“Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan KIŞANAK ve Belediye Meclis üyesi Fırat ANLI’nın gözaltına alınmasını gerekçe gösteren bazı kesimlerin, basın organları ve sosyal medya hesapları aracılığıyla 26.10.2016 Çarşamba günü saat 11.00'da Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde toplanma çağrıları yaptıkları ve halkımızı kanunsuz eylemler yapmaya davet ettikleri tespit edilmiştir.

“Daha önce kamuoyuna duyurulduğu üzere; Valiliğimizce, Milli Güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 12. maddesine, ayrıca 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanununun 11-m maddesine istinaden, ilimiz merkezinde 15.08.2016 tarihinden itibaren; açık alanlarda stant açma, çadır kurma, basın açıklamaları yapma, oturma eylemi, miting, her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşleri ikinci bir emre kadar yasaklanmıştı. Bu tür faaliyetler herhangi bir olumsuzluğa meydan vermemek amacıyla, yalnızca kapalı mekanlarda yapılabilmektedir.

“İlimizin huzuru ve birlik beraberliği adına, bu tür çağrılara itibar edilmemesi büyük önem arz etmektedir.

“Diyarbakır halkının sağduyu göstereceğine ve bu tür yasadışı çağrılara itibar etmeyeceğine olan inancımız tamdır. Bu vesileyle Diyarbakır halkımıza şimdiden teşekkür ediyoruz.”

Kanun ne diyor?

2911 sayılı kanundaki 12. madde, toplantı bildirimindeki amacın dışına çıkılması durumunda toplantının düzenleme kuruluna dağılma kararı alma yetkisi veriyor.

Madde 12

Düzenleme kurulu, toplantının sükûn ve düzenini, bildirimde yazılı amaç dışına çıkılmamasını sağlamakla yükümlü ve sorumludur.  Kurul,  bunun için gereken önlemleri alır ve gerektiğinde güvenlik kuvvetlerinin yardımını ister.

(Değişik üçüncü cümle:  2/3/2014-6529/8md.)

Toplantının amacı dışına çıktığı veya düzen içinde gerçekleşmesini imkânsız gördüğü takdirde kurul veya toplanamadığı takdirde kurul başkanı dağılma kararı alır ve durumu derhâl yetkili kolluk amirine bildirir.

Düzenleme kurulunun sorumluluğu, topluluk toplantı yerinden tamamen dağılıncaya kadar sürer,

OHAL kanunun 11. maddesinin m fıkrası ise 2911 sayılı kanundaki bildirim esasını kaldırıp izin esasını getirmek için kullanılıyor.

m) Kapalı ve açık yerlerde yapılacak toplantı ve gösteri yürüyüşlerini yasaklamak, ertelemek, izne bağlamak veya toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yapılacağı yer ve zamanı tayin, tespit ve tahsis etmek, izne bağladığı her türlü toplantıyı izletmek, gözetim altında tutmak veya gerekiyorsa dağıtmak,

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89