• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 7 °C

HDP referandum raporunu açıkladı

HDP referandum raporunu açıkladı
HDP Sözcüsü Osman Baydemir, partisinin referandum süreci ve oylama işleminde tespit ettiği ihlallere yönelik raporu açıkladı. Baydemir, referandum kampanyası boyunca 2 bin 165 HDP'linin gözaltına alındığını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi HDP, cuma günü 16 Nisan'daki anayasa değişikliği referandumuna ilişkin raporunu açıkladı. HDP Sözcüsü Osman Baydemir yaptığı açıklamada, "referandum sürecinde ve oylama gününde baskı ve ihlallere” karşı 67 sayfalık raporun ayrıntılarını aktardı.

Baydemir konuşmasında, "Cumhuriyet tarihinin çok partili sisteme geçişinden bugüne değin, demokratik meşruiyeti çok tartışmalı aynı zamanda en şaibeli referandumunu geride bıraktık” dedi. HDP Sözcüsü, "içeriği itibariyle, komisyon ve TBMM’de görüşüldüğü atmosfer itibariyle, yine referanduma sunulduğu OHAL rejimi ve Kürt coğrafyasındaki sıkıyönetim koşulları itibariyle, eşitlik ilkeleri ve serbest propaganda koşullarının ortadan kaldırıldığını” vurguladı.

Baydemir, "Gizli oy ve açık tasnif ve serbestiyetlik ilkesinin de yurttaşın elinden alınmış olması ve son olarak da YSK kararı sebebiyle referandumun mutlaka iptali gereklidir” şeklinde konuştu.

2 bin 165 HDP'li gözaltına alındı

Devletin bütün kaynaklarının hükümetin Evet kampanyasına aktarıldığını belirten Sözcü, fırsat eşitliğinin tamamen ortadan kaldırıldığına dikkat çekti. Devlet televizyonu TRT'de HDP'ye "0 dakika” ayrıldığını belirten Baydemir, hükümetin 830 saati aşkın TRT üzerinden kampanya yürüttüğünü belirtti. Referandum kampanyası boyunca 2 bin 165 HDP'linin gözaltına alındığına dikkat çekerek, 429 kişinin de tutuklandığını kaydetti.

HDP'li müşahitlerin sandık başına gitmesinin engellendiğini iade eden Baydemir, "3 milyon oyun kullanıldığı Avrupa’da YSK kararıyla HDP müşahitlerinin ve sandık kurulu üyelerinin oy kullanma işlemine nezaret etmesinin önünün kapatıldığını” söyledi.

"Tarihe not düşmek için başvuracağız"

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Baydemir, partisinin referandum sonuçlarına yönelik atacağı adıma ilişkin olarak da şöyle konuştu: "Yargı bağımsızlığı dediğimiz meselenin ne kadar önemli olduğu Sayın Cumhurbaşkanı'nın bu açıklamasından da anlaşılıyor. Seçim, yargı hakemliğinde yapılır ama YSK hakem değil taraf olmuştur. Suç duyurusunda bulunduk, itiraz ettik 2. aşama AYM’ye ve AİHM’ye gitmektir. Bundan etkin bir sonuç alınacak anlamı çıkmamalıdır. Kayıtlara geçmesi tarihe not düşülmesi açısından da bu mekanizmalara başvuracağız” (DW)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89