• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 10 °C

‘G-7 ülkeleri'nin ajandasında Kürdistan var’

‘G-7 ülkeleri'nin ajandasında Kürdistan var’
İtalya’nın Bağdat Büyükelçisi Marco Carnelos, G7 ülkelerinin ajandasında Kürdistan Bölgesi’ne yardım yapılmasının olduğunu söyledi.

Büyükelçi Carnelos, Rûdaw’ın sorularını yanıtladı: 

Musul Barajı’yla başlamak istiyorum. ABD, barajın yıkılma tehdidi olduğunu belirtirken, Iraklı yetkililer bu görüşte değil. Sizce durum nedir? 

ABD Ordusu mühendisleri aylar önce barajda incelemeler yaptı. Bazı sensörlerle barajı kontrol ediyorlar. Rahatsızlarsa, onlara hak veriyorum. Başbakanımızdan, Iraklı Hükümeti’nin de baraj konusuyla ilgili rahatsız olduğunu duydum. Barajın onarımı için bir İtalyan şirketiyle anlaşma imzalandı. Rahatsız olmasalardı bu anlaşmayı imzalamazlardı. 

İtalya Hükümeti’nin baraj çevresiyle ilgili bir projesi var mı? 

Kendi teknikerlerimizi getirmek için veri topluyoruz. Teknikerlerin güvenliğini İtalyan Ordusu’ndan güvenlik danışmanları sağlayacak. Çünkü baraj İslam Devleti örgütüyle çatışmaların yaşandığı cephelere çok yakın. 

Şu an barajı koruyor musunuz? 

Hayır, henüz değil. 

Güvenlik ekibi kaç kişiden oluşacak? 

Yaklaşık 500 güvenlik danışmanı getirmeyi planlıyoruz. 

Kürt yetkililer de İtalya’nın IŞİD’le savaşta önemli yardımlarının olduğunu belirtiyor. Kürdistan Bölgesi’nden İtalya’ya giden heyet, Chinook tipi helikopterlerin  Peşmergelere yardım için gönderileceğini söylemişti. Bu projenin akıbeti ne oldu? 

Koalisyon, kurtarma ve keşif durumları için bizden helikopter tahsis edip Erbil’e göndermemizi istedi. Bu amaçla Erbil’e 8 helikopter yerleştirmeyi düşünüyoruz. Helikopterlerden ikisi şu an Erbil’de, diğer altısı da Nisan ayı sonuna kadar gelmiş olacak. 

Peşmerge Güçleri’ne destek çerçevesinde neler yaptınız ve gelecekte neler yapacaksınız? 

Peşmerge Güçleri için yaptığımız geleceğe dönük bir yatırımdır. Peşmergeleri eğitiyoruz. Savaşçı ve cesur olduklarını biliyoruz. Ancak bazen salt cesaret yetmiyor, eğitim de gerekiyor. 200 askeri uzmanımız Erbil’de Peşmergeleri eğitiyor. Bildiğim kadarıyla 2014 yılından bu yana İtalyan uzmanlar 2 bin Peşmergeyi eğitti. 

Sizce eğitim yeterli oluyor mu? Silah ve askeri mühimmatlar da gerekli değil mi? 

İtalya savaşın başında silah gönderdi. Son dönemde de üniforma ve diğer bazı ihtiyaçları gönderdi. Ancak ben eğitime vurgu yapıyorum. Askeri eğitmenlerimizden biri ile Peşmerge komutanı arasında geçen bir diyaloğu anlatayım size: 

Peşmerge komutanı İtalyan eğitmene önceki hafta kendi timiyle beraber bir çatışmaya girdiğini ve yaklaşık 30 kayıp verdiklerini söylemiş. Komutan, “Eğer bu eğitimi daha önce alsaydık, hiçbir Peşmerge’yi kaybetmezdim” demiş. Bu, verdiğimiz askeri eğitimin önemini anlatan sadece bir örnek. 

Peşmergelere ve Iraklılar’a teşekkür ediyorum. IŞİD sadece onların düşmanı değil, tüm insanlığın düşmanı ve onlar insanlık adına savaşıyor. 

Sayın Büyükelçi, Kürdistan mali bir kriz yaşıyor. Bu da savaş cephesini etkiliyor. Bu konuda desteğiniz olacak mı? 

Maalesef petrol fiyatları IŞİD’le savaşta olumsuz bir etken oldu. Bu gözle görülür şekilde Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin gelirlerini azalttı. Japonya’da Mayıs ayında gerçekleşecek olan G7 Zirvesi’nin ajandasında Irak ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne yardım var. 

İtalya’ya göre en tehlikeli bölge Afganistan, Lübnan, Irak üçlüsünden hangisi? 

Halihazırda şüphesiz en tehlikeli ve karmaşanın had safhada olduğu bölge Irak. 

Peki IŞİD’in ortadan kaldırılması için uluslararası kamuoyunun ne yapması gerekiyor? 

Cevabı basit: Şu an yaptıklarımızı devam ettirmek; yani IŞİD’le savaşmak, askeri eğitimleri sürdürmek, sığınmacıları gözetmek. Bunlar koalisyonun başlıca yaptıkları.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89