• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 9 °C

Financial Times: ‘PKK Erdoğan’ın ekmeğine yağ sürdü’

Financial Times: ‘PKK Erdoğan’ın ekmeğine yağ sürdü’
Britanya’nın finans ve ekonomi haberleri ağırlıklı saygın gazetesi Financial Times, Türkiye’deki çatışma ortamının Batılı ülkelerin PKK’ye bakışını değiştirdiğini yazdı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, gazete, batının PKK’ye 7 Haziran seçimlerinin ardından ‘buzdolabına kaldırılan’ çözüm sürecindeki tavrı ve Suriye ve Irak’ta IŞİD’le mücadele eden YPG ile yakınlığı sayesinde olumlu yaklaştığını, ancak bunun çatışma ortamıyla kaybolduğunu kaydetti.

Haberde PKK’nin kısa süre önce terörist gruplar listesinden çıkarılmasının dile getirildiğini hatırlatıp şu yorumda bulundu:

“Dünya, birkaç ay öncesine kadar, merkezi Kuzey Irak’taki dağlarda bulunan silahlı Kürt milis grubu Kürdistan İşçi Partisi’ne (PKK) ısınıyor görünüyordu. Grup ve bölgedeki kolları Suriye ve Irak’ta, IŞİD militanlarının Kürt kent ve köylerine saldırı dalgalarını püskürtüyor, cihatçılarla sahada çatışmalara girmede tek gönüllü ve muktedir bölgesel güç olarak takdir kazanıyordu.  PKK Türkiye’de, tarihi düşmanı Türk devletiyle ateşkesinde şartlara uyuyor, 30 yıldan uzun bir zamandır 30 binden fazla kişinin ölümüne neden olan çatışmaların sonlanmasını umutlarını canlandırıyordu. Bir avuç dolusu Batılı siyasi uzman ve siyasetçi, ABD ve AB’ye, grubun terörist örgütler listesinden çıkartması çağrısı yapıyordu.”

‘PKK’nın saldırıları yardımcı olmuyor’

Bu durumun Temmuz ayında çatışmaların yeniden başlamasıyla bozulduğunu aktaran Financial Times, gazeteye konuşan, ismi gizli tutulan bir Avrupalı diplomatın bugünlerde Batı’da kimsenin artık PKK’in terör örgütleri listesinden çıkarılmasını önermediğini söylediğini kaydetti.

Haberin devamında, Türkiye’deki PKK saldırılarının batılı ülkelerin PYD’yle (Demokratik Birlik Partisi) ilişkisini de karmaşıklaştırdığı belirtilerek aynı diplomatın şu ifadelerine yer verildi:

“Diplomat, ‘Türkiye, (PYD’yle birlikte çalışmamak için) bizi daha fazla baskı altına koymak için bu durumdan faydalanıyor. Özellikle ABD’ye göre bu saldırılar (PKK’nınkiler) buna yardımcı olmuyor.”

‘Erdoğan’a bahane veriyor’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eylül ayındaki “400 vekili elde edebilecek sayıyı bir siyasi parti yakalasaydı, durum bugün çok farklı olurdu” açıklamasını hatırlatan Financial Times, “Uzmanlar ve diplomatların, Erdoğan’ın AKP’ye milliyetçi kesimin oylarını kazandırmak için çatışmaları kaşıdığı konusunda hem fikir olduğunu, PKK’nınsa Erdoğan’a ihtiyacı olan bahaneyi verdiğini düşündüklerini” kaydetti.

Haber, Suruç saldırısının ardından Şanlıurfa’da iki polisi evlerinde infaz etmesine ilişkin “Bu çok büyük bir yanlıştı. Bununla Erdoğan’ın ekmeğine yağ sürdüler” diyen Güvenlik ve Kalkınma Politikaları Enstitüsü’nden Gareth Jenkins’in yorumuyla son buldu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89