• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 14 °C

Felah Mistefa: Musul operasyonu 1 milyon kişiyi göç ettirebilir

Felah Mistefa: Musul operasyonu 1 milyon kişiyi göç ettirebilir
Federal Kürdistan Hükümeti Dış İlişkiler Bürosu Sorumlusu Felah Mistefa, IŞİD'in elindeki Musul kent merkezine yapılacak olası bir operasyonda yaklaşık bir milyon kişinin iç göçmen statüsüne düşebileceği uyarısında bulundu.

Federal Kürdistan Hükümeti Dış İlişkiler Bürosu Sorumlusu Felah Mistefa, bölgedeki muhtemel insani krizin önüne geçilmesi için Hewler kentine gelen İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Avrupa Birliği (AB) Komiseri Christos Stylianides ile ortak basın toplantısı düzenledi. 

IŞİD'in işgali altındaki Musul kent merkezine yapılacak olası bir operasyonda yaklaşık bir milyon kişinin iç göçmen statüsüne düşebileceğini belirten Felah Mistefa, bu kişilerin yarısının Federal Kürdistan’a gelmesini öngördüklerini söyledi. 

Operasyonun kesin tarihine dair net bilgiye sahip olmadıklarını aktaran Mistefa ancak operasyondan önce uluslararası toplum ve yardım kuruluşlarının desteğiyle tam bir hazırlık yapılması gerektiğini dile getirdi. 

‘KBY’nin göçmenler için yıllık 1,5 milyar dolara ihtiyacı var’ 

Irak'taki insani krizle başa çıkılması için Avrupa Birliğinin mali yardımda bulunma sözü verdiğini dile getiren Mistefa, şunları ifade etti: 

"Washington'daki IŞİD zirvesi toplantısında yaklaşık 104 milyon euroluk bir bağışta bulunacağı sözü verildi. Yapılacak bağış Bağdat veya Hewler hükümetine gönderilmeyecek ancak İnsani Kriz Ortak Mücadele Merkezi tarafından sunulacak projelerin uygulanması için harcanacak." 

Federal Kürdistan’daki iç göçmen ve sığınmacıların giderlerinin karşılanması için aylık 117 milyon dolar yıllık ise yaklaşık 1,5 milyar dolarlık bir bütçeye ihtiyaç olduğunu ifade eden Mustafa, "Bölgedeki ekonomik kriz ve Bağdat ile yaşanan bütçe krizinden dolayı bu para temin edilemiyor." diye konuştu. 

Christos Stylianides: KBY’nin endişesi bizim de endişemizdir 

İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Avrupa Birliği (AB) Komiseri Christos Stylianides de bölgedeki insani krizi sahada görmek ve birinci kaynaktan bilgi almak için Hewler'i ziyaret ettiklerini belirtti. 

Muhtemel Musul operasyonu öncesinde insani krizin önlenmesinin önemini vurgulayan Stylianides şunları kaydetti: 

"Hükümet yetkilileriyle yaptığımız görüşme sırasında, kent merkezine yapılacak kurtarma operasyonunun başlaması sırasında herhangi bir insani krizin meydana gelmemesi için iyi bir şekilde hazırlık yapılması kararı aldık. Söz konusu operasyona ilişkin bölgedeki hükümetin endişeleri aynı zamanda bizim de endişelerimizdir. Musul'dan kaçan sivillere AB, barınak, yiyecek, içecek ve diğer temel ihtiyaçlar konusunda yardımda bulunacak." 

Stylianides ve beraberindeki heyeti Hewler'de Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani ve diğer hükümet yetkilileriyle görüşmüştü.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89