• BIST 8718.11
  • Altın 2247.714
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1694
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Berlin -1 °C

Fehim Taştekin: ‘Barzani, Musul krizinde temkinli davrandı’

Fehim Taştekin: ‘Barzani, Musul krizinde temkinli davrandı’
Gazeteci Fehim Taştekin, Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani’nin Ankara-Bağdat arasındaki Musul krizine dengeleri gözeterek dahil olmadığını söyledi.

Peşmerge Güçleri ile Irak Ordusu’nun 17 Ekim’de başlattığı Musul Operasyonu’yla ilgili BasHaber’den Dilan Almaz’ın sorularını yanıtlayan Gazeteci Fehim Taştekin, AKP Hükümeti’nin uzun zamandan beri Musul’u konuştuğunu belirterek, “AKP, Musul için bir takım çabalar içerisinde oldu. Maliki döneminde oradaki Sünni unsurlar ile çalıştı. Oradan bir sonuç alamadı. Iraklılar yeni süreçte de Türkiye’nin rolünün olduğunu belirtiyorlar. Türkiye’nin Sünni örgütlere destek verdiğini ve Musul’un düşmesinde rolü olduğunu açıklıyorlar” dedi.

Son süreçte Türkiye’nin rolünün azaldığını belirten Taştekin, Türkiye, Musul meselesini hem iç siyaset için hem de bölgedeki dinamikler için kullanıyor ve operasyona katılmak istiyor. Türkiye’nin bunu yaparken bir kısım argümanlar kullandığını, bu argümanların bir geçerliliği olmadığını söyleyerek şöyle ekliyor:

“Eğer operasyona katılırlarsa hem Musul’un geleceğinde hem de Irak’ın geleceğinde söz sahibi olacaklarını belirtiyorlar ama oluşan hassasiyetler ve yeni dinamikler ve Türkiye’nin oyuna dahil olması masada yer alması bunu çok kullanıyorlar o kadar o kolay değil. Amerika’da bunu çok istemiyor ortağını telkin ediyor, yatıştırıyor. Türkiye’ye, ’sende koalisyonda yer alıyorsun’ anlayacağınız top çeviriyorlar.”

‘Kara operasyonu olacağını düşünmüyorum’

İçerde ve dışarıda durumun iyi olmadığını, istikrarsızlık içinde her zaman hamaset yapıldığını ve Türkiye’nin tarihte kalmış olayları güncellemeye çalıştığını söyleyen Taştekin, “Lozan Anlaşması’ydı, Sykes-Picot Anlaşması’ydı bunları gündeme getiriyorlar. Milliyetçi muhafazakâr, kesimler bunu seviyorlar” dedi. Türkiye’nin Irak’a bir kara operasyonu yapacağını düşünmediğini belirten Gazeteci Taştekin, “Türkiye daha çok Suriye’deki kara unsurlarını oyuna sokmak istiyor ve onlara destek veriyor. Afrin civarında Rojava kantonlarına karadan müdahaleyi ön plana çıkarıyor. Irak için aynı şeyi söyleyemeyiz. Ancak bir takım ihtimaller için hazırlıkları yapılıyor. İlla müdahale olacak değil. Bir takım sıcak gelişmeler olma ihtimali üzerine askeri önlemler alınıyor. Bunu isteyenler tabii var. Ancak alınan askeri önlemlerin bir müdahaleye dönüşeceğini sanmıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

‘Barzani, Musul krizinde temkinli davrandı’

Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani’nin Ankara-Bağdat arasındaki krize dahil olmadığını söyleyen Taştekin, Barzani’nin Türkiye’nin Irak ile anlaşması gerektiğini belirterek, “Türkiye ‘Kürdler istedi, davet etti biz de girdik’ diyor. Kürd yönetimi buna razı değil” dedi. Kürdlerin Irak’la birlikte Musul Operasyonu’nda olduğunu kaydeden Taştekin şunları söyledi:

“Bir yanda da Amerika var. Ancak Musul sonrasını Irak ve Bağdat ile konuşurlar. Barzani coğrafyanın realitesini de göz içinde bulundurarak, dengeleri gözeterek Irak - Türkiye krizine müdahil olmadı. Temkinli davrandı. Bunu Amerika’nın bakış açısı olarak görmek de mümkün. Amerikalılar da Kürdlerin bu tutumlarına paralel bir tutum sergiliyor. Ankara ise fırsat bu fırsat savaş fırsatçılığı psikolojisi ile hareket ediyor. Amerika Haşdi Şabi ve Bağdat’ı ikna etmeden Türkiye’nin Irak’a müdahale etmesine izin vermez. Bazı dengeler var. Amerika hemen deyip olacak bir şey yok. Amerika önemli bir aktördür ancak İran’da önemli bir aktördür”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89