• BIST 9456.73
  • Altın 2494.268
  • Dolar 32.5942
  • Euro 34.7914
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 7 °C

Erdoğan'dan Rusya ve İsrail açıklaması

Erdoğan'dan Rusya ve İsrail açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözcüsü İbrahim Kalın gibi Türkiye ve Rusya arasında bir mutabakat olduğundan bahsetti ve "Gönderdiğim mektupla vardığımız mutabakatın her iki ülkenin de hayrına olacağına inanıyorum" dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde verdiği iftarda konuştu. Erdoğan, daha önce açıklama yapan sözcüsü İbrahim Kalın gibi Türkiye ve Rusya arasında bir mutabakat olduğundan bahsetti ve şu ifadeleri kullandı:

"Rusya ile bir uçak krizi meselemiz vardı. Bu olumsuzlukları da ortadan kaldırmaya yönelik adımları attık. Rusya ile ilişkilerimizi yeniden geliştirme konusunda gönderdiğim mektupla vardığımız mutabakatın her iki ülkenin de hayrına olacağına inanıyorum. Sayın Putin'e gönderdiğim mektupla kendisine hem yaşanan hadiseden duyduğumuz üzüntüyü ifade ettim hem de geniş bir alanda yapabileceğimiz bölgesel işbirliği imkanlarını hatırlattım. Her iki ülkenin de zararına olan mevcut durumu bir an önce geride bırakarak ilişkilerimizi süratle normalleştireceğimize inanıyorum. Bölgenin barış ve huzuru için bu yakın komşularımızla olan münasebetleri özellikle stratejik düzeyde attığımız adımları geliştirmenin faydasına inanıyorum."

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, Erdoğan'ın Rusya Lideri Vladimir Putin'e gönderdiği mektuba ilişkin "İki ülke, ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla gerekli adımların atılması hususunda mutabık kaldı" açıklamasında bulunmuştu.

"İsrail'e 3 şartımız vardı"

Erdoğan Türkiye'nin İsrail ile yürüttüğü görüşmelere ilişkin ise şunları söyledi:

"Bilindiği gibi 2010 yılında Filistin'e yardım götüren Mavi Marmara gemisinin basılıp 10 vatandaşımızın şehit edilmesi hadisesinin ardından İsrail’le sorunlu bir döneme girmiştik. Bizim açımızdan kabul edilmesi mümkün olmayan bu hadisenin ardından ilişkileri düzeltmek için üçüncü tarafların girişimleri oldu. Biz en baştan beri 3 şart yerine gelmesi gerekir dedik... Birincisi İsrail Türkiye'den resmen özür dilemelidir demiştim. 2013 yılında Obama'nın şahitliğinde İsrail Başbakanı bu özrü şahsen bana ifade etti. Bu kendileri tarafından da ifade edildi. İkinci şartımız İsrail'in mavi marmarada şehit edilen masumların ailelerine tazminat ödemesiydi. Prensipte anlaşılan bu şartta 20 milyon dolar olarak rakamın kesinleştirilmesiyle yerine getirilmiş oldu. Yani her biri için 2 milyon dolar tazminat açılacak banka hesabına İsrail tarafından yatırılacaktır. Üçüncü şartımız Mavi Marmara şehitlerinin amacı olan bu uğurda canlarını verdikleri Gazze'de yaşayan Filistinlilerin hayat şartlarının iyileştirilmesi noktasında abluka veya ambargonun kaldırılması. Dün Roma'da varılan anlaşma uyarınca elektrik ve su alt yapısını, çünkü devamlı karanlıktalar, bunun çözülmesi lazım, ya dedik limana bir elektrik enerjisi veren gemi yerleştirelim, veya orada Almanların işlettiği santralden elektrik verelim. Bunun da bütün şebekelerini Türkiye olarak biz yapacağız. Şimdi bunu da kabul ettiler. Suyu da kabul ettiler. Gerekirse yılda 50 milyon metreküp suyu kendilerinin vermesi beyanında bulundular. Gıda, sağlık, konut gibi temel ihtiyaçlara kadar her alanda Gazze'ye Türkiye aracılığıyla yardım ulaştırılabilecek. Bu bayram öncesi 14 bin tonluk gemiyle gıda, giyim eşyası, ayakkabı bu tür şeyleri inşallah Mersin'den yola çıkmak suretiyle Gazze'ye ulaştıracağız. Ayrıca Batı Şeria'daki sanayi bölgesi faaliyete girecek."

"Filistinli kardeşlerimizle istişare içinde yürüttük"

Erdoğan İsrail ile gerçekleşen görüşmenin Filistinliler ile istişare edilerek yürütüldüğünü de söyledi:

"Bütün bunları Filistinli kardeşlerimizle istişare içinde yürüttük. Abbas ve Meşal ile görüştük, gelişmeleri olumlu değerlendirdiler. Biz bugüne kadar Filistinlilerin veya Mavi Marmara şehitlerinin ruhlarını muazzeb edecek hiçbir şartı kabul etmedik. Gazzelilere nefes aldıracak adımları inşallah süratle atacağız. Cuma günü o gemi yola çıkıyor. ilk gemi Aşdod limanına ulaşacak. İnşallah bu yardımlarnı Gazze'ye teslimi ile Filistinli kardeşler ikinci bayramı yaşayacak. Batı şeriadaki Filistinli kardeşlerimizin hakkını korurken Kudüs'ü Mescid-i Aksa'yı da asla unutmuyoruz. İsrailin hukuksuzluklarına itirazlarımız elbette devam edecek. Ama bu durum katkılarımızı sunmamıza engel değil. Türkiye-İsrail anlaşmasının iki ülke ve Filistin için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bu vesileyle ekonomik ilişkiler de çok farklı şekilde gelişecektir. Anlaşmada katkısı olan Obama başta olmak üzere herkese teşekkür ediyorum, teknokrat ve bürokratlarımıza teşekkür ediyorum." (Al Jazeera)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89