• BIST 9120.62
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 12 °C

Erdoğan CNN'e konuştu: Hitler yorumumun arkasındayım

Erdoğan CNN'e konuştu: Hitler yorumumun arkasındayım
Başbakan Erdoğan CNN’e verdiği mülakatta İsrail samimiyse Türkiye’nin Hamas’ı ateşkese ikna edebileceğini belirtti.

Amerikan haber kanalı CNN, Türkiye’deki yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve Gazze’de yaşananları Başbakan Erdoğan ile konuştu.

CNN muhabiri Becky Anderson’ın, Erdoğan’la yaptığı özel söyleşide öne çıkan konular şöyle:

Şaron'un dediğini unutmam

Şaron’la Tel Aviv’de görüştüğümde, bana ‘En mutlu olduğum zamanlar, Filistin’de bir tankın üstünde olduğum zamanlardı’ dedi. Bunu asla unutamam. Elbette bu açık bir şekilde insanın insana hor görerek bakmasıydı. Şu anda Filistin’deki pozisyonumuz çok açık. Amerikalı dostlarımızla konuştuğumuzda, Sayın Bush olsun Sayın Obama olsun, her zaman İsrail ve Filistin şeklinde bölgede iki devletli bir yapıyı dile getirdiler. Filistin’le bunun için her zaman çalışmaya devam ettik. Yani ‘Siz İsrail’i kabul edin. İsrail de sizi kabul etsin.’ Ancak şu anda yaşanan resimde İsrail’in halen Batı tarafından savunulması, dünyanın suskun olması anlaşılamaz. O yüzden biz sessiz kalamayız. Sessiz de kalmayacağız.

Hitler yorumumun arkasındayım

Bu yorumlarımın (İsrail’i Hitlerle karşılaştırması) tamamen arkasındayım. Çünkü Hitler tarafından uygulanan Nazisizm, faşisizme bakarsanız, İsrail’in bugün Gazze’de yaptığının Hitler’in yaptıklarını aştığını görürsünüz. Hitlerin yaptığını onaylamıyoruz. Şu anda İsrail’in yaptığı zulmü, katliamı ve soykırımı da kabul etmiyoruz.

İsrail bütünleşmeyi istemiyor

Hamas ve El Fetih, iki devletli çözüm noktasında birleşti ve bir ulusal mutabakat hükümeti kurdu. Ama İsrail bu hükümetin ilerlemesini istemedi. Ayrılsınlar istedi. Bana bunu Sayın Abbas söyledi. Sayın Abbas bu çok net ve açık bir baskı dedi. İsrail, buradaki bir bütünleşmeden rahatsız oldu. Şimdiki saldırıların arkasında yatan sebeplerden biri de öncelikli olarak bu.

Hamas'ı ikna edebiliriz

Eğer İsrail ateşkeste gerçekten samimiyse, öncelikle 2012 ateşkesine dönmeli. 2012 çerçevesinde, bir defa Hamas ateşkesi başarmak için her şeye hazır. Saynı Abbas da hazır. Ama İsrail buna yanaşmıyor. Ve kan döküyor. Ban Ki-mun’la dün yaptığım görüşmede de söylediğim, İsrail ateşkeste samimiyse biz Hamas tarafını ikna edebiliriz. Şartlar konuşulmalı. Bu arada mesela bir haftalık geçici bir ateşkes yapılabilir.

Sisi bir tirandır

Şu anda bir defa Mısır’ın Filistin konusunda samimi bir yaklaşımı yok. Ama Mısır ateşkes ve barış sürecinde gerçekten samimi bir liderlik gösterirse bizim Türkiye olarak bunda bir liderlik gösterme gayretimiz olmaz. İsrail Filistin’deki işgal bölgelerini tutmaya devam ederse Türkiye buna karşı çıkmalıdır. Mısır da karşı çıkmalıdır. Mısır sadece Sisi demek değil. Mısır’da bir halk var ve biz Mısır halkının buna nasıl yaklaştığına bakıyoruz. Ben Sisi’yi bir demokrat olarak görmüyorum. Aynı zamanda şu anda bir tirandır.

İsrail terörist devlet

(Katar’ın bölgede terörü finanse ettiği yönündeki İsrail iddiaları konusunda) Birincisi İsrail’i kim finanse ediyor? İkincisi de İsrail, bugün yaptığı yolla terör üreten bir terörist devlettir. Katar’ın yapığı zulme karşı çıkıp insani yardıma ihtiyaç duyan kurbanların yanında durmaktır. Katar’ın Türkiye ile işbirliği de hep zulme karşı çıkan bir tarafta olmuş, kurbanlara insani yardım ulaştırmayı amaçlamıştır.

Normalleşme sırasında oldu

Ben tabii geceleri sürekli bir alarm halindeyim. Birincisi, ülkemde ayrılıkçı terörist örgütlere karşı yürütülen mücadelede herhangi bir yerden haber var mı, herhangi bir kayıp var mı diye. Ama bana şimdiki durumu soruyorsanız. Şimdi bütün endişem Filistin, Filistin Filistin. Çünkü bu katliam beni ciddi biçimde rahatsız ediyor ve özellikle son 10 gündür kaygılandırıyor. Niye derseniz. Çünkü bu olay bizim İsrail ile normalleşmeyi düşündüğümüz bir sırada ortaya çıktı.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89