• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 9 °C

Erdoğan: Bunlarla çözüm süreci yürümez

Erdoğan: Bunlarla çözüm süreci yürümez
Cumhurbaşkanı Erdoğan, HDP'nin kapatılmasına yönelik taleplerle ilgili 'parti kapatılmasına karşı olduğunu, yöneticilerinin bedelini ödemesi gerektiğini' söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Parlamento gereğini yapmalı. Dokunulmazlık zırhının kalkması suretiyle bunun bedeli ödenmeli" dedi.

Çin ziyareti öncesi konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "HDP'nin kapatılmasına yönelik açıklamalar hakkında ne düşündüğü" yönündeki soruya şu yanıtı verdi: 

"Bu konuda daha önce yaptığım açıklamalar var. Ben parti kapatılması olayını doğru bulmuyorum. Fakat bu partinin yöneticilerinin bunun bedelini ödemesi gerekiyor. Fert fert, birey birey... "Biz sırtımızı şuraya buraya dayıyoruz" diyenlerin bunun bedelini ödemesi lazım. Anayasa'nın 14. maddesi çok şey sağlıyor. Gerçek kişilerle ilgili parlamento gereğini yapmalı. Dokunulmazlık zırhının kalkması suretiyle bunun bedeli ödenmeli."

"Sözde aydın" tepkisi

Erdoğan, "Türkiye Cumhuriyeti devleti, terör örgütüyle, sözde siyasetçi, sözde aydın, sözde STK temsilcisi herkesten şehitlerin kanlarının hesabını sorma gücüne sahiptir. Burada herhangi bir geri adım atma söz konusu olmayacaktır" dedi. 

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Milletimizin sabrını zorlayan bu hainlerden hak ettikleri cevabı alacaklarına, milletimizi temin ederim. Her şeyden önce bazı istismarlar yapılmaktadır. Bu istismarlar Türkiye'nin güneyde verdiği mücadele, Kandil’de ve yurt içinde verdiği mücadele bu ülkenin basit bir itibar mücadelesi değildir. Milletin can ve mal güvenliğini sağlama yönünde devletin görevini yerine getirmesidir."

"Dostlarımızı tanımanın tefrik edildiği günler"

"Şehirlerde çıkardığımız son iç güvenlik yasası... Bunlar yasal bir düzenlemenin kitaplarda kalması için yapılmadı. Eğer uygulamada sıkıntı varsa uygulayıcılar kendilerini test etmelidir. Bu ülkenin her santimetrekaresinde devlet vardır ve devlet varlığını her türlü gösterecektir."

"Şu anda bazı dezenformasyonlar yapılmak sureti ile Türkiye’nin terör örgütleri arasında ayrım yaptığı söylemi... Bu günler dostlarımızı tanımanın da tefrik edildiği günlerdir. Bugün bildiğiniz gibi NATO’nun da toplantısı var. Tabii en önemli olay güneyde attığımız adımlardır. Bunun yanında Kandil’de ve içeride attığımız ve atacağımız adımlardır. 'Bu iş bitmiştir' anlamına gelmesin."

ABD ile varılan mutabakat

"Tabii burada şu anda ilk anda bu güvenli bölgenin alt yapısını oluşturmak... Konuyla ilgili geçtiğimiz çarşamba Obama ile yaptığım görüşmede bunları etraflıca ele aldık. Her şeyden önce DEAŞ ile kuzey Suriye’de mücadele verilmesi büyük önem arz ediyor. Aynı şekilde güvenliğimizi tehdit eden malum unsurlar var. Bizim için ikmal bölgesinde tehlike unsurlarından arındırılması bizdeki 1 milyon 750 bin Suriyeli’nin ülkelerine dönmesi için zemin oluşturulacaktır. İlk etapta buranın arındırılması, temizlenmesinin ardından güvenli bölge adımı da atılacaktır." 

Erdoğan bir gazetecinin 'Son gelişimelerle birlikte çözüm süreci artık bitti mi? sorusuna şu cevabı verdi;

Bunlarla çözüm süreci yürümez

-Sürecin başlangıcına bakalım geldiğimiz ana bakalım. Biz demokratik açılım olarak başlattık. Bu hükümetin samimi niyetiydi. Mesafe aldıkça olayı milli birlik ve kardeşlik projesi olarak zenginleştirdik. Akil insanlar çalışmasını başlattık.

-Anadolu'nun dört bir yanına temsilcileri göndererek nabız yokladık. O arada malum çözüm sürecini anlattılar. Bundan rahatsız olanlar oldu destekleyenler oldu. Yerel seçimlere giderken bir şeyi gördük. Çözüm sürecinin istismarını gördük. Çözüm süreci Mart'ta başbakan olarak partimin başındaydım ve maalesef karşılığını bulmadı. Genel seçimlere geldiğimizde bu işin ciddi manada hasar gördüğünü gördük. Bu hasarla birlikte artık ortada bir gerçek var.

-Bu ülkede milli birliğimize kardeşliğimize kast edenlerle bir çözüm sürecini devam ettirmek mümkün değil. Olması gereken nedir, milli birliktir.

-Çözüm süreci denen başlığın çok çok önemli olan içeriği zengin bir başlıktır. Bununla bu ülkede 78 milyon vatan evladı verilmiş haklar neyse aynen kullanacaktır. Burada bir geri adım söz konusu değildir. Ret ve inkar politikalarını ayaklar altına alan iktidar bizim iktidarımız. 

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89