• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 4 °C

Erdoğan: ABD ziyareti bir milat olacak

Erdoğan: ABD ziyareti bir milat olacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD gezisini ikili ilişkilerde bir milat olarak gördüğünü belirterek, Trump ile görüşmesinde sorunları noktalama azminde olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası İşbirliği İçin Kuşak ve Yol Forumu'na katılmak üzere bugün Çin Halk Cumhuriyeti'ne gitti. Erdoğan, 15-17 Mayıs'ta da ABD'de temaslarda bulunacak. Erdoğan burada yapacağı görüşmeler için "Bu ziyaretimi Türkiye-Amerika ilişkilerinde yeni bir milat olarak görüyorum" ifadesini kullandı.

'DEAŞ ile mücadeleyi biz veriyoruz'

Çin ziyareti öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’ye yapacağı ziyarette Başkan Donald Trump ile YPG’ye verilen silah desteğinin üzerinde duracağını söyledi. ABD’nin şu anda bir geçiş süreci yaşadığını, bu nedenle Türkiye’nin çok daha dikkatli ve hassas davranması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "DEAŞ (IŞİD) ile mücadeleyi şu anda en üst düzeyde veren biziz. Türkiye olarak biz içeride ve dışarıda bu işin icraatını yaptık. Yapmaya devam ediyoruz ve edeceğiz. Bu DEAŞ olabilir, PKK olabilir, PYD, YPG olabilir" diye konuştu.

'Trump'la yapacağımız görüşme nokta mesabesinde olacaktır'

Bir öncü ekibin ABD’ye daha önce gönderildiğini, bu heyetin orada ön görüşmeler yaparak Türkiye'ye döndüğünü hatırlatan Erdoğan, Başkan Trump ile yapacakları görüşmelerde sorunları noktalama azminde olduklarını belirterek, "Sayın Trump'la bu görüşmeleri yapalım istiyoruz ki bizim yapacağımız görüşme virgül mesabesinde değil nokta mesabesinde olacaktır" açıklamasını yaptı. Erdoğan, ABD’nin Suriye’de YPG’ye verdiği silah desteğine değinerek, “Bunlar ağır silahlar, sıradan silahlar değil. Bunların bütün belgeleri elde, bunu kendileri de kabul ediyor. Bu tabii bizim ABD ile olan stratejik ilişkilerimize, stratejik mutabakatımıza ters düşen gelişmeler. Biz tabii bunların olmasını arzu etmeyiz, bunları ifade edeceğiz, bunları görüşeceğiz" ifadelerini kullandı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Melüt Çavuşoğlu da ABD'nin YPG'ye silah yardımını genişletme kararına ilişkin olarak, “Yanlış adım atmamamız lazım. YPG ve PKK aynı, fark yok. Bunların eline geçen her silah Türkiye için tehdittir" diye konuşmuştu.

Suriyeli Kürtlerden oluşan Halk Savunma Birlikleri (YPG), ABD'nin IŞİD'e karşı savaşta karadaki en önemli müttefiki olan Suriye Demokratik Güçleri'nin belkemiğini oluşturuyor. ABD’nin kararına ilişkin olarak SDG'den yapılan açıklamada ABD'nin kararının 'önemli olduğu ve terörizmin yenilgisini hızlandıracağı' belirtilmişti. (DW)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89