• BIST 8718.11
  • Altın 2246.536
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1875
  • İstanbul 8 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 1 °C
  • İzmir 7 °C
  • Berlin -3 °C

Emekli Büyükelçi: 'ÖSO ile bir yere varmak mümkün değil’

Emekli Büyükelçi: 'ÖSO ile bir yere varmak mümkün değil’
Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu Rus haber ajansı Sputnik'e konuştu. Loğoğlu, Ankara'nın Suriye'ye yönelik politikalarını eleştirdi.

IŞİD'in bölgede direnmeden çekilmesini geçici bir taktik olarak değerlendiren Loğoğlu, "Suriye sahasında Türkiye için büyük tuzak hem Suriyeli Kürtler hem IŞİD ile karşı karşıya kalmak ve süreç bu en kötü senaryo noktasına doğru gelişiyor" dedi.

'ÖSO İLE BİR YERE VARMAK MÜMKÜN DEĞİL’

Ankara’nın Fırat Kalkanı operasyonunda birlikte savaştığı ÖSO şemsiyesindeki gruplarla bir yere varmanın mümkün olmadığını ifade eden Loğoğlı, Türk askerinin aktif olarak Suriye sahasına girebileceği iddialarına, "Eğer girerse IŞİD kendisini toparlayacak ve buna mutlaka mukabele edecektir. O zaman Türk askeri Suriye’de savaşan taraf haline gelecektir. Bunun uluslararası tepkilerini bir yana bırakın, sadece askerlerimizin can kaybının olması da ciddi sorunlar doğuracaktır. Bu çatışmanın büyüyeceği riskini de beraberinde getirecektir. Diyelim ki aşağılara kadar indin. El Bab’ı da aldın. Daha geniş bir toprak parçası üzerine ilerledin. Peki bunu nasıl tutacaksın? Neyle tutacaksın? ÖSO elemanlarıyla mı bu alana hakim olacaksın? Ben asker değilim ama asker olmayan dahi bunu herhalde kavrayabilir. Bu bakımdan Türkiye’nin Suriye’deki operasyonu efendice bir şekilde tamamlayıp askerlerimizi, tanklarımızı ülkemize geri göndermesinin gerekli olduğunu düşünüyorum" dedi.

'TÜRKİYE SAVAŞAN ANA UNSURLARDAN BİRİ OLABİLİR'

Suriye sahasında Türkiye için büyük tuzağın hem Suriyeli Kürtler hem IŞİD ile karşı karşıya kalmak olduğunu söyleyen Loğoğlu, sürecin bu en kötü senaryo noktasına doğru geliştiğini ifade ederek, IŞİD’in bugüne değin neredeyse hiç direnç göstermemesine dikkat çekti:

"Bugüne kadar fazla bir direnç görmeden TSK unsurları ve ÖSO elemanları ilerliyorlar. Bir noktada bu bir karşılık görecek. Bunun bir maliyeti olacak. Can ve mal kaybı açısından. Daha büyük şey ise hükümetin PYD/YPG politikası bizi Suriye’deki Kürtlerle de karşı karşıya getirecektir. Bu demektir ki bir yandan IŞİD bir yandan YPG, Türkiye Suriye’de ana savaşan unsurlardan biri haline gelecektir. Diğer ülkelerin tepkileri ne olacaktır onları da düşünmek lazım. Türkiye’nin buna ihtiyacı yok. Türkiye’nin asıl hedefi sınır güvenliğinin sağlanması, terörü durdurması ve Suriye’deki çatışmaların durdurulması için geniş tutarlı bir hamle yapmak olmalıdır.

'HÜKÜMETİN SÖYLEMLERİYLE EYLEMLERİ BİRBİRİNDEN FARKLI OLABİLİR'

Sahadaki bütün gelişmelerin yanında, hükümetin Suriye konusunda bir çıkış arayışında olduğuna inanan Loğoğlu, "Bunun sonucu olarak da hem Rusya hem ABD ile derin derin konuşuyor. Bu hükümetten şunu biliyoruz; ister iç, ister dış konularda olsun iç kamuoyuna yönelik söylemleri ile Washington ve Moskova’daki görüşmelerde yapılan söylemler başka başka olabiliyor. Hatırlarsanız Lavrov’un açıklamaları oldu. Lavrov’un anlayışına göre Türkiye’nin Esad konusundaki görüşünde yumuşama var. Ben bunu ciddiye alıyorum. Sonuç olarak Türkiye’nin Suriye’yi barış ve istikrara kavuşturacak bir arayış içinde olduğunu ama bunun için zihinsel dönüşüm yapmakta sıkıntı çektiği için ister Esad bağlamında ister PYD bağlamında olsun bunu tam kotaramadıklarını anlıyorum. Ama bir arayış içinde oldukları muhakkak ve bunu teşvik etmek lazım" tespitini yaptı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89