• BIST 8740.24
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

Dünya liderleri Şimon Peres’in cenazesinde buluştu

Dünya liderleri Şimon Peres’in cenazesinde buluştu
Geçirdiği felçten iki hafta sonra önceki gün hayatını kaybeden eski Israil Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in cenaze töreni gerçekleşti.

Şimon Peres’in Kudüs’teki cenaze töreni için 70 ülkenin temsilcileri bir araya geldi. Cenaze törenine katılan dünya liderleri arasında Galler prensi Charles, Fransa Devlet Başkanı François Hollande, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ABD Devlet Başkanı Barack Obama ile Dışişleri Bakanı John Kerry ve ABD eski devlet başkanlarından Bill Clinton da katıldı.

Türkiye müsteşar düzeyinde katıldı

Şimon Peres’in cenazesinde Türkiye’yi ise Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu temsil etti.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı cenaze töreni sırasında yabancı devlet adamlarını yaklaşık 8000 polis korudu.

simon-peres-cenaze-3.jpg

Obama konuştu

ABD Başkanı Barack Obama törende yaptığı konuşmada, Peres’in hayatını İsrail’in komşularıyla kalıcı bir barış içinde yaşamasına adadığını, onun bu rüyasının henüz gerçekleşmediğini söyledi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da, Peres’in hem ülkesi hem de dünya için “büyük bir insan” olduğunu vurguladı ve mirasının umut verici olduğunu söyledi.

simon-peres-cenaze-4.jpg

Peres’in cenaze töreni için yoğun güvenlik önlemleri alınırken, bazı kişiler “önleyici tutuklamalar” kapsamında gözaltına alındı.

Mahmud Abbas da katıldı

Cenaze törenine katılanlar arasında, 2010’dan bu yana İsrail’i ilk kez ziyaret edecek olan Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas da vardı.

Abbas Netanyahu ile 2010’dan beri ilk kez bir araya gelirken Abbas “Uzun zaman oldu” dedikten sonra Netanyahu’ya başsağlığı diledi. Netanyahu da Abbas’a, “törendeki varlığının İsrail halkı ve hükümet nezdinde çok değerli olduğunu” söyledi.

mahmud-abbas-benyamin-netanyahu.jpg

İsrail’in Haaretz gazetesi, Abbas’ın cenazeye kendi isteğiyle katıldığını yazdı. Obama Filistin lideri Abbas’a cenazeye katıldığı için teşekkür ederek “Başkan Abbas’ın burada bulunması sona ermemiş barış meselesinin bir hatırlatması” ifadelerini kullandı. Konuşmacılar arasında Abbas’ın törendeki varlığından tek bahseden kişi Obama oldu.

Üst düzey bir Filistinli yetkili de Amerikan Associated Press ajansına yaptığı açıklamada, Abbas’ın İsrail toplumuna Filistinlilerin barış istediği ve Şimon Peres gibi barış yanlılarının çabalarını takdir ettiği yönünde güçlü bir mesaj göndermek istediğini söyledi.

simon-peres-cenaze-1.jpg

Abbas, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün müzakerecilerinden biri olarak, 1993’te Oslo Barış Anlaşmasına imza atmıştı. Anlaşmanın ardından dönemin İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Peres ve Başbakanı İzak Rabin ile birlikte Filistin lideri Yaser Arafat de Nobel Barış Ödülü almıştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89