• BIST 9079.97
  • Altın 2302.765
  • Dolar 32.318
  • Euro 35.0939
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 12 °C

Dünya Basını (29 Ekim 2009)

Dünya Basını (29 Ekim 2009)
Dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

Dünya Basınından Özetler (29 Ekim 2009) 

Dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

FOREIGN AFFAIRS

Obama Türkiye’ye küs mü yoksa tarihlerle arası mı kötü?

Obama’nın Erdoğan’a 29 Ekim’e randevu vermesi kafaları karıştırdı.

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan şu an “arkadaşı” Mahmud Ahmedinecad’la Tahran'da. İki lider, ülkeleri arasındaki ilişkilerin nasıl güçlendirilebileceğini tartışıyor. Her ne kadar Türkiye’nin İran ve Suriye’yle yakınlaşmasında gizli bir şey olmasa da Obama yönetimi bu son gelişmeler yüzünden sinirlenmiş olabilir.

Obama geçtiğimiz günlerde Erdoğan’a 29 Ekim tarihinde Washington’da görüşmek için bir davet göndermiş, Erdoğan da Cumhuriyet Bayramı’nda Türkiye’de olması gerektiğini belirterek Obama yönetimini görüşmenin tarihini değiştirmeye zorlamıştı.

Bu durum “Obama dyalog politikasını sürdürüyormuş gibi görünmekle birlikte Erdoğan’ın kabul edemeyeceğini bildiği bir davet mi gönderiyor” sorularını akıllara getirdi. Gerçekten de ABD Dışişleri Bakanlığı’nın daveti göndermeden önce Türkiye uzmanlarıyla takvimi teyit etmemiş olmaması tuhaf görünüyor.

THE LOS ANGELES TIMES

Ahmedinecad ve Erdoğan nükleer konusunda hemfikir

İran’ın tartışılan seçimlerinin ve hükümet şiddetinden sonra aylar süren diplomatik yalnızlaştırmanın ardından İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, aradığı dostu Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’da bulmuş gibi görünüyor.

TEHRAN TIMES

İran ve Türkiye arasında ortak havayolu teklifi yapıldı

İran’ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi iki ülke arasındaki ticaretin güçlendirilmesi adına ortak bir havayolu şirketi kurulmasını teklif etti.

TODAY.AZ

Türk milletvekili: Hiçbir ülkenin arasında Azerbaycan ve Türkiye gibi bir kardeşlik ilişkisi yoktur

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Murat Mercan, Azerbaycan Meclis sözcüsü Ogtay Asadov’a “Türkiye ve Azerbaycan arasındaki kardeşlik ilişkileri başka iki ülkenin arasında hiçbir zaman olmamıştır” dedi.

PRESS TV

Türkiye İran’ın Ortadoğu barışındaki rolünün altını çizdi

Batı İran’ı Ortadooğu’da istikrarı bozmakla suçlarken, Türkiye Başbakanı Tahran’ın bölgesel barışa her zaman katkıda bulunduğunu ifade etti.

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

Aşı yetersizliği Obama’nın siyasi sınavı oldu

Obama yönetiminin aylardır süren hazırlıklarına karşın Domuz gribi aşısında yaşanan yetersizlikler halkın hükümete desteğini zayıflatıyor.

FBI kurallarının gevşetilmesi mahremiyet kaygılarına yol açtı

FBI’ın operasyon el kitabının açığa çıkması 11 Eylül sonrası dönemde gücünü nasıl artırdığı konusunda bugüne kadar bilinmeyenleri ortaya koydu.

ABD Pakistan’daki Taliban operasyonuna desteğini artırıyor

ABD Pakistan güçlerinin Svat Vadisi ve Güney Veziristan’daki operasyonlarına milyonlarca dolar değerinde silah ve teknolojik destek yolladı.

THE WASHINGTON POST

Obama Afganistan kararını vermeden önce araştırma yapılmasını istedi

ABD Başkanı Barack Obama Afganistan’da daha fazla askere ihtiyaç olup olmadığının anlaşılması için detaylı bir analiz çalışması yapılmasını istedi.

Patlama Clinton’ın ziyaretine gölge düşürdü

Pakistan’daki saldırı ABD Dışişleri Bakanlı Hillary Clinton’ın bu ülkeye yaptığı ilk resmi ziyarete gölge düşürdü.

Tamiflu yetersizliği aileleri sıkıntıya sokuyor

Yaşı küçük Domuz gribi hastalarını tedavi etmek için kullanılan sıvı Tamiflu’nun yetersizliği aileleri rahatsız ediyor.

THE WALL STREET JOURNAL

Norveç, faizleri yükselten ilk Avrupa ülkesi oldu

Norveç, Çarşamba günü finansal krizden sonra faiz oranlarını yükselten ilk Avrupa ülkesi oldu. Ülke, ekonomik büyümeye cevap olarak borçlanma faizini yüzde 0.25 artışla, yüzde 1.5’e yükseltti.

İsveç’in gündeminde karbon protestoları var

Greenpeace’in iklim değişikliği protestocuları, Avrupalı ülkelerin kömür kullanan fabrikaları kapatmaları için baskı oluşturmak adına, İsveç hükümet binasının önüne 18 ton kömür döktü.

Lizbon belirsizliği AB’nin hedeflerini yavaşlatıyor

İklim değişikliği ve ekonomik iyileşme hakkında konuşmak için bir araya gelen Avrupalı liderler, Lizbon Anlaşması’nın gündemlerini meşgul etmesinden ötürü hızlı hareket edemiyor.

FINANCIAL TIMES

Angela Merkel, yeni dönemle birlikte eleştirilmeye başladı

Angela Merkel’in Almanya Başbakanı olarak ikinci dönemi sıkıntılı başladı. Koalisyondan milletvekilleri, Merkel’e destek vermeyeceklerini açıklarken, vergilerde 24 milyar euroluk indirim planlayan Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’ni (CDU) ağır bir şekilde eleştirdi.

Pakistan, Taliban’a direnç göstermeye kararlı

Pakistan Çarşamba günü, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın gelişiyle birlikte son iki yılda yaşanan en kötü terörist saldırılara maruz kalsa da, Taliban militanlarına boyun eğmeyeceğini belirtti.

Suudiler, WTI’la petrol anlaşmasını iptal ediyor

Suudiler, Çarşamba günü petrol fiyatlarını belirlemek için, ABD’nin önemli petrol şirketi West Texas Intermediate ile yapılan anlaşmaları iptal etmeye karar verdi.

THE GUARDIAN

Royal Mail ve sendika görüşmelerde birbirini suçluyor

Posta grevinin son üç gününün iptali için yapılan görüşmelerde taraflar bir anlaşmaya varabilmiş değil.

Offshore yatırımcılar için yeni tehdit: vergi

İngiltere Hazine Bakanlığı, krizden çıkışın yolunu, Birleşik Krallığın deniz aşırı topraklardaki yatırımlara uygulanan vergilerin yükseltilmesi olarak gösterdi. 

İsviçre ötenazi yasağını değerlendiriyor

Yetkililer, şu anki yasaların kötüye kullanılabileceği endişesiyle ötenazinin son çare olarak kullanılmasını sağlamaya çalışıyor.

HAARETZ

Birleşmiş Milletler, gelecek hafta Goldstone’un Gazze raporunu tartışacak

Birleşmiş Millet Genel Kurulu, Çarşamba günü hem İsrail'i hem de Filistinli militanları suçlayan raporu tartışmak için bir araya geleceklerini açıkladı. Meclis, aynı zamanda geçtiğimiz kış Gazze’yi savunmak için gerçekleştirilen saldırılarda insanlık suçlarının işlenip işlenmediğini de inceleyecek.

İspanya, İtalya’dan UNIFIL’i kontrol etmesini isteyen Netanyahu’ya kızgın

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun İtalya’ya sunduğu bu gizli isteğin İspanya ile İsrail arasında gerginliğe yol açabileceği ifade edildi.

Hırvatistan, İsrail-Suriye konuşmalarında aracı olmak istiyor

Suriye Arap Cumhuriyeti’nin Başkanı Beşir Esad, İsrail ile görüşmelere devam etmek isterken, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu dolaylı konuşmalara yeniden başlamaya hazır olduğunu dile getirdi.

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG

Düşen petrol fiyatları Shell’in üçüncü çeyrek kazançlarını azalttı

Avrupa’nın en büyük petrol şirketi Royal Dutch Shell Plc., düşen ham petrol ve benzin fiyatları ile küresel ekonomik krizle birlikte azalan talep yüzünden, üçüncü çeyrek kazançlarında yüzde 62’lik bir düşüş gördüğünü açıkladı.

Wii satışlarının azalması, Nintendo’nun kazanç tahminlerini düşürmesine neden oldu.

Dünyanın en büyük video oyun konsolu üreticisi Nintendo Co., şirketin en çok gelir getiren ürünü Wii'nin satışlarının azalmasından ötürü, yıllık gelir ve kazanç tahminlerini düşürdü.

Clinton: Pakistan bombalamaları, daha ciddi sorumluluk gerektiriyor.

ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton, dün Pakistan’da gerçekleşen kanlı bombalama olaylarının, ülkenin istikrarına gölge düşüren askeri militanlara karşı daha ciddi önlemler gerekliliğinin altını bir kez daha çizdiğini belirtti.

CNBC

GM’den Reilly: Çin otomobil piyasası 2010’da yüzde 10 büyüyecek

ABD’nin önde gelen otomobil üreticilerinden General Motors, Çin’in otomobil piyasasının, hükümet yardımına ihtiyaç duymadan gelecek yıl yüzde 10 oranında bir büyüme yaşamasını bekliyor. Şirketin üst düzey yöneticilerinden Nick Reilly, ülkenin uzun bir süre dünyanın en iyi otomobil piyasasına sahip olacağını belirtti.

Blancflower: Harcamaya devam edin, ekonomik savaş içindeyiz

ABD’li akademisyen ve İngiltere Merkez Bankası’nın eski üyesi David Blancflower, dünya genelinde hükümetlerin teşvik programlarından beklenenden daha erken bir sürede çekileceklerinden endişe ettiğini söyledi.

Japonya’nın sanayi üretimi başarılı seviyelerde

Japonya’nın sanayi üretimi, son yedi aydır yükseliyor. Ülke son 12 yıldır en yüksek kazanç seviyelerine ulaşırken, küresel teşvik önlemleri ülkenin otomotiv ve tüketici elektroniği sektörlerinde üretimi artırmasını sağladı.

CNNMONEY

Hurda indirim teşvik programı istenen başarıya ulaşmadı

Otomobil satışlarını inceleyen Edmunds.com adlı danışmanlık şirketi, hurda indirimi teşvik programının vergi mükelleflerinin cebinden araç başına 24 bin dolar çıkardığına dikkat çekiyor.

US Airways, 1000 kişiyi işten çıkardı.

ABD’nin önde gelen havayolu şirketlerinden US Airways, Çarşamba günü şirketi yeniden kâr eder hale getirmek için bin kişiyi işten çıkarıp, uçuş rotalarını azalttığını açıkladı.

Kredi kartı kullanımına sınırlamalar gelebilir

Temsilciler Meclisi ve Senato, kullanıcıları sınırlayan yeni kanunlarla, kredi kartı faizlerinin yükselmesinin önüne geçmek istiyor.

FORBES

Asya hisseleri ABD’den gelen kötü haberle düştü

Asya borsaları, ABD emlak piyasasındaki zayıflığın küresel toparlanmanın gücüyle ilgili kaygı yaratmasıyla gelen Wall Street satışlarıyla Perşembe günü üst üste üçüncü düşüşünü yaşadı.

Demokratlar sağlık teklifini açıklamaya hazırlanıyor

ABD’de Demokratlar Çarşamba günü sağlık sektörü reform tasarısının kilit maddeleri üzerinde anlaştı. Reform milyonlarca kişiye devlet sigortası seçeneğini sunarak ABD’nin tıbbi manzarasını değiştirecek.

PepsiCo’ya 1.26 milyar dolar ceza

PepsiCo’nun Aquafina fikrini çaldığı iddiasıyla görülen davada mahkeme şirkete 1.26 milyar dolar ceza verdi. Karar üzerine PepsiCo hisseleri yüzde 1’lik düşüş yaşadı.

MARKETWATCH

Deutsche Bank’ın ticari gelirleri 3.1 milyar euroya çıktı

Alman Deutsche Bank, üçüncü çeyrek satışlarının ve ticari gelirlerinin 3.1 milyar euroya ulaştığını açıkladı.

Toyota’dan şaşırtıcı açıklama

Japon otomobil devi Toyota Motor Corp. gelecek hafta beklenenden daha düşük zarar rakamları açıklayacak. Şirketin bu başarısının değer kaybeden yen ve otomobil satışlarından kaynaklandığına dikkat çekiliyor.

Çin, bireysel kredi kurallarını sıkılaştırıyor

Çin’deki bankacılık düzenleme kurumları, ülkedeki bankaların 2009’un ilk yarısında dağıttıkları kredilerin normalin iki katına çıkmasından sonra bireysel kredi şartlarını sıkılaştırmaya karar verdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Dünya Basını (30 Ekim 2009)30 Ekim 2009 Cuma 11:26
  • Dünya Yazarları (27-28 Ekim 2009)29 Ekim 2009 Perşembe 18:43
  • Dünya Basını (29 Ekim 2009)29 Ekim 2009 Perşembe 18:19
  • Dünyadan Basın Özetleri27 Ekim 2009 Salı 11:55
  • Dünya Yazarlarından Özetler27 Ekim 2009 Salı 11:40
  • Dünya Basınından Özetler26 Ekim 2009 Pazartesi 12:48
  • Dünya Basınından Özetler (24.10.2009)24 Ekim 2009 Cumartesi 11:28
  • Dünya Yazarlarından Özetler ( 22-23 Ekim 2009)24 Ekim 2009 Cumartesi 10:35
  • Dünya Basınından Manşetler (23.10.2009)23 Ekim 2009 Cuma 14:37
  • Dünya Basınından Manşetler (22.10.2009)22 Ekim 2009 Perşembe 13:37
  • ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89