• BIST 9076.69
  • Altın 2324.954
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9453
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 10 °C

Diyarbakır’da neler oluyor?

Diyarbakır’da neler oluyor?
Diyarbakır’da çözüm sürecini sekteye uğratacak gelişmeler mi oluyor?' HDP Diyarbakır milletvekili Nursel Aydoğan yanıtladı.

Bir yanda PKK’nin çocuklarını kaçırdığı gerekçesiyle eyleme başlayan aileler, diğer yanda Bingöl-Diyarbakır karayolunu bir haftadır ulaşıma kapatan eylemlere ev sahipliği yapan Lice. 'Diyarbakır’da çözüm sürecini sekteye uğratacak gelişmeler mi oluyor?' sorusunu bir kez daha gündeme getirdi.

HDP Diyarbakır milletvekili Nursel Aydoğan Amerika’nın Sesi’ne konuştu. 

'Aileler rahat olsun, sorun çözülür' 

Diyarbakır’da önce birkaç aile ile başladı, sayıları giderek arttı. Aileler, çocuklarına kavuşuncaya kadar da Diyarbakır Belediyesi önünde başlattıkları eylemi sona erdirmeyeceklerini söylüyordu. Cuma günü bazı aileler eylemlerine ara verdiklerini açıkladı ama tedirginlik sürüyor. HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, ailelerin oturma eylemine ilişkin soruları yanıtladı. 

“Aileler bizim ailelerimizdir. Çocukları 15-16 yaşında PKK’ya katıldıkları için, biraz tedirginlikleri, sıkıntıları var. İnşallah kısa zamanda sorunları çözülür. Ailelerimizle birlikteyiz. Dün akşam onlarla birlikteydik. Eşbaşkanımız onlarla bir görüşme yaptı. PKK ile de bir görüşme yapacağını söylemişti. Bu görüşmeler sonrasında büyük ihtimalle sonuç alınır. Ailelerimiz de bu açıdan rahat olsunlar. Tabii ki kolay bir şey değil.” 

'Jandarma Lice’ye operasyon düzenledi' 

Aydoğan, bu konuda atması gereken adımları ya atmamakla ya da zamana yayarak atmakla suçladığı hükümetin durumdan sorumlu olduğunu ve bu nedenle de PKK’ye sadece geçen yıl içinde 2 bin üniversitelinin katıldığı bilgisini aldıklarını söylüyor.

“Sürecin tıkanmasına binaen bir tedbir olduğunu düşünüyoruz. İnşallah bunlara hiç gerek kalmayacak. Çözüm süreci başarıyla sonuçlanacak, gidenlerin hepsi tekrar hem ailelerine hem de demokratik siyasal yaşama katılacaklar diye düşünüyoruz. Bütün çabamız bunun içindir.” 

Lice halkının bölge kırsalında yeni karakol ve “kalekollar” yapılmasına tepki göstermek için eylem başlattığını savunan Aydoğan, bu inşaatların barış süreci ruhuna ters düştüğünü söyledi.

'Çözüm olmazsa ölüm olur' 

Aydoğan, jandarmanın Cuma günü 150 kişilik bir grubun bölgede çadır nöbeti yaptığı sırada sabaha karşı 5’te bir operasyon düzenlediğini ve burada kullanılan plastik mermiden dolayı 3 kişinin yaralandığını söylüyor. 

“Şu anda ortam çok gergin. Askerle halkın karşı karşıya gelme durumu var. Bu durum da hepimizi tedirgin ediyor. Orası biliniyor, gerilla sahası. Dağlık bir alan. Eğer biz barışı, çözümü getiremezsek, o yollarda sadece kapalı kalmayacak. Belki o yollarda yüzlerce insan tekrar yaşamını yitirecek.” 

Türkiye’deki sınır bölgelerinde, özellikle de 90’lı yıllarda PKK ile güvenlik güçlerinin girdiği çatışmalara ev sahipliği yapan bölgelerde devam eden karakol inşaatları, çözüm süreci ruhuna ters olduğu gerekçesiyle sık sık protesto ediliyor. HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, yol kapatma eyleminin hükümetten, bu inşaatların durdurulacağı yönünde bir açıklama gelinceye kadar süreceğini belirtiyor. (Amerikanın Sesi)

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89