• BIST 9645.02
  • Altın 2410.006
  • Dolar 32.5985
  • Euro 34.776
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C
  • Berlin 9 °C

Diyabet'te Ar-Ge merkezi Türkiye oldu

Diyabet'te Ar-Ge merkezi Türkiye oldu
Avrupa'nın sayılı ilaç firmalarından Novo Nordisk, diyabet alanındaki yeni ilaç keşifleri için Türkiye'yi üs seçti.

Şirket, Ar-Ge çalışmaları için Kocaeli Üniversitesi ile işbirliğine giderek ilaç laboratuvarlarını buraya taşıdı. Yeni ilaç keşiflerine destek vermek üzere ilk etapta 1 milyon Euro aktaracak Danimarkalı şirketin hedefi, 3-4 yıl içinde 100 milyon doların üzerinde yatırımla diyabet hastalığını araştıran yeni laboratuvarlar kurmak.

Avrupa'nın önde gelen ilaç firmaları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 'Diyabeti Durduralım' kampanyasını himayesi altına alması sonrası rotasını Türkiye'ye çevirdi. Bu doğrultuda Kocaeli Üniversitesi ile Ar-Ge işbirliği anlaşması imzalayan Novo Nordisk, ilk etapta 2,5 yıllık araştırma programı için 1 milyon Euro destek sağlama kararı aldı. Türkiye'deki 'araştırma üssü' seçtiği üniversitenin diyabet konusundaki araştırmalarını yakından takip eden Novo Nordisk, Ar-Ge çalışması yürüteceği Tıp Fakültesi'nin laboratuvarlarına da tam not verdi. Tıp Fakültesi'ndeki bilim adamları da, bu ay içinde diyabet laboratuvarlarını ziyaret ederek görüş alışverişinde bulunacak. Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Cumhurbaşkanı Gül'ün diyabet hastalığı ile mücadeleyi himayelerine almasının yürüttükleri araştırmaların önünü açtığını söyledi. Yurtdışındaki diyabetle ilgili çalışma yapan kuruluşların Türkiye'de işbirliğine gidebilecekleri firma arayışına girdiklerini anlatan Komsuoğlu, "Novo Nordisk yetkilileri, laboratuvarlarımızı gezerek çalışmalarımızı yerinde inceleme fırsatı buldu. Güzel bir işbirliğine imza atarak diyabet konusunda yeni araştırmalar ve ilaç keşfi için kolları sıvadık. Ülkemiz ve dünya adına diyabet konusunda çok önemli buluşlara imza atacağımıza inanıyoruz." dedi. 

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlhan Tarkun, Hacettepe Üniversitesi-Pfizer ile Ege Üniversitesi-Sanofi Aventis işbirliğinin ardından kendilerinin de Novo Nordisk ile ilaç sanayii alanında güç birliği yaptıklarını söyledi. Türkiye'de yeni ilaç bulunmasına zemin hazırlayacak işbirliği ile ABD, Çin ve Danimarka'da Ar-Ge laboratuvarları bulunan Novo Nordisk'in Türkiye'ye de laboratuvar kurabileceğine dikkat çeken Tarkun, "İlaç firmasının çok gelişmiş bir kök hücre birimi var. Türkiye'de ilk beta hücre biriminin kurulmasını planlıyoruz. 100 milyon doların üzerinde yatırımla yeni laboratuvarlar kurulacak." şeklinde konuştu. Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Hatun, Türkiye'de 7-10 milyon erişkin, 100-150 bin civarında Tip 1 adı verilen insülin eksikliğinden kaynaklanan diyabet hastası bulunduğunu söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89