• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 5 °C

Dışişleri Bakanlığı’ndan BM’ye rapor tepkisi

Dışişleri Bakanlığı’ndan BM’ye rapor tepkisi
Hükümet BM’nin, Türkiye’de sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı Bölge illerinde yaşanan ihlallere ilişkin raporuna tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin’in, Türkiye’de sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı İllerde yaşanan ihlallere ilişkin raporu hakkında yazılı açıklamada bulundu. 

El Hüseyin’in raporunu “Yanlı, yanlış bilgilere dayanan, profesyonellikten uzak” olarak tanımlayan Dışişleri Bakanlığı, “Türkiye, gerek 15 Temmuz terörist darbe girişimi sonrasında hayata geçirilen önlemler, gerek başlı başına ağır bir insan hakları ihlali olan terörizmle mücadele kapsamında alınan tedbirler konusunda şeffaflık içinde hareket etmekte, tüm uluslararası ortaklarıyla kesintisiz bilgi paylaşımını ve diyaloğunu sürdürmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

670-125.jpg

‘İDDİALAR TARAFIMIZDAN KABUL EDİLMEMEKTEDİR’

El Hüseyin’in raporunun “Kötü niyetli çevrelerin iddialarına dayandırılmak suretiyle” yayımlandığının öne sürüldüğü açıklamada şunlar kaydedildi:

“Raporda yer verilen terör örgütünün propagandasıyla birebir örtüşen asılsız iddialar tarafımızdan kabul edilmemektedir. Söz konusu raporun, ilgili diğer BM mekanizmalarıyla dahi yeterli eşgüdüm sağlanmadan hazırlanması ve ülkemiz tarafından daha önce İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine ve diğer insan hakları mekanizmalarına iletilen kapsamlı bilgileri gözardı etmesi ise, bir metodoloji yanlışlığı olduğu kadar, BM Yüksek Temsilcilerinin çalışmalarında titizlikle gözetmesi gereken tarafsızlık ve nesnellik kriterlerinin de açık bir ihlalidir. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin, STK’lara ait çalışma metotlarıyla bir rapor istihsal etmesi, ilgili devletle ve BM’nin diğer birimleriyle gerekli eşgüdümü sağlamaması kabul edilemez bir durumdur.”

‘ÜLKEMİZİN TAMAMI İNSAN HAKLARI MEKANİZMALARININ ZİYARETLERİNE AÇIKTIR’

Açıklamada, raporun Dışişleri Bakanlığı’nca reddedildiğinin İHYK ofisine resmi olarak iletildiği duyurulurken, şu ifadeler kaydedildi:

“İHYK Zeyd'e, arzu ettiği takdirde güneydoğudaki illerimiz dahil olmak üzere ülkemize bir ziyaret gerçekleştirmesi yönünde Mart 2016 tarihinden bu yana müteaddit kereler davet iletilmiştir. İHYK Zeyd davetimize icabet ederek ülkemize gelmiş olsaydı, rapordaki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bizzat gözlemleme imkanı bulabilecekti. Esasen ülkemizin tamamı insan hakları mekanizmalarının ziyaretlerine açıktır. Diğerlerinin yanı sıra, Kasım 2015’ten bu yana Türkiye'ye, Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi ve AGİT dahil olmak üzere bu alanda çalışan uluslararası mekanizmalar tarafından, yerleşik usul ve uygulamalara uygun olacak şekilde, söz konusu bölgeyi de kapsayan gözlemlerde bulunulmak üzere en az altı ziyaret gerçekleştirilmiştir. Türkiye, birçok terör örgütünün tehdit ve saldırılarıyla karşı karşıya bulunulan mevcut dönemde, insan haklarının korunması ve mevcut standartların daha ileriye taşınması konusundaki politikalarını, bu gibi iyi niyetten uzak çalışmalara rağmen, her zamanki kararlılıkla sürdürecektir.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89