• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 22 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 8 °C

Devlette 'boykotu alttan alma' eğilimi

Devlette 'boykotu alttan alma' eğilimi
BDP’nin ikinci boykot eylemi olan ‘bir haftalık eğitim boykotu’ nedeniyle harekete geçen devlet, bir taraftan eylemi alttan alma, diğer taraftan da ‘seyirci kalmama’ arayışında.

BDP’nin ikinci boykot eylemi olan ‘bir haftalık eğitim boykotu’ nedeniyle harekete geçen devlet, bir taraftan eylemi alttan alma, diğer taraftan da ‘seyirci kalmama’ arayışında. Ortak yaklaşım ise boykot nedeniyle asker ve polisin sıkı yönetim günlerindeki gibi okul çevrelerinde olduğu fotoğrafların yaratılmaması yönünde.

BDP’nin ana dilde eğitim talebi gerekçe gösterilerek, okulları bir hafta boykot çağrısına bölge valileri değişik tepkiler gösterdi.

Van Valisi Münir Karaloğlu: Seçim boykotunda da aynı yanlış yapıldı. Van’da 2007 seçimlerine katılan seçmen sayısıyla 2010’da katılanlar arasında 30 bin fark var ama ‘Yüzde 60 boykot tuttu’ denildi. Burada da aynı hatalar yapılacak. Zaten bölgede, hatta Türkiye’nin birçok yerinde çocuklar okula ilk hafta yarım gelir. İlk hafta alışveriş haftasıdır, kitap alınır, önlük alınır. Çok öğrenci devam etmez. Her sene olan bir şey... ‘Boykot tuttu’ diye yarın karşımıza garip bir şey çıkmasın. Benim çocuklarım tatilde, önümüzdeki hafta okula gitmeyecek. Tatile gidemedi çocuklar şimdi gönderebildik. Şimdi çocuklar önümüzdeki hafta okula gidemeyecekler diye boykota mı katılmış olacaklar. Bunu iyi bilen ekip bunu kullanacak, bu hataya düşmeyelim. Bizim ilimizde okullar hazır, geçen sene ne olduysa bu yıl da aynısı olacak, onun dışında olağanüstü bir çalışma yok. (Okula gitmeyenlerin ailelerine Milli Eğitim Bakanlığı’nın para cezası öngördüğü anımsatılınca) Geçen yıl yapmadım ki bu yıl yapayım.

Muş Valisi Erdoğan Bektaş: Muş’ta öyle bir çalışma beklemiyoruz. Ama kesinlikle bir şey olmaz da diyemeyiz. Keşke bu arkadaşlar “Biz eğitimi bir hafta uzatmak istiyoruz’ deselerdi. Zaten kör topal yürütmeye çalıştığımız eğitim işini bir hafta da onlar engellemeye çalışıyorlar. Bizim bölgemizde böyle bir endişemiz yok. Bakanlığın, KPSS iddiaları nedeniyle alamadığı öğretmenler nedeniyle biraz sıkıntıdayız. İnşallah boykot gerçekleşmez, biz de bir yaptırım yoluna gitmeyiz. Ancak gerçekleşirse onu göndermeyen anne babaya para cezası söz konusu.

Batman Valisi Ahmet Turhan: Geçen sene de benzer bir eylem oldu fakat hiçbir okulumuzda vatandaş ciddiye almadı. Ankara nedense bunu büyüttü, bu da bu işi organize edenlerin işine geldi. Emniyet açısından, fiili engellemeler olursa biz tedbirimizi aldık. Ancak büyütülecek bir olay değil. İlk hafta bu. Çocuklar fındığa gitmişler, tarlada çalışıyorlar, örgüt bunları kullanıyor.

Bingöl Valisi İrfan Balkanoğlu: Terör bölgesinde görünse de Bingöl istisna. Son boykotta yüzde 78 oy kullanıldı, yüzde 95 de ‘evet’ dendi. Bingöl’de boykot, kepenk kapatma falan olmaz. Ama yine de biz tedbirimizi alıyoruz.

Çubukçu: Gönderin

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, ‘okul boykotu’ konusunda “Çocuklarımızın bu konuda istismarının önüne geçmek için elimizden geleni yapacağız, yaptırımları da uygulayacağız” dedi:

“Aslında bu siyasi talep (anadilde eğitim hakkı) her zeminde dile getirilebilir, demokratik bir ülkede yasıyoruz ama bunun malzemesi olarak çocuklar kullanılmamalı. Çünkü bu çocuklar sadece anne ve babalarına ait değiller. Çocuklarımızı korumaya muktediriz. Aileler, çocukları okullarına yollasınlar.”

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89