• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 10 °C

Dengir Mir Mehmet Fırat HDP'den aday oluyor

Dengir Mir Mehmet Fırat HDP'den aday oluyor
AK Parti'den geçtiğimiz yıl istifa eden Dengir Mir Mehmet Fırat Haziran 2015 seçimlerine HDP'den milletvekili adayı olarak giriyor.

HDP'den yapılan açıklamada HDP'den aday adayı olacak Dengir Mir Mehmet Fırat'ın Çarşamba günü yapacağı başvuruyu HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın alacağı belirtildi. Profesör Doktor Mithat Sancar da Fırat'la birlikte HDP'ye aday adaylığı başvurusu yapacak.

Genel Başkan Yardımcılığı görevindeydi

1943 doğumlu Fırat, Hukuk Fakültesi mezunu. AK Parti Kurucular Kurulu üyeleri arasında bulunan Dengir Mir Mehmet Fırat 21.Dönem Adıyaman, 22.Dönem Mersin Milletvekili olarak görev yaptı.

AK Parti kurucularından ve Kürt olan Dengir Mir Mehmet Fırat 8 Kasım 2008'de AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı ile birlikte hem Merkez Yürütme Kurulu (MYK) hem de Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYM) görevlerinden istifa etti.

2011 seçimlerine kadar milletvekilliği görevini yürüten Fırat 2014 yılının Temmuz ayında Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden hemen önce partisinden istifa ettiğini duyurdu. "Bugüne kadar AK Parti'de üyeliğim devam ettiği için siyasi etiğe uyarak bazı gerçekleri ifadeden hep kaçınmıştım" diyen Fırat istifa açıklamasında "Ancak bugünkü şartlardan dolayı bu manevi sorumluluğun ağır vebali olduğu kanısına vardım. Bu nedenle,daha sonra detaylı gerekçesini açıklamak üzere, kurucuları arasında bulunduğum AK Parti üyeliğinden istifa ediyorum." ifadelerini kullandı. Fırat, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Selahattin Demirtaş'a oy vereceğini de açıkladı.

İstifa gerekçesi

Fırat, AK Parti'den istifasının ardından T24 internet sitesinin gerekçesine ilişkin sorusuna o dönem Başbakanlık görevini yürüten Tayyip Erdoğan'la yaşadığı diyaloğu anlatarak yanıtlamıştı:

"Birinci yanıt şuydu: 'Kürtlerin devleti mi var ki dili olsun!' İkinci yanıt da: Ben bu kadar gezdim Doğu'yu, Güneydoğu'yu, dil konusunda böyle bir taleple karşılaşmadım. Tabii benim de buna bir cevabım oldu: 'Birincisi, Kürtlerin bir devleti var, o da Türkiye Cumhuriyeti Devleti’dir. Siz de bu devletin Başbakanısınız. Kürtler de burada oy kullanıyor ve siz Başbakan olarak herkesi temsil ediyorsunuz. İkincisi, dil ile devlet arasında bir ilişki yoktur. Bunun en güzel misali 150-160 devlet olmasına rağmen 500 bin küsur dil olmasıdır. Üçüncüsü, şurada Atatürk'ün de kurmuş olduğu bir Dil ve Tarih, Coğrafya Fakültesi vardır, burada Sümer, Eti gibi ölü diller birer bölümdür ve oraya öğrenciler gider, bu dilleri öğrenir.' Herkes düşüncesinde özgürdür ama böyle bir fikri yapıyı kabullenmem mümkün olmadığı için istifa edeceğimi ilettim. Aramızda bazı özel konuşmalar geçtikten sonra da istifa ettim. 2011'de de milletvekilliğim de sona erdi."

Çözüm sürecine bakış

Fırat, Erbil merkezli BasHaber'e verdiği demeçte de çözüm sürecini durdurabilmenin mümkün olmadığını belirtmişti. Fırat, "Burada sürecin hızı önemlidir. Yani biraz daha cesaretli olunursa birkaç adım daha atılırsa Kürt sorunu büyük oranda çözülmüş olur" diye konuştu.

Fırat, "Tayyip Bey’in Cumhurbaşkanlığı seçildikten sonra nereye gideceği bilinmez ama bunun çok iyi bir sonuç doğuracağını düşünmüyorum." dediği açıklamasında Selahattin Demirtaş'a oy vereceğini söylemişti:

"Hepimiz oy versek bile Selahattin Demirtaş’ın seçilmesi mümkün değil ama Türkiye’de yüzde 20 bir Kürt varlığı söz konusu ve bu seçim bu varlığı gösterme konusunda çok önemli. İlk defa böyle bir fırsat doğuyor ve ben bir Kürt olarak her ne kadar farklı bir düşüncem olsa da oyum Selahattin Bey’den yana olacak."

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89