• BIST 9079.97
  • Altın 2323.68
  • Dolar 32.3605
  • Euro 34.9265
  • İstanbul 11 °C
  • Diyarbakır 6 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 8 °C

Demirtaş'la görüşmeye izin çıkmadı

Demirtaş'la görüşmeye izin çıkmadı
Edirne Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı ziyarete gelen Avrupalı milletvekilleri izinleri olmadığı gerekçesiyle cezaevine alınmadı.

Heyette Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) Başkanı Sergey Stanişev ve beş farklı ülkenin milletvekilleri yer aldı.

Stanişev, Türkiye’deki gözlemlerini Avrupa’da paylaşacaklarını belirterek, “Maalesef Türkiye’deki demokratik hakların sürekli olarak kötüleşmesi vesilesiyle geldik. Son derece derin kaygılarımı dile getirmek istiyorum” dedi.

Heyette Avusturyalı Hannes Weninger, Almanya’dan Ame Lietz, İtalya’dan Giacomo Filibeck, Lorenza Tieri, Pia Locatelli, Marietta Tidei, Brando Benfei, İsviçre’den Marie Granlund, Jens Orbach, Johan Buser, Fransa’dan Marie Rose Koro bulunuyordu.

Yolda durduruldular

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy ve İstanbul Milletvekili Garo Paylan parti temsilcileriyle birlikte Edirne Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’ne yerleştirilen Demirtaş’ı ziyaret etmek için cezaevine gitti. Türk ve yabancı parlamenterler heyeti cezaevi yolunda jandarma ekiplerince izinleri olmadığı gerekçesiyle durduruldu.
670-107.jpg

Tuğluk, Özsoy ve Paylan’a cezaevi önünde basın açıklaması yapılmasının Edirne valiliği tarafından yasaklandığı, Demirtaş’la görüşmek için de adalet bakanlığından izin gerektiği söylendi.

Özsoy bunun üzerine, “Mevzuata aykırı olsun, Türkiye’de çok şey mevzuata aykırı zaten. Valilikten izin almadık, siz bize söylediniz, tamam” diye yanıt verdi.

‘HDP’nin yok edilmesinin bir parçası’

Daha sonra cezaevi önüne giden Stanişev, HDP’in meşru bir siyasi parti olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu: “Geçen yıldan bu yana PES olarak üç defa ziyaret ettik. Her ziyaretimizde Türkiye’yle daha yüksek işbirliği için buraya gelmek istiyoruz. Ancak maalesef Türkiye’deki demokratik hakların sürekli olarak kötüleşmesi vesilesiyle biz Türkiye’ye geliyoruz. Son derece derin kaygılarımı dile getirmek istiyorum. Selahattin Demirtaş’ın tutuklanmasından iki gün önce kendisiyle Diyarbakır’da zaten görüşmüştük. Daha önce geldiğimiz zaman birçok belediye başkanı gözaltına alınmıştı yada tutuklanmıştı. Ondan sonra da HDP’nin vekillerine ve eş genel başkanlarına yönelik tutuklamalar gerçekleşti. Biz bunu kabul edilemez buluyoruz.”

Yaşananların ‘HDP’nin yok edilmesinin bir parçası’ olduğunu belirten Stanişev, gördüklerini Avrupa’daki dış ilişkiler ve güvenlik yüksel temsilcisiyle paylaşacaklarını vurguladı.

Vekiller üzerinde ‘izolasyon’ projesi var

Özsoy da, Avrupalı heyetin Demirtaş ile cezaevinde görüşme taleplerini olduğunu, ancak adalet bakanlığının henüz buna cevap vermediğini belirtti.

HDP’ye yönelik soruşturma ve tutuklamaları ‘hükümetin çılgınlığı’ olarak niteleyen Özsoy şunları söyledi: “Dışarıdan gelen çok heyet var ancak Adalet Bakanlığı’ndan pozitif bir cevap alabilmiş değiliz. Bu katı tutumu sürdürüyorlar. Hem eş genel başkanlarımız hem de milletvekillerimiz üzerine çok katı bir izolasyon projesi var. Dışarıyla olan ilişkilerini minimum seviyeye indirmişler. Mümkün mertebe bölgeden uzaklaştırıp, Türkiye’nin en uzak köşesine sayın eş genel başkanımızı getirmişler. Yani hukuki anlamda avukatlarıyla olan ilişkilerinde birtakım problemler var. Kendisini mümkün mertebe izole edip, toplumdan, siyasetten yalıtmaya çalışıyorlar.”

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89