• BIST 8904.8
  • Altın 2240.205
  • Dolar 32.3363
  • Euro 35.099
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 9 °C

Demirtaş’ı bugün bin 250 avukat savunacak

Demirtaş’ı bugün bin 250 avukat savunacak
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşması bugün yapılacak.

Geçen yıl 4 Kasım'da tutuklanan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "örgüt yöneticiliği" suçlamasıyla yargılandığı ana davanın ilk duruşması, bugün Ankara'da görülecek. Demirtaş'ı savunmak üzere duruşmaya Türkiye'nin pek çok farklı kentinden bin 200'e yakın avukatın katılması bekleniyor. Duruşma Ankara Adliyesi'nden Sincan Cezaevi Kampüsü'ndeki bir salona alındı. 

Selahattin Demirtaş, hakkında açılan bir başka davada bir çeşit video konferans sistemi olan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yoluyla ifade vermek yerine duruşmaya katılmak istemişti. Ancak Edirne’den Ankara’ya kelepçeyle getirilmeye çalışılınca kelepçeyi reddetmiş ve duruşmaya katılmamıştı. Dolayısıyla Demirtaş'ın bugün yapılacak duruşmaya katılma ihtimali düşük olarak değerlendiriliyor. 

Soruşturma Diyarbakır'da başlatılmıştı

Selahattin Demirtaş'ın tutuklu olduğu dava Diyarbakır'da açılmış ardından güvenlik gerekçesiyle Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi‘ne gönderilmişti. Demirtaş hakkında "terör örgütü kurma, yönetme, örgüt propagandası, suç ve suçluyu övme" suçlamalarıyla 142 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

HDP Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada Demirtaş'ı duruşmada bin 250 avukatın savunacağı ancak duruşmanın Ankara Adliyesi'nden Sincan'da 20 kişi kapasiteli bir duruşma salonuna alındığı belirtildi. HDP MYK üyesi ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran imzası ile yapılan yazılı açıklamada, Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş hakkında yürütülen dava ve soruşturmaların "yargının siyasallaşmasının en bariz örneklerini oluşturduğu" ifade edilerek, "Yargılamanın herkese açık olması gerekir. Aksi durum aleniyet ilkesine aykırılık teşkil eder" denildi.

Demirtaş’ın savunmasını üstlenen avukatlardan Mehmet Emin Aktar'ın Diyarbakır'daki avukatlık bürosuna giren hırsızlar, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 7 Aralık'ta görülecek duruşma için hazırlanan savunmanın bulunduğu bilgisayar ile 2 bilgisayarı çalmıştı.

Demirtaş'a yöneltilen suçlamalar

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında son 1 yılda 33 dava açıldı. Demirtaş'ın tutukluluğuna gerekçe olan ve ilk duruşması 7 Aralık'ta Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek ana dava, daha önce kendisi hakkında hazırlanan ve dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM'ye gönderilen 31 fezlekenin toplamından oluşuyor.

501 sayfalık iddianamede HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) yöneticisi olmakla suçlanıyor. Davayı açan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, DTK'nin PKK güdümünde bir kuruluş olduğu iddiası ile Demirtaş'ın "örgüt yöneticiliği" suçundan cezalandırılmasını talep ediyor. (DW)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89