• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 6 °C

Demirtaş: Ortak vatan için HDP'deyiz

Demirtaş: Ortak vatan için HDP'deyiz
BDP olarak Meclis’teki son grup toplantısında konuşan Selahattin Demirtaş, BDP-HDP birleşmesine açıklık getirdi.

BDP olarak Meclis’teki son grup toplantısında konuşan Selahattin Demirtaş, BDP-HDP birleşmesine açıklık getirdi. “BDP’nin feshi söz konusu değil daha çok yerel sorunlarla ilgilenen bir parti olarak siyasi mücadelesine devam edecek” dedi. Demirtaş, “artık HDP'yi büyütmeli, halkların ortak partisi, ezilenlerin ortak cephesi haline getirmeliyiz” çağrısında bulundu.Selahattin Demirtaş'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar;

"Demokratik barış süreci dediğimiz mesele sadece Kürtlerin hakları, özgürlükleriyle ilgili mesele değildir. Elbette kendi ana vatanında inkar edilen, yok edilmeye çalışılan Kürt halkını ana başlık altında ele alacağız. Ama asıl derdimiz ezilenlerin özgürlüklerine ve haklarına kavuşması sürecidir. Bizler sürecin gereklerini yerine getirmek için anayasal ve yasal gereklerini yapmak için hükümete baskı yaparken sadece Kürtlerden bahsetmedik. Herkesin eşit onurlu bir gelecek için. Başbakan ne yasa ne anayasal güvence koyabildi. Çözüm süreci kavramı üzerinden sürecin yürümeyeceğini Başbakanın bilmesi lazım. Bunu ağzına alarak siyasi rantını yiyerek barış getiremezsiniz."

ÇÖZÜM SÜRECİNDE İLERLEME DEĞİL ESKİYE DÖNÜŞ VAR

"Heyetimiz adaya gidişte ciddi dirençlerle karşılaşıyor. Geçen hafta yapılacak görüşmeler makul olmayan gerekçelerle gerçekleşmedi. Tereddütlere sahibiz. Önümüzdeki hafta da heyetimiz gidemezse tam 50 gündür İmralı'dan haber alamıyor olacağız. Önümüzdeki haftadan sonra görüşme süreci kesilmiştir diyeceğiz. Sayın Öcalan'ın sağlığından ve can güvenliğinden kuşkuluyuz diyeceğiz. İlerleme yerine eskiye dönüş var. Bu kadar ciddiyetsiz yaklaşımla 'bu ülkeye barış getiriyoruz' diyerek, bu süreci asla yürütemeyeceğini hükümetin görmesi lazım. Bizler heyetlerimiz dışında gazetecilerin, aydınların gitmesini beklerken heyetimiz ciddi engelle karşılaşıyor. Kiminle yürüteceksiniz bu süreci? Çıkıp açıklama yapmanız lazım"

BİZ DE TEK TARAFLI YÜRÜTECEĞİZ!

"Bizler tek taraflı inşa sürecini başlatacağız. Tek taraflı hak ve özgürlüklerimize dair ne varsa onları pratikleştireceğiz. Hükümetten beklemeyeceğiz. Madem hükümet bir kaygı duymuyor, o halde biz de tek taraflı yürüteceğiz. Nasıl olacağını da herkes görecek. Bu ülkenin özgürlüklerden korkmadığını göstereceğiz. Anadilde eğitimden işsizliğe, kadın haklarından çevre sorunlarına kadar kendi özgünlüğünü ve özgürlüğünü yaratma gayreti içinde olacağız. Kendimizi evrensel hukukun geldiği normlar bizim için bağlayıcıdır. O bizim için referanstır. AİHS bizim için referanstır. Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Özerklik Şartı referanstır. Bunlardan doğan tüm haklarımızı yerel yönetimlerimizle, STK'larla, halkımızla hayata geçireceğiz. Korkulacak bir şey olmadığını, tersine sürecin ilerlemesinde bu olduğunu göstereceğiz. Hükümet ne yapar kendisi bilir. Anayasal ve yasal reformlarla desteklerse iyi bir şey yapmış olur. Yerinde sayarsa barışın teminatı olarak BDP ve HDP olacaktır. AKP bunun dışında kalacaktır"

'GEÇMİŞTE HENDEK KAZANLAR HENDEĞİN ALTINDA KALDI'

"Hendeklerin kazılması, halen ambargonun uygulanması, insanı yardımın gönderilmesinde sıkıntılar çıkarılması, radikal grupların desteklenmesi, işte çözüm sürecini dinamitleyen temel hatalardan biridir. Bu politikayı hayata geçirenler, hendek kazanlar kendileri o hendekte kaldılar. Özgürlük yürüyüşünü durduracak hendeği yapan mimarı görmedi dünya. Rojava ve özgürlük yürüyüşünü durduramaz."

KDP'YE HENDEK UYARILARI

"Hendekle değil halkların birliğiyle çözüm sağlamalıdır. Hendek kazılarak bir halkın, bir sistemin güvenliği sağlanamaz. Yanınızdaki halkla doğru temasla sağlayabilirsiniz. Onun dışındaki her tedbir ayrı sorunlar yaşatır. Özellikle KDP'nin de ileride karmaşık problemlere yol açacağını görmelerini temenni ediyoruz. Güney Kürdistan'a, halkına ve ulusal birliğe fayda getirmeyecek. Güney Kürdistan halkı bu politikaların içinde olmamıştır. Herkes halkın iradesini esas alan ulusal birlik konusunda çaba sahibi olmalıdır. Buradan KDP yöneticilerine, hepimize zarar verdiğini söylemek istiyoruz"

BDP-HDP TARTIŞMALARINA SON NOKTA

"Bizler kadim halklar, medeniyet temsilcileri olarak bir arada eşit adil yönetimle yaşama fırsatına her zamankinden daha fazla sahibiz. Ortadoğu ve Mezopotamya halkları olarak barış içinde yaşamanın kalıcı projelerini üretmek zorundayız. Çok dilli, inançlı toplumun doğasına aykırı tekçi, ırkçı anlayışları kabul etmek zorunda değiliz. On binlerce yıllık tarihsel birikimimize güvenerek bir gelecek kurma dışında alternatifimiz yok. Siz ari bir Kürt toplumu yaratmak istiyorsanız geri kalan kimlikleri yok etmek zorundasınız, ari bir Türk toplumu yaratmak istiyorsanız geri kalan kimlikleri yok etmek zorundasınız. Sadece Müslümanlardan oluşan toplum istiyorsanız geri kalan inançları yok etmek zorundasınız. İşte tekçi sistemlerin bunun dışında alternatifleri yoktur. O nedenle coğrafyamız bu ulus devlet modelinin ırkçı acılarını çekiyor. Ezen ulusa da ezilen kesimlere de asla huzur mutluluk getirmedi. Yönetimler kendi halkına barış getiremedi. Bütün kültürleri, inançları, kimlikleri tek potada eritme girişimleri faşizmden başka bir şeye yol açmadı. Yüz yıllardır yaşanan savaşların egemenlik yarışlarının yol açtığı soykırım ve katliamlar insanlık onurunun ayaklar altına alınmasına neden oldu. Bu topraklarda tarih boyunca var olmuş tüm medeniyetlerin miras bıraktığı ortak vatandır. Hz. Musa'dan Hz. Davud'a, Hz. İsa'dan Hz. Muhammed'e tüm mirasa saygı duyarak yaşayacağız. Hz. Ali'nin cesaretiyle Hz. Ömer'in adaletini unutmayacağız. Direniş geleneklerini anlamaya çalışacağız. Haksızlıklara karşı canını ortaya koyan Denizleri, Mahirleri, İbrahimleri, Mazlum Doğanları yaşatarak kardeşliğimizi pekiştireceğiz"

'DEMOKRATİK ULUS, ORTAK VATAN İÇİN HDP'

"Eşit, adil bir yaşamı inşa mücadelesinde hep birlikte omuz omuza olacağız. Birlikte ağlayacağız ki birlikte gülelim. Ötekini ezerek kazanılacak şeyin özgürlük olmadığını asla unutmayacağız. İnsan kimliğimizden ayrılmadan hareket edeceğiz. Bunları yapabilmenin tek yolu, bu düşünceye sahip insanlarla birlikte mücadele yürütmekten geçer. Demokratik ulus, ortak vatan ancak bu şekilde huzurlu bir cennete dönüşebilir. Birlikte çalışacağız. Ortak bir partimiz var. Onun adı Halkların Demokratik Partisi HDP'dir."

HDP İÇİN ÇAĞRI

"Bizler seçilmişler olarak halklarımıza verdiğimiz sözün gereği olarak ortak mücadeleyle ortak vatan inşa etmenin kardeşçe adil yaşamın gereği olarak milletvekilleri olarak önümüzdeki haftadan itibaren HDP çatısı altında grup faaliyetlerini yürütme kararı aldık. Ezilenleri daha doğru bir temsille, ortak sesi haline getirmeyi hedefleyeceğiz. Bu karar BDP'yi feshedip HDP'ye geçiş olarak algılanmamalı. BDP, daha çok yerel sorunların, ekonomik, sosyal, eğitim, sağlık gibi sorunların çözümü için çaba harcayacak. Bu şekilde siyasi mücadelesine devam edecek. BDP'nin tümüyle HDP'ye katılımı, feshetmesi söz konusu olmayacak. Önümüzdeki haftadan itibaren vekiller olarak Meclis grubunu kuracağız. Yapılacak tartışmaların, eleştirilerin, önerilerin bu tarihsel misyonu ve hedefleri, bu stratejik çalışmayı büyütmeye dönük olması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Bunun dışındaki çabalar kendi ütopyamızı ve taleplerimizi görmezden gelme olur. Tüm partililerimizden, dostlarımızdan özellikle ricamızdır. Artık HDP'yi büyütmeli, halkların ortak partisi haline getirme, ezilenlerin ortak cephesi haline getirmeliyiz. HDP'yi daha güçlü sahiplenmeye çağırıyorum."

  • Yorumlar 9
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89