• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

Demirtaş: 'Darbecileri 14 yıl kucağınızda büyüttünüz'

Demirtaş: 'Darbecileri 14 yıl kucağınızda büyüttünüz'
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Gazi Mahallesi Şehir Parkı’nda düzenlenen “Darbelere hayır, demokrasi hemen” mitinginde konuştu.

On binlerin katıldığı mitingde konuşan Demirtaş, OHAL ilanına tepki göstererek, “Darbeye karşı Kenan Evren yasaları ile mücadele edilmez” dedi.

Hükümete seslenerek, “Şırnak’a, Sur’a gönderdiğiniz tank ve topların başındakilerin hepsi darbeci çıktı” diye hatırlatan Demirtaş, “Bu darbecilerin tanklarının, toplarının karşısında ilk biz Sur’da, Cizre’de durduk. Biz tankların önünde durduğumuzda bu generaller kahramandı, biz haindik. Daha bir kaç ay önceydi” diye konuştu.

Demirtaş’ın konuşmasından satır başları şöyle:

“Demokratlığınızı belirleyen şimdi yaptıklarınızdır”

“Askeri cuntaya karşı çıkmak demokratik olmak için gereklidir ama sadece karşı çıkarak demokrat olmuyorsunuz. Darbe tehlikesi ortadan kalktıktan sonra ortaya koyduğunuz tutum demokrat olup olmadığınızı belirler. Sağcısı da solcusu da darbeye karşı çıkar. Demokrat olup olmadığınızı belirleyenler şimdi yaptıklarımızdır.

“Darbecileri 14 yıl kucağınızda büyüttünüz”

“Nelerin darbeye yol açtığını tartışmazsak, yeniden bu darbe teşebbüsleri ortaya çıkacaktır. İşte bugünkü iktidarın anlamak istemediği budur. Kenan Evren’in anayasasından kurtulmak yerine, yargıyı elinize geçirmenin hesabını yaptınız.

“Siz MGK toplantısı yapıyorsunuz ya o darbe ürünüdür işte. Bu ya saflıktır ya da gözü dönmüşlüktür. Darbe ile mücadele mi etmek istiyorsunuz biz yanınızdayız. İlk başta o MGK’yı terk edin. Darbecileri 14 yıl kucağınızda büyüttünüz, haberiniz olmadı.

“OHAL darbeci zihniyetin ürünüdür”

“OHAL darbeci zihniyetin ürünüdür. Sen nasıl bir darbe ile mücadele yöntemi ortaya koyuyorsun da OHAL’i devreye sokuyorsun?

 

"Onlar darbe yapsaydı OHAL ilan edecekti, işkenceler yapacaktı, AİHS’i askıya alacaklarını duyuracaklardı. Bunlar da aynısını yapıyor. Bu şekilde darbe ile mücadele edilir mi? Darbe ile mücadele etmek hukukla olur.

“Demokrasi ve özgürlükleri geliştirelim”

“Darbe ve cuntaya karşı gerici uygulamalarla mücadele edilemez. Toplumdaki kutuplaşmayı tetikleyecek üslupla darbe ile mücadele edemez. Madem ki bu toplum el ele vermeye başladı, gelin bunu fırsata çevirelim. Demokrasi ve özgürlükleri geliştirelim. Buradan ucuz hesap ve kurnazlıklar peşinde koşulmamalıdır.

“Cizre’de, Sur’da tankların karşısında duran bizdik”

“Bak, Cizre’ye gönderdiğiniz toplar, tanklar; Şırnak’a, Sur’a gönderdiğiniz tank ve topların başındakilerin hepsi darbeci çıktı. Kim gönderdi? Davutoğlu’nu hatırlayan var mı? 4C sözleşmesi ile işten çıkardılar.

“Cumhurbaşkanı ne diyordu? “Uzaktan atışla bütün şehri yok edin” diyordu. Biz ne yapıyorduk, tankın önünde duruyorduk. Bu darbecilerin tanklarının, toplarının karşısında ilk biz Sur’da, Cizre’de durduk. Biz tankların önünde durduğumuzda bu generaller kahramandı, biz haindik. Daha bir kaç ay önceydi.

“Bizim üzerimize tankı süren sizdiniz”

“Erdoğan’ın kulağına bunlar fısıldadı; “Tankla, topla bunları bitiririz” dediler. Anlatmaya çalıştık; “Ülke adım adım tehlikeye gidiyor” dedik. Bizim üzerimize tankı sürdünüz.

“Bir ay önce bu kitle alanlara çıktığında ücretsiz su dağıtmıyordunuz, ücretsiz su sıkıyordunuz. Kimse özür diledi mi sizden? Gülen için bunlar meydanlarda ağlıyordular. Biz siyaset alanında olmayalım diye her şeyi yaptılar.

“Cumhurbaşkanı halkın önünde özeleştiri vermeli”

“Darbe ile yüzleşmek için bunları konuşmak zorundayız. Ülkenin cumhurbaşkanı, yöneticileri halkın önüne çıkıp, özeleştiri vermek zorundalar. “Bunları biz buraya getirdik” demeleri lazım.

“En çok oy alanları rektör yapmadılar, kendi istediklerini zorla üniversitelerin başına getirdiler. Şimdi de gözaltına alıyorlar. Fethullah Gülen’in duasını almayanları savcı hakim yapmadılar. Unuttuk mu o günleri?

“En az on defa anlattım bunları. “Siz bizi tutukluyorsunuz ama bunlar size darbe yapıyor” dedim. Öcalan anlata anlata dilinde tüy bitti.

“Bazıları idam diyebilir ama toplum barış, müzakere istiyor”

“Meydanlarda, alanlarda duygusallıktan, gruplar “idam istiyoruz” diyebilirler,  sen bir de geri kalan kesimi dinle. Geri kalan kısmı da barış, müzakere istiyor.

“Radikal IŞİD kafalıların söylemlerine fırsat vermeyeceksin. Provokasyona gelmemelisin. Sokağa çıkan gruplar, CHP’li, MHP’li, HDP’li gruplar düşüncelerini açıklamakta özgürdür. Nasıl dün cemaatle kol kola girmek sizi bu hale getirdiyse, bugün IŞİD’lilere dikkat etmelidir AKP’liler.

“Öcalan’la görüşmelerin önünü açın”

“15 Temmuz gününe kadar yapılan hataları bir bir masaya yatırabiliriz. Halk bizden barış istiyor. Öcalan ile görüşmeleri engelleyeceğine görüşmelerin önüne açın. Yeni bir demokratik fırsatın önünü açmalıyız. Konuşarak, yeniden çözüm sürecine dönerek, diyalogu kurabiliriz. Herkes yeniden gelişmeleri masaya yatırmak zorundadır.

“Darbeye karşı Kenan Evren yasaları ile mücadele edilmez”

“OHAL süreci uzatılmamalıdır. Madem OHAL’i devlete karşı ilan ettiniz, halka da barış ve demokrasiyi ilan edin de inanalım. Sokaklar muhalefete kapatılırsa sadece iktidara taraf olanlara açılırsa buda tutarsızlıktır. Bunu yaparsanız o zaman darbeye karşı olanlar da, saraya karşı olanlar da alanlara çıkar.

“Ben darbecilerle mücadele ediyorum” adı altında cemaat sempatizanlarını da mağdur edersen yanlış yaparsın.

“Basın yayın organları üzerinde topyekün bir yasaklamaya gidilme ihtimali vardır. Buna karşı dikkatli olunmalıdır.

“Gözaltı süresinin 30 güne çıkarılması zaten bir işkencedir. Darbeye karşı Kenan Evren yasaları ile mücadele edilemez. Derhal bu yanlıştan vazgeçelim.

“Hürşit Külter nerede?”

“Cizre’de, Sur’da, Nusaybin’de işlenen suçları hangi siyasetçilerin eliyle yapıldığı ortada. O kentleri yakıp yıktınız da, 40 bin darbeciyi bir gecede bulabildiniz de, Şırnak’ta kaybedilen Hurşit Külter arkadaşımızı aylardır bulamadınız.

“Gelin toplumsal bir uzlaşıda bulunalım”

“Gelin toplumsal bir uzlaşıda buluşalım. Kürt sorununda silahsızlanmaya, barışa gidecek ortamı yaratalım. Gelin bu ülkenin işçilerine, emekçilerine özgürlüğünü verebilelim. Gelin bunu yapalım ki bu ülkede darbelerin olmayacağını tüm dünyaya anlatalım.

“Özgürlük isteyen herkesle omuz omuza yürümeliyiz. Bizler İzmir’de, Diyarbakır’da alanlara çıkarak, demokratik haklarımızı almaya devam etmeliyiz.

“Bizim AKP’ye oy vermiş kişilerle sorunumuz olamaz. AKP’lilerden farkımız var. O sadece AKP’yi korumak istiyor, biz ise tüm Türkiye’yi korumak istiyoruz.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89