• BIST 9524.59
  • Altın 2522.367
  • Dolar 32.5815
  • Euro 34.6471
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 5 °C

Davutoğlu'ndan İsrail'e Gazze eleştirisi

Davutoğlu'ndan İsrail'e Gazze eleştirisi
CNN:Türk Dışişleri Bakanı Gazze nedeniyle israil'i eleştirdi.

CNN - Türkiye'nin Dışişleri Bakanı, pazar günü CNN'e verdiği özel bir mülakatta, Türkiye'nin, İsrail'i, planlı bir NATO tatbikatından, kısmen, Ankara'nın eleştirdiği, İsrail'in yaklaşık olarak bir yıl önce Gazze'deki saldırısı nedeniyle çıkardığını belirtti.

İsrail ordusunun açıklamasına göre, Türk hükûmeti katılımcı ülkeler listesini değiştirmeye karar verdi ve İsrail'i dışladı. Bir ABD büyükelçilik temsilcisinin tatbikatın ertelendiğini söylemesine rağmen bu kararın sonucu olarak NATO tatbikatı fiilen iptal edilmiş oldu.

Türkiye'nin İsrail'i neden dışladığı sorusuna cevaben, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Biz Gazze'deki durumun düzelmesini ve konunun yeniden diplomatik alana getirilmesini umut ediyoruz. Böylece Türk-İsrail ilişkilerinde de yeni bir hava yaratılmış olacak. Ancak mevcut durumda şüphesiz bu yaklaşımı, İsrail'in yaklaşımını, eleştiriyoruz" dedi.

Daha önce Türk Dışişleri Bakanlığının bir açıklamasında, "Anadolu Kartalı tatbikatının, siyasi değil, teknik bir nedenle ertelendiği" bildirilmişti.

Davutoğlu, Türkiye'nin "ilgili bütün taraflarla görüşmelerin ardından, NATO tatbikatı yerine, artık ulusal bir askerî tatbikat gerçekleştireceğini" belirtti.

Türkiye'nin yanı sıra NATO müttefikleri olan ABD ve İtalya'nın da tatbikatlara katılması planlanmıştı. Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına atıfta bulunan İsrail'in Haaretz gazetesine göre, her iki ülke de İsrail'in çıkarıldığını öğrendikten sonra birliklerini tatbikattan çekti.

ABD'nin Ankara'daki bir sözcüsü, sadece, Birleşik Devletler ve müttefiklerinin tatbikatı ertelediğini belirtti. Elçilik Sözcüsü Bayan Deborah Guido, "Biz buna iptal değil, bir erteleme olarak bakıyoruz." dedi.

Türkiye, İsrail'in Orta Doğu'daki Müslüman müttefikidir ve iki ülke son 10 yılda yakın askerî ve ekonomik ilişki içinde olmuştur. Ancak, aralık ve ocak aylarındaki Gazze saldırısıyla ilgili Türkiye'nin şiddetli eleştirileri sonucunda gerginlik ortaya çıkmıştı.

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdogan, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'i, altı haftalık savaş sırasında çocukları öldürmekle suçladıktan sonra İsviçre'nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Forumu'nu terk etmişti.

Birkaç yıl aralıklarla havacılıkta uluslararası iş birliğini güçlendirmek için yapılan Anadolu Kartalı tatbikatı bu yıl 12-23 Ekim arasında yapılacaktı.

Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89