• BIST 9587.59
  • Altın 2489.077
  • Dolar 32.5349
  • Euro 34.867
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 5 °C

Davutoğlu: 'Humeyni gibi dönecekti'

Davutoğlu: 'Humeyni gibi dönecekti'
Başbakan Davutoğlu, 2013’te Fethullah Gülen ile yaptığı son görüşmeyi anlattı.

Başbakan Davutoğlu, 2013’te Fethullah Gülen ile yaptığı son görüşmeyi anlattı. Davutoğlu, görüşmede Gülen’e son kez ‘dön’ çağrısı yaptıklarını belirterek, "Aralık ayında yapılacaktı darbe, Humeyni’nin İran’a döndüğü gibi dönecekti" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Eylül 2013’te yani 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan üç ay önce ABD’de Pensilvanya’da Fethullah Gülen’le yaptığı ve Cemaat'e yakın medya organlarında son günlerde gündeme getirilen görüşmenin detaylarını Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila ve Ankara Temsilcisi Serpil Çevikcan'a anlattı.

Gülen’i, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile o tarihte Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan’ın bilgisi dahilinde ziyaret ettiğini belirten Davutoğlu, “Elimizde istihbarat raporları var, neyi hedeflemekte olduklarını görüyorduk. Dışarıda ne çevirmekte olduğunu biliyorduk. Son bir hamle, çağrı yapmak istedik. Fırtına gelir ya, hissedersiniz. Meşruiyet çizgisi içinde kalınması ve Türkiye’ye dönmesini istedik” dedi.

Erdoğan’ın 2013 yılı Mayıs ayında Gülen’e “dön” çağrısı yaptığını anımsatan Davutoğlu, “Bunu iyi niyetimizle yaptık, sivil toplum alanında tutabilir miyiz diye yaptık. Yurtdışında örgütlenerek başka istihbarat ya da dış ülkelerin tesiri altında olan bir yapıya dönüşmüş olmaları konusu vardı. Onun için Türkiye’ye davet ettik” dedi. Gülen’in kendisine “Şimdi vakti değil” yanıtı verdiğini belirten Davutoğlu, “Bugün anlıyorum ki, ‘Şimdi değil’ demekle Aralık ayındaki darbeyi bekliyormuş. Humeyni’nin İran’a döndüğü gibi dönecekti” diye konuştu.

'Neyi hedeflediklerini görüyorduk'

Davutoğlu 'Sizin de Pensilvanya'ya gittiğiniz haberleri yapılıyor" hatırlatmasına yanıt verirken, devletin gizli işleri hariç gizli hiçbir şey yapmadığını söyledi:  

"2013 yılında Eylül ayında BM Genel Kurulu’na gittiğimizde, Başbakanımızın (2013’te Başbakan olan Erdoğan), Cumhurbaşkanımızın (2013’te Cumhurbaşkanı olan Gül) bilgisi dahilinde gittim, doğrudur. Fethullah Gülen ile 2 veya 3 kere karşılaştım. Ondan önceki son karşılaşmam da 1995 yılında sempozyumda tebliğ sundum, kendisi teşekkür etti, o kadar. Son bir kez, gidişatın kötüye doğru gitmekte olduğunu biliyorum. Elimizde istihbarat raporları var. Ne yapmakta, neyi hedeflemekte olduklarını görüyorduk."

"Şimdi vakti değil dedi"

Davutoğlu, birkaç saat süren görüşmede Gülen'e dön çağrı yaptığını ancak 'şimdi vakti değil' yanıtı aldığını anlattı:

"Açık ve net mesajımızı onlara son bir kez, açıkçası vermek istedik. Birkaç saat görüştük, son bir çağrı ile meşruiyet çizgisi içinde, sivil toplum ya da cemaat yapısı içinde kalınması ve bunun için de Türkiye’ye dönmesini istedim. Cumhurbaşkanımız 2013’ün Mayıs’ında Gezi olayları oldu, Mayıs’ta ‘gel diye’çağrı yapmıştı. Çünkü dışarıda ne çevirmekte olduğunu ve hangi yabancı unsurların tesirinde olduğunu bildiğimiz için Türkiye’ye gelsin istedik. Bu bir testti, sınavdı. Kendisi ‘şimdi vakti değil’ dedi. Her ne surette olursa olsun, hükümete karşı, devlete karşı bir tavır içinde olmayacağını söyledi. Ak Parti’ye karşı da tavır içinde olmayacağını söyledi."

"Son bir hamleydi"

Başbakan Davutoğlu, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın iddialarına tepki gösterdi. "Onlar kaydetmeye meraklı, neyse kayıtları çıkarsınlar. Hayatta yalan söylemedim. Ekrem Dumanlı denilen kişi beni tehdit ediyor, ‘Yedi, içti’ diyor. Biz yemeğe mi gitmişiz? Son derece saygılı karşıladılar. Saygı ifade ettiler." diye konuştu.

Görüşmede Cemaat'in yayın organlarının Suriye konusunda rejim ağzıyla yayın yaptığını söylediğini belirten Davutoğlu, "Şunu da söyledim; ‘büyük bir birikim, insan birikimi var bürokraside, ama yanlış işlerle bunu kimse harcamamalı, yanlış iş yapmamalı’ dedim. Meşruiyet zeminine çağrı için son bir hamleydi. Eğer o gün dediklerimizi dinleselerdi bugün meşruiyet sınırları içinde kalsalardı ve çekilselerdi sivil toplum alanına iddia ettikleri gibi eğitim alanına çekilselerdi, istihbaratçılık yapmaktan, devlete nüfuz etmekten kaçınıp doğru dürüst birçok diğer yapı gibi kendi doğasında seyreden bir sivil toplum olsalardı şu anda ne Türkiye devleti zarar görürdü ne yaptıkları faaliyet zarar görürdü ne de bu gereksiz süreçler yaşanırdı." ifadelerini kullandı. 

"Humeyni gibi dönecekti"

Davutoğlu, Gülen ile son görüşmesini nasıl yorumladığını "Bunların niyeti, o zaman fark ettim ki ‘şimdi değil’ demekle zamanı bekliyordu. Aralık ayında yapılacaktı darbe, neredeyse Humeyni’nin İran’a döndüğü gibi dönecekti. Şimdiki yorumum bu." diye anlattı. Görüşmeyi Suriye için Esed ile yaptığı görüşmeyle de kıyasladı:

"Tabiri caizse Esad’a da gittim son bir uyarı için Ağustos 2011’de. Esad da dinleseydi bu duruma düşmezdi. Son bir hamle yapıyorsunuz iyi niyetle, acaba meşruiyet çizgisine gelir mi, diye. Acaba bir şey korunabilir mi, diye. Ben halkına zulmetmesin diye gittim Esad’la da görüştüm. Ülkesine, devletine ihanet etmesin diye gittim Fethullah Gülen’le de görüştüm. Ne farkı var ikisinin? Bu olaylardan ülke zarar gördü. Böyle bir durumda devlete meydana okundu mu iki şeyden biri ayakta kalır, ikisi birden ayakta kalmaz. Ya meşruiyet ayakta kalır ya da cuntacı, vesayetçi faaliyetler birilerini tasfiye eder. Onlar bizi tasfiye etmeye çalıştılar." 

Cemaat'e KCK benzetmesi

Başbakan Davutoğlu, hafta sonunda yaşanan tahliye krizini de hatırlattı. "Tahliye kararını veren 32. Asliye Mahkemesi kime hesap veriyor? Yargı bağımsızlığı ile yargı tarafsızlığı karıştırılıyor. Bunun açık adı yargıda Cuntalaşmadır. Dışarıda bunlar  adına karar veren bir imam var. Dışarıdan biri talimat veriyor, KCK gibi. 27 Mayıs öncesi cuntalaşma gibi. Sivil toplum görüntüsünü terk ediyor, bürokrasi üzerinden devleti kontrol altına almaya çalışıyor." dedi. 

Davutoğlu, Cemaat'in sistematik bir mücadele içinde olduğunu, "Biz hâlâ güçlüyüz, buradayız" mesajı vermeye çalıştığını söyledi. (Milliyet)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89