• BIST 9704.31
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 11 °C

Cumartesi Anneleri: 600 hafta büyük bir ayıp

Cumartesi Anneleri: 600 hafta büyük bir ayıp
Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı'nda başlattıkları oturma eyleminin 600'üncü haftasında bir araya geldi.

Aralarında milletvekilleri, siyasi parti ve sendika temsilcileri, pek çok aydın ve sanatçının yer aldığı binler 600. haftada "Gözaltında kayıpların akıbeti açıklansın, kaybedenler yargılansın, bir daha hiç kimse gözaltında kaybedilmesin" dedi.

'BAŞKA ÇOCUKLAR ÖLMESİN DİYE'

1995 yılında gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın annesi Emine Ocak "22 senedir ben burada oturuyorum. sadece Hasan için oturmuyorum, başka gençler ölmesin başka çocuklar ölmesin diye" dedi. Yine gözaltında kaybedilen Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız da 600 haftadır burada olduğunu belirterek "Böyle giderse bir 600 hafta daha burada otururuz" diye konuştu.

cumartesi-anneleri-5.jpg

1995'te gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun'un kızı Besna Tosun da gözaltında kaybetmenin çok ağır bir suç olduğuna dikkat çekerek 600 haftadır bu meydanda yakınlarının akıbetini soruyor olmalarının bu ülke için çok büyük bir ayıp olduğunu söyledi.

Tosun, Cumartesi Annelerinin bu meydanda ilk oturmaya başladığı zamanlarda yüz binlerin onlara destek vermesi gerektiğini vurgulayarak "Hesap sorsaydık bugün burada hâlâ yakınlarımızı soruyor olmazdık. Annelerimiz '90'larda bu meydanda saçlarından sürüklendiklerinde korkmadılar. Geri adım atmadılarsa bizim korkmaya şansımız yok" dedi.

cumartesi-anneleri-4.jpg

Eyleme Arjantin'den 'Plaza De Mayo anneleri' de ses kaydı yollayarak destek verdi. Eylemde kayıplarını arayan ve akıbetlerini öğrenemeden hayatlarını kaybeden kayıp yakınlarının da adları okunarak, onlara selam yollandı.

'TALEPLERİMİZ AÇIK VE NET"

Basın açıklamasını, 1993'te Urfa Siverek'te kaybedilen Hüseyin Taşkaya'nın kızı Serpil Taşkaya okudu. Taşkaya "Talebimiz açık ve net; gözaltında kaybedilenlerin akıbeti açıklansın. Kaybedenler yargılansın. Bir daha hiç kimse gözaltında kaybedilmesin. 600 haftadır bunun için mücadele ediyoruz. Ama 600 haftadır kayıpların bulunması ve kaybedilenlerin ortaya çıkarılıp cezalandırılmasına yönelik siyasi bir irade ortaya konmuyor" diye konuştu.

cumartesi-anneleri-3.jpg

Taşkaya, "Devletin tüm organları Türkiye'nin hukuk devleti olması karşısında direnç gösteriyor. İktidar, toplumsal sorunları hak temelli çözmek yerine; baskıyla şiddetle yok sayıyor. Hukukun, demokrasinin ve barışın değerlerini egemen kılmak yerine, hukuksuzluğun ve şiddetin bataklığında tüm insanlık değerlerini çürütmek istiyor. Cok sayıda AİHM mahkûmiyetine rağmen, meclis raporlarına rağmen kayıp davaları sonuçsuz bırakılıyor "dedi.

cumartesi-anneleri-1.jpg

Taşkaya, 600. haftalarında devleti yönetenlere seslenerek, "Taleplerimiz bizim yurttaşlık hakkımızdır, bu talepleri yerine getirmek sizin hukukî yükümlülüğünüzdür. Bu yükümlülüğü derhal yerine getirin" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89