• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 6 °C

Çin'de 25 yılın en düşük büyümesi

Çin'de 25 yılın en düşük büyümesi
Çin ekonomisi 2015 yılında yüzde 6,9 büyüdü. Bu oran son 25 yılın en düşük büyüme oranı olarak kaydedildi.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’in 2015 yılına ait ekonomik verilerini açıklayan Çin Milli İstatistik Bürosu, ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYİH) yaklaşık 10 trilyon ABD doları olduğunu belirtti. Çin’in geçen yıl dördüncü çeyrekteki büyümesi ise yüzde 6,8 olarak gerçekleşti. Bunun 2009'daki küresel resesyondan bu yana en yavaş çeyrek dönem büyümesi olduğu ifade edildi. Çin, 2015'in tamamında ise yüzde 6.9 büyüdü. Bu rakam ise, son 25 yılda kaydedilen en yavaş büyüme olarak kayıtlara geçti. 

Bugün açıklanan diğer verilere göre, ekonominin lokomotifi fabrika ve emlak sektörlerindeki yatırımları 2014’e göre yüzde 2,9 azalarak 2015’te yüzde 12 oldu.

Perakende satışlar da yine 2014’teki yüzde 12’lik büyümeden 2015’te yüzde 10,6’ya indi. Çin’deki perakende satışlar, Aralık ayında ise yüzde 11,1, sanayi üretimi de önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.9 artış kaydetti.

Çin liderliği, ticaret ve yatırıma olan bağımlılığı azaltmaya çalışırken, daha çok yurtiçi tüketime dayalı 'sürdürülebilir bir büyüme' hedefliyor. Ancak, son iki yılda iç tüketimin azalması büyük bir işsizliği de beraberinde getirdi. 

Milli İstatistik Bürosu Komiseri Wang Baoan, uluslararası durumun karmaşıklığını koruduğunu, yeniden yapılanma ve yükseltmenin hâlâ yokuş yukarı aşamasında olduğunu, kapsamlı reformların derinleştirilmesinin "yıldırıcı bir iş" olduğunu vurguladı.

Uzmanlara göre Çin, ihracata dayalı büyüme modelinden iç tüketime dayalı büyüme modeline geçiş yapıyordu. Geçişin kolay olmayacağı ve Çin ekonomisinde sorunlar yaşanacağına dikkat çekilmişti. 2015 yılında Çin’in yatırım sektörü ve imalat sanayisindeki yavaşlama, ülke ekonomisinde sert dalgalanmaya neden olmuş, para birimi yuan devalüe edilmiş, bununla birlikte dünyanın en büyük döviz rezervine sahip Çin’in döviz rezervlerinde büyük erime yaşanmıştı. Borsada da hisse senedi satışlarından dolayı 5 trilyon dolarlık bir erime gerçekleşmiş, bu durum dünya piyasalarını da doğrudan etkilemişti.

Çin ekonomisi, son yıllarda küresel ekonomik büyümenin önemli bir lokomotifi olduktan sonra, zayıf ihracatı, fabrika kapasitesi, yumuşak emlak piyasası, yüksek borç seviyeleri, yavaşlayan yatırım ve hükümetin yolsuzlukla mücadele kampanyası ile şu an uzun sureli yavaşlamanın ortasında bulunuyor. Reuters’a göre, bazı piyasa gözlemcileri, Çin’deki reel büyüme seviyesinin, resmi verilerden daha zayıf olabileceğine inanıyor.

1989 yılında Pekin’de yer alan Tiananmen Meydanı'ndaki öğrenci olaylarının kanlı bir şekilde bastırılmasından dolayı Çin’e ambargo uygulanmış ve bu nedenle Çin ekonomisi 1990 yılında yüzde 3,8 büyümüştü. (Al Jazeera)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89