• BIST 8793.17
  • Altın 2239.515
  • Dolar 32.3387
  • Euro 35.0829
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

CHP'den Meral Akşener'e ortak aday ısrarı

CHP'den Meral Akşener'e ortak aday ısrarı
CHP ile İYİ Parti arasındaki görüşmelerden muhalefetin tek ve ortak bir cumhurbaşkanı adayıyla seçime girme arayışı çıktığı öne sürüldü.

24 Haziran’daki erken seçim kararının ardından CHP ile İYİ Parti arasındaki baş döndürücü trafikten muhalefetin tek ve ortak bir cumhurbaşkanı adayıyla seçime girme arayışı çıktı. Adaylığını ilan eden Meral Akşener'in ortak aday için ikna edilmeye çalışılıyor. Akşener ikna edilirse muhalefet, Erdoğan’a karşı tek adayla çıkacağı ileri sürüldü. 

Erdem Gül Cumhuriyet'te yer alan kulis haberi şöyle: 

AKP-MHP ittifakının 24 Haziran’da baskın seçim kararına karşı CHP ile İYi Parti arasındaki baş döndürücü trafikten, muhalefetin tek ve ortak bir cumhurbaşkanı adayıyla seçime girme arayışı çıktı. Adaylığını ilan eden İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, her partinin adayını çıkarması yerine tek bir ortak aday için ikna edilmeye çalışılıyor. Akşener ikna edilirse, parlamento seçiminde değişik ittifak seçenekleri gündeminde olan muhalefet, AKP-MHP ittifakının adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı tek adayla çıkacak.

İktidarın jet hızıyla seçim kararının ardından CHP, seçime girmesinin önünde risk bulunan İYİ Parti ile zamana karşı yarışan bir trafik yürüttü. Kılıçdaroğlu, Akşener’le görüşmesinin ardından dün CHP’li 15 milletvekilinin istifa edip bu partiye katılımını sağlama adımını atarak, İYİ Parti’nin seçime katılımının önündeki engelleri siyaseten aşmasını sağladı. CHP’nin milletvekili hamlesinin ardından YSK’nin İyi Parti’ye seçim vizesi veren kararının açıklandığı saatlerde CHP’li kurmay heyet, Akşener’le bir araya geldi.

AKŞENER'İN ADAYLIĞI CHP'NİN ÖNERİSİNİ ZORLAŞTIRDI 

CHP heyeti, Akşener’le görüşmeye, 15 milletvekilinin bu partiye geçişiyle sağladığı seçime katılım garantisinin “bir pazarlık yerine ortak hareket etmeye yönelik ilkesel zemini oluşturma” adımını sağladıkları yaklaşımıyla gitti.

Kılıçdaroğlu’nun bilgisi dahilindeki görüşmede CHP heyetinin beklentisini, parlamento seçimlerinde yapılacak farklı ittifaklardan daha çok cumhurbaşkanı adayının kim olacağına ilişkin bakış açıları oluşturdu.

CHP, Akşener’e, muhalefet partilerinin ortak bir adaya yönelmesi önerisiyle gitti. Akşener’in, geriye doğru ve 24 Haziran’da seçim kararı sonrası da aday olduğunu açıklaması, CHP’nin önerisini zorlaştıran en önemli unsur oldu.

AKŞENER'İ İKNA ETME ÇABASI

Edinilen bilgilere göre CHP heyetiyle görüşmesinde de Akşener, cumhurbaşkanı adaylığı konusundaki netliğini sürdürdü. Ancak CHP heyeti, görüşmeden ilk turda muhalefet partilerinin tek aday üzerinde anlaşması konusunda Akşener’le görüşmelerin sürdürülebileceği izlenimi ile ayrıldı. Bugünden itibaren muhalefetin önünde yine en fazla birkaç gün sürecek baş döndürücü bir trafik bulunuyor.

Bugün ilk olarak SP lideri Karamollaoğlu, CHP lideri Kılıçdaroğlu ile bir araya gelecek. Bu görüşmede ilk turda ortak aday arayışının ağırlıklı değerlendirme konusu olması bekleniyor. Ardından Akşener’in, muhalefetin tek adayının bulunması ve gösterilmesi konusunda ikna edilmesi için Karamollaoğlu’nun da devreye girebileceği belirtiliyor. İYİ Parti ile SP’nin en yakın ittifak edecek partiler olarak görülmesi nedeniyle Karamollaoğlu’nun Akşener’in tek adaya ikna edilmesi yolunda etkili olabileceği kulislerde konuşuluyor.

BAĞIMSIZ ADAY FORMÜLÜ 

Muhalefet, parlamento seçimlerinde İYİ Parti-SP arasında olabilecek bir ittifak yanında muhalefetin tamamının ittifak içinde olacağı formüller de konuşuluyor. Bu tür büyük ittifaklar üzerinde cumhurbaşkanı adayının tek ortak isim olması ağırlık kazanıyor. Akşener’in ikna edilmesi halinde muhalefetin önündeki cumhurbaşkanı adayı konusundaki iki seçenek şöyle:

* Tüm partiler ortak aday gösterir. Muhalefet partileri bir araya gelerek belirledikleri bir ismi ortak aday olarak açıklar. Parlamento seçimlerinde tek tek partilerin kampanyalarıyla birlikte ortak cumhurbaşkanı adayı için de kampanya yürütülür. 

* Tek ortak aday bağımsız çıkar. Bu durumda muhalefet partilerinin hiçbiri aday çıkarmaz. Bağımsız aday, parlamenter sisteme dönülmesi, kuvvetler ayrımının oluşturulması başta olmak üzere muhalefet partilerinin üzerinde birleşeceği ilkeleri ilan eder. Parlamento seçimlerinde her parti kendi kampanyasını yürütür ve bağımsız aday için oy ister.

GÜL'ÜN İSMİ VAR 

Muhalefetteki bu arayış ve trafikler içinde 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda en çok merak edilen isim konumunu kazandı. Partiler arasındaki görüşmelerde Gül’ün ismi gündeme gelmedi. Ancak kulislerde ortak aday noktasına doğru gidilmesi halinde Gül’ün durumuna ilişkin olarak, kendi kişisel tercihinin hiç bilinmemesi de dikkate alınarak, “Adaylığına ilişkin olasılık yüzde 50’nin altında. Ama yine de var” yorumları yapılıyor. (Artı Gerçek)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89