• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 4 °C

CHP ve HDP: ‘YSK Halk oylamasına gölge düşürdü’

CHP ve HDP: ‘YSK Halk oylamasına gölge düşürdü’
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Sözcüsü Osman Baydemir, Yüksek Seçim Kurulu’nu halk oylaması sonucuna gölge düşürmekle suçlayarak, mevcut sonuçta anayasa değişikliğinin toplumsal uzlaşmayı temsil etmediğini açıkladı.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, CHP Merkez Yönetim Kurulu toplantısı ardından kameralar karşısına geçti.

Kılıçdaroğlu “Eşit olmayan koşullarda bir referandum gerçekleştirdik. Koşullar eşit olmamasına karşın demokrasiye sahip çıkmak için elimizden gelen her çabayı gösterdik. 80 milyonun anayasası olacak o yüzden toplumsal uzlaşma belgesidir anayasalar diyorduk. Bu referandum bir gerçeği ortaya çıkardı, toplumun en az yüzde 50'si buna 'Hayır' diyor. Dolayısıyla bu değişiklik ve onun oluşturduğu bütün anayasa bir anlamda toplumsal uzlaşı belgesi olması niteliğini yitirmiş durumda. Bu gerçek önümüzde dururken siyaset kurumuna bir görev düşüyor. Anayasayı bir toplumsal uzlaşı belgesine dönüştürmek. Bu Türkiye'yi hem içeride, hem dışarıda güçlendirir. Bu çağrıyı yapmayı da bir partinin genel başkanı olarak yapmayı görev sayıyorum” dedi.

Parlamentolarca yapılan yasalara uyulması zorunluluğunu ve hukukun üstünlüğü ilkesini anımsatan Kılıçdaroğlu, yasalara uyulmadığında hukuk devleti kavramının yara aldığını söyledi. “Yüksek Seçim Kurulu, bu referandumu tartışmalı hale getirdi” diyen Kılıçdaroğlu, mühürsüz zarf ve oy pusulalarını geçerli kabul etmenin yasa dışı olduğuna ilişkin şu bilgileri verdi:

​HDP: ‘Referandum henüz bitmemiştir’

HDP Parti Sözcüsü Osman Baydemir ise, saat 21’de kameralar karşısındaydı ve yasal itiraz süreçlerini devem ettireceklerini ifade etti. Baydemir, “Her şeyden önce anayasa bir toplumsal sözleşme mutabakat metnidir. Bu saat itibariyle ortaya çıkan sonuç, bir toplumsal mutabakatın oluşmadığının net bir göstergesidir. Referandum kampanyasının başladığı günden bugüne gerçekleşen 65 sayfalık ihlal raporunu önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağız. YSK’nın verileriyle Anadolu Ajansı’nın verilerindeki çelişkidir. YSK’dan bize gelen bilgiye göre sandıkların yüzde 91’i açıldı yani daha yüzde 9’u açılmadı. Hal böyleyken AA sandıkların yüzde 99’unun açıldığı gibi bir algı operasyonuyla seçim sonucuna gölge düşürmektedir. Hukuken, ahlaken bir ajans sonucu belirleyemez. Sonucu YSK belirler. YSK bütün partilere, ajanslara saniye saniye online aktarmak zorundadır ama gün boyu kesintiler olmuştur. Bu da kaygıları arttırmaktadır” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89