• BIST 9544.47
  • Altın 2488.081
  • Dolar 32.5206
  • Euro 34.8251
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 6 °C

CHP heyeti Önderoğlu, Fincancı ve Nesin'le görüştü

CHP heyeti Önderoğlu, Fincancı ve Nesin'le görüştü
CHP milletvekilleri, Erol Önderoğlu, Şebnem Korur Fincancı ve Ahmet Nesin ile yaptıkları görüşme notunu basınla paylaştı.

Özgür Gündem gazetesiyle dayanışmak için bir günlüğüne nöbetçi genel yayın yönetmenliği yaptıkları gerekçesiyle tutuklanan TİHV Başkanı ve Gazetemiz Yazarı Şebnem Korur Fincancı, Yazar Ahmet Nesin, Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu’yu CHP heyeti ziyaret etti. Tutuklamalarla topluma gözdağı verilmek istendiği ifade edilirken, buna karşı mücadelenin ifade özgürlüğü önündeki engellerin kalkması için bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

CHP’nin Cezaevleri İnceleme ve İzleme Komisyon Sözcüsü Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, İstanbul Milletvekili Selina Doğan ile Muğla Milletvekili Nurettin Demir’den oluşan heyet Bakırköy ve Metris cezaevlerinde, Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği yaptıkları için tutuklu bulunan Erol Önderoğlu, Şebnem Korur Fincancı ve Ahmet Nesin ile yaptıkları görüşme notunu basınla paylaştı.

Görüşmede kendileri için cezaevi koşullarının iyileştirilmesini istemediklerinin altını çizen Önderoğlu, Korur Fincancı ve Nesin, eğer olacaksa, tüm cezaevlerindeki tutuklu ve mahkumların koşullarında iyileştirme yapılması gerektiğini ifade ettiler.

‘HUKUKA AYKIRILIK DAYANIŞMAYI ARTIRIR’

Görüşmede Erol Önderoğlu “Toplumsal muhalif tabanı hedef alan ve herkesi baskılayan sistemli bir kalkışma olduğuna” dikkat çekti. “Bizim gibi bilinen insanlar alınarak muhalif kesime açık bir gözdağı veriliyor” diyen Önderoğlu, şunları söyledi: “İddianameler aynı ama mahkeme heyetlerinden farklı kararlar çıkıyor. 18 Mayıs günü Nöbetçi Yayın Yönetmenliği yaptım. Bahsedilen haberlerde haberi yazanın ismi olmadığı için künyede bizim adımız yazıyordu bizi tutukladılar. Burada bizim geçirdiğimiz her bir günün, dışarıdaki demokratların gördüğü baskı ve ifade özgürlüğünün önündeki engellerin anlaşılması için bir fırsat olmasını diliyorum. Burada bulunuşumuz demokrasi, ifade ve basın özgürlüğüne katkıda bulunur, taşıdığı hukuka aykırılıkla dayanışmayı artırır. Burada bulunmamız boşuna olmasın.”

‘ESAS CİZRE RAPORU ONLARIN CANINI SIKTI’

Şebnem Korur Fincancı, “Yeni bir şey öğrenmek beni heyecanlandırıyor. Özgeçmişimde böyle bir eksik vardı o da tamamlanıyor. Ağırlaştırılmış müebbet cezası alan mahkumlarla aynı koşullarda kalıyorum. Burada hak ihlalleri var. Tek kişilik hücreler en üst katta olduğundan, havalandırma için 3 kat aşağı indirilmem gerekiyor. Havalandırma saat 2-3 arası, avukat görüşü olduğu için henüz havalandırmaya çıkmadım” dedi.  

Tutuklanmasına gerekçe olarak dört haberin gösterildiğini anlatan Fincancı, “Haberlerin tamamı düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında. “Lağım medyası” bunu terörizm olarak gördü. Tutuklanma gerekçemde “Tutuklanmaya engel hali yok” deniliyor.  Bu 78 milyon insanın tutuklanmasına yol açar. Reşit ve sağlıklı olmak tutuklanmaya yol açabilir.

Ben ifade özgürlüğü için oradaydım. Esas Cizre Raporu onların canını sıktı. Savcıyı görünce anladım zaten, bana nefretle bakıyordu. Ben Bosna’da toplu mezarlarda bulundum. Yanık et kokusu Cizre’nin üzerine sinmişti. Kim yaktı bilmiyorum ama etkili ve hızlı bir soruşturma olmadığı için hükümet sorumludur.” Fincancı, tutuklanmaları üzerinden topluma mesaj verilmek istendiğini belirtti.

‘AKP’LİLERİ DE BEKLİYORUM’

Ahmet Nesin de 1978’den beri gazetecilik yaptığını ve adına kurduğu sitede yazdığını belirterek şunları söyledi: “Bizim yerimize başka bir grup bulununcaya kadar biz buradayız. Bundan sonra belki AKP içinden tutuklama veya soruşturma olabilir. HDP’li belediyelere ardından başka insanlara uzar bu iş. Ben tutuklanacağımın farkındaydım.

2008’de Fethullah Türkiye’ye gelemez diye yazdım. Gelirse tutuklanır dedim. Yine 2012’de Erdoğan Suriye üzerinden Kürtleri bombalayacak yazdım. Ben bunların ne yapacağını tahmin ettim. Bizden sonra sıra belediye başkanlarına sıra gelecek. Ondan sonra belki de AKP içindeki muhalif sesleri cezaevine gönderecekler. Ben AKP’lileri de bekliyorum.” Nesin, tek kişilik hücrede kaldığını da belirtti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89