• BIST 9645.02
  • Altın 2405.586
  • Dolar 32.5906
  • Euro 34.7853
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 6 °C

Çavuşoğlu'ndan Almanya'nın İncirlik talebine ret

Çavuşoğlu'ndan Almanya'nın İncirlik talebine ret
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, mevcut şartlarda Alman vekillerin İncirlik Üssü'nü ziyaret etmesine izin verilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya'nın Alman milletvekillerinin İncirlik'teki Alman askerlerini ziyaret talebine olumsuz yanıt verdi. Ankara'da düzenlediği basın toplantında konuyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, talebin karşılanmasının mevcut şartlarda mümkün olmadığını söyledi.

Çavuşoğlu, "Bugün Merkel, 'Türkiye ile son bir uzlaşı arayışında olacağız. Ardından çekilip çekilmemeye karar vereceğiz' diye açıklama yaptı. Nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soruyu, "Almanya'nın Türkiye'ye bakış açısında olumsuzluklar var. Biz bunu sık sık söylüyoruz. Türkiye aleyhine ne varsa Almanya'nın desteklediğini görüyoruz. Sayın Merkel ile Brüksel'deki görüşmesinde Cumhurbaşkanımız tek tek hepsini sıraladı. AB'nin FETÖ'ye verdiği destek... En son biliyorsunuz mülteci statüsü de verdiler. PKK'nın Almanya içindeki faaliyetleri... Özellikle 'Evet' diyenlere karşı sistematik bir baskı var. Derin devletin baskısı var. İçinde istihbarat, polis de var. Tüm bunları Cumhurbaşkanımız söyledi. Şimdi 'Efendim biz İncirliğe gelmek istiyoruz'. Sayın Merkel'e son derece net söyledik, Almanya şunu anlamalı: 'Ben Türkiye'ye karşı istediğimi yapacağım, yine de Türkiye'den istediğimi alacağım'. Böyle bir şey yok. Bu şartlarda bizim İncirlik'i Alman parlamenterlere açmamız şu anda mümkün değil" diye yanıtladı.

"Konya'ya gelebilirler"

Bakan Çavuşoğlu, İncirlik konusunu Pazartesi günü Türkiye'ye gidecek olan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile yapacakları görüşmede ele alacaklarını belirterek, "İleride olumlu adım atarlar, değerlendiririz. Konya'ya heyet gelebilir. Orası NATO üssüdür. Ama İncirlik benim üssüm. Tasarruf da bana aittir" diye konuştu.

Çavuşoğlu'nun sözleri, Türkiye ile yaşanan İncirlik sorunu konusunda son bir uzlaşma girişiminde bulunulacağını belirten Almanya Başbakanı Angela Merkel'in açıklamalarının ardından geldi.

Alman askerlerinin İncirlik'ten çekilmesi için baskı yapan koalisyon ortağına yanıt veren Merkel, Dışişleri Bakanı Gabriel'in Türkiye'den Alman milletvekillerine ziyaret izni çıkması için Çavuşoğlu ile yapacağı görüşmenin sonucunun beklenmesinden yana görüş bildirmişti.

"Parlamenterlere İncirlik'i ziyaret izni verilmesinin şart olduğunu" yineleyen Merkel, "Buna göre gelecek oturum haftalarında, nasıl yola devam edileceğine yönelik karar alacağız" demişti. (DW)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89